UCSIA
Prinsstraat 14
B-2000 Antwerpen
marijke.celis@ua.ac.be
Tel. +32 (0)3 265 49 60
Fax +32 (0)3 707 09 31
De vreemdeling ontmoeten

Lezing geannuleerd!

Door omstandigheden, heeft Kathleen Greider haar plannen moeten wijzigen en zal ze dit voorjaar helaas niet naar Europa afreizen. Daardoor zijn we genoodzaakt om de lezing van 21 maart 2017 te annuleren. We bekijken of we haar lezing op een later tijdstip opnieuw kunnen programmeren en houden je uiteraard op de hoogte.

De andere nog geplande lezingen in de reeks Refugee Lives / Levens op de vlucht gaan wel gewoon door.

Meer info...

UCSIA organiseert deze lezing in samenwerking met Caritas Antwerpen/CAIROS en het Centrum voor Migratie en Interculturele Studies van de Universiteit Antwerpen.

Zorg op afstand?
Robin Vandevoordt is socioloog en onderzoeker bij de centra CeMIS en OASeS (Universiteit Antwerpen)

De media tonen onophoudelijk mensen ver en dichterbij die onze aandacht, onze zorg en onze stem vragen: honger, aardbevingen, kinder- en slavenarbeid, oorlog. Op dat overweldigende virtuele beroep op ons mededogen kunnen we nooit voldoende werkelijke antwoorden bieden. De vraag stelt zich hoe we omgaan met deze fysiek en sociaal ‘verre vreemdelingen’ en het morele beroep dat ze op ons doen. Heeft het zin om met hen in relatie te treden? Onder welke voorwaarden en met welke gevoelens, woorden en acties? De gastspreker geeft antwoorden door zijn onderzoek van de ‘ontmoeting’ tussen Syrische vluchtelingen en Belgische journalisten, studenten, maatschappelijk werkers en beleidsverantwoordelijken.

Zorg vanuit afstand?
Kathleen Greider doceert praktische theologie en spirituele zorg aan de Claremont School of Theology in de Verenigde Staten

In een pluralistische maatschappij kunnen mensen zorg dragen voor anderen met wie ze in religieus, theologisch en spiritueel opzicht verschillen. Dat is een veelzeggend inzicht voor de welzijnszorg omdat we vaak veronderstellen dat juist de gelijke aard van mensen, hun onderlinge nabijheid en hun wederzijds begrip mogelijk maken dat ze zich met elkaar verbinden. Dat is zeker zo, maar religieus verschil als bijzondere vorm van culturele diversiteit brengt ons naar onbekend terrein. Zelfs wanneer de religieuze kloof te breed is voor bruggen, blijft het waardevol en mogelijk om voor elkaar zorg te dragen. De gastspreekster verkent hiervan de grondslagen, zoals nederigheid en eerbiedige nieuwsgierigheid evenals religieuze motivatie voor zorg-vanuit-afstand.

Meer informatie vindt u op de Engelse website.

Praktische informatie
Taal Engels
Wanneer Dinsdag 21 maart 2017
19.00u-21.00u
Locatie

Universiteit Antwerpen 
Klooster Grauwzusters - Promotiezaal

Lange Sint-Annastraat 7
2000 Antwerpen

Deel op facebook! Deel deze lezing op facebook!