UCSIA
Prinsstraat 14
B-2000 Antwerpen
marijke.celis@ua.ac.be
Tel. +32 (0)3 265 49 60
Fax +32 (0)3 707 09 31
Vrouwelijke mystiek

Jaarlijks biedt UCSIA de kans aan buitenlandse academici die belangwekkend wetenschappelijk onderzoek uitvoeren, hun onderzoek te verdiepen in samenwerking met academici van de Universiteit Antwerpen.

In 2018 komt dr. Louise Nelstrop naar het Ruusbroecgenootschap. Louise is junior onderzoeker aan de theologische faculteit van de Universiteit van Oxford. Ze doceert theologie aan de St. Benet’s Hall en is tutor aan Glasgow University.

Re-evaluating ‘English’ Mysticism
On the Role of the Translator and the Place of Continental Models of Female Piety

De lezing analyseert de receptie in laatmiddeleeuws Engeland van nieuwe vormen van vrouwelijke spiritualiteit die in de dertiende eeuw in de Lage Landen en het Rijnland waren ontstaan. Een analyse van vertaalde teksten van en over vrouwelijke mystici maakt duidelijk of en hoe de Engelse vertalers de centrale noties van die nieuwe mystiek, zoals bijvoorbeeld ‘eenheid met God’ en ‘deïficatie’, hebben aangepast aan de lokale kluizenaarstraditie.

Louise Nelstrop richt haar onderzoek naar middeleeuwse theologie en mystiek, in het bijzonder de Engelse mystiek. Zo is ze vorser van mystieke theologie, de midden-Engelse mystiek, de spiritualiteit van Hugo van Sint-Victor en de cisterciënzers, ecclesiologie en praktische theologie en – tenslotte – nieuwe emergente kerken en het ‘Fresh Expression Initiative’ in het Verenigd Koninkrijk en Thailand.

Voor de wetenschappelijke uitgeverij Routledge was zij editor van essaybundels over de taxonomie van de mystiek. Zij schreef inleidingen bij Christian Mysticism: An Introduction to Contemporary Theoretical Perspectives (Routledge, 2009) en publiceerde artikels over het onderzoeksveld. Zij is secretaris van het Mystical Theology Network. 

Lees meer over deze lezing op onze Engelstalige website.

Praktische informatie
Taal Engels
Wanneer Maandag 26 maart 2018, 18.00u-20.00u
Locatie

Universiteit Antwerpen - Hof van Liere 
Prinsstraat 13, 2000 Antwerpen

Inschrijven Deelname is gratis.
Online inschrijven
Deel op facebook! Deel deze lezing op facebook!