UCSIA
Prinsstraat 14
B-2000 Antwerpen
marijke.celis@ua.ac.be
Tel. +32 (0)3 265 49 60
Fax +32 (0)3 707 09 31
Ongelijkheid in een tijdperk van globalisering | Branko Milanović

De Universiteit Antwerpen verwelkomde prof. Branko Milanović van 19 tot 21 September 2017 voor een debat over wereldwijde inkomensongelijkheid. Hij werd uitgenodigd door de Faculteit Toegepaste Economische Wetenschappen, het Centrum voor Sociaal Beleid Herman Deleeck (CSB), het Instituut voor Ontwikkelingsbeleid (IOB) en het Universitair Centrum Sint-Ignatius Antwerpen (UCSIA). Hij sprak de aanwezigen toe bij de opening van het academisch jaar van het IOB, nam deel aan een doctoraal seminarie en gaf een lezing met een panelgesprek in het kader van de Leerstoel PW Segers.

Het bezoek van prof. Milanović werd voorgesteld door prof. Sunčica Vujić (Faculteit Toegepaste Economische Wetenschappen) die van het organisatiecomité deel uit maakte naast prof. Bea Cantillon, prof. Tom De Herdt, prof. Guido Erreygers, em. prof. Stefaan Marysse en UCSIA. Branko Milanović is professor aan de City University of New York. Hij doctoreerde in de economie aan de universiteit van Belgrado (1987) met een proefschrift over inkomensongelijkheid in de republiek Joegoslavië. Hij was verbonden aan de Wereldbank, de Johns Hopkins University en het Carnegie Endowment for International Peace. Door zijn baanbrekend werk over inkomensongelijkheid in en tussen landen, zijn onderzoek van ongelijkheid in pre-industriële samenlevingen en zijn boeken The Haves and the Have-Nots. A Brief and Idiosyncratic History of Global Ongelijkheid (2011, Basic Books) en Wereldwijde ongelijkheid. Welvaart in de 21ste eeuw (Spectrum, 2017) is hij een prominente econoom die globale ongelijkheid op de politieke agenda plaatste.

Doctoraal seminarie

De gastdocent en 20 doctorale studenten bespraken het doctorale onderzoek van:

  • Lorena Zardo Trindade, die statische gereedschappen uitwerkt voor een pan-Europees perspectief op de dynamiek van lage inkomens in de EU (CSB, Universiteit Antwerpen);
     
  • Mery Ferrando Gutierrez, die armoede en economische groei onderzoekt vanuit het debat tussen ‘absolutisten’ en ‘relativisten’ (Center for operations research and econometrics, UCL);
     
  • Rosana Martinelli, die de nieuwe strategieën en instellingen onderzoekt waarmee Latijns-Amerikaanse de armoede aanpakken (IOB, Universiteit Antwerpen ).

Publieke lezing

Meer dan 350 personen schreven zich in voor de lezing die werd gevolgd door een paneldebat tussen prof. Koen Decancq (Universiteit Antwerpen & London School of Economics), dhr. Luc Cortebeeck (Voorzitter, Internationale Arbeidsorganisatie) en dhr. Bogdan Vanden Berghe, (Directeur, 11.11.11). Prof. Luc Braeckmans, academisch directeur van UCSIA, situeerde de Leerstoel PW Segers binnen de statutaire opdracht van UCSIA om een platform te bieden voor interdisciplinair debat over vraagstukken van maatschappelijke rechtvaardigheid. De rector van de Universiteit Antwerpen, prof. Herman Van Goethem, moedigde de aanwezigen aan voor een ‘onderscheiding’ van de lokale, nationale, Europese en wereldwijde uitdaging van inkomensongelijkheid, diversiteit en sociale inclusie. Dat Antwerpen een havenstad is, maar ook een centrum van welvaartscreatie en een ontmoetingsplaats voor nationaliteiten en culturen, verleent de stad een vooruitgeschoven plaats om deze uitdagingen te observeren, analyseren en erover van gedachten te wisselen en daarbij ook proactief aandacht te besteden aan toekomstige ontwikkelingen.

Lees het volledige verslag (pdf-document).