UCSIA
Prinsstraat 14
B-2000 Antwerpen
marijke.celis@ua.ac.be
Tel. +32 (0)3 265 49 60
Fax +32 (0)3 707 09 31

Het Universitair Centrum Sint-Ignatius Antwerpen organiseert, in het kader van de Leerstoel Vredeseducatie, een Engelstalige lezing over vredesopbouwwerk op woensdag 5 december 2018. Deze lezing past ook in de internationale academische workshop over vredesopbouw.

Een oorlog slaat zo’n vreselijke wonden dat er tussen het stopzetten van de vijandelijkheden en de uiteindelijke vrede een lange en intensieve weg moet afgelegd worden. Het vertrouwen moet hersteld worden. Een nieuwe politieke orde moet ingang vinden. Maatschappelijke netwerken en economische instellingen moeten heropgericht worden. Een robuuste vrede kan niet zonder structurele veranderingen. Vanzelfsprekend is dit in de eerste plaats een opdracht voor de partijen en landen zelf die de oorlog voerden. Maar ook de internationale gemeenschap – internationale instellingen en NGO’s – hoort haar verantwoordelijkheid op te nemen.

Programma

19.00u Welkom door Luc Braeckmans, Directeur van UCSIA
19.10u Inleiding door Jorg Kustermans, assistent-professor aan de onderzoeksgroep Internationale Politiek van de Universiteit Antwerpen
19.30u

Keynote lezing door Oliver Richmond, professor internationale betrekkingen, vredes- en conflictstudies aan de Universiteit van Manchester, VK

Hoewel internationale vredesopbouw sinds bijna 15 jaar uitgroeide tot een standaard aanpak bij elk conflict, bekijken sommigen het zeer kritisch. Is het geen hybris om te geloven dat professionals vrede kunnen ‘bouwen’ in plaats van ze te laten groeien? Kennen internationale vredeswerkers voldoende de lokale context? Kan een goedbedoelde maar slecht geïnformeerde aanpak conflicten aanwakkeren in plaats van oplossen?

De gastspreker onderzoekt de randvoorwaarden voor succesvolle vredesopbouw.

20.15u Respons door Bert Ingelaere, docent aan het Instituut voor Ontwikkelingsbeleid en -beheer van de Universiteit Antwerpen
20.30u Vraag & Antwoord
21.00u Einde

Sprekers

Oliver Richmond is professor internationale betrekkingen, vredes- en conflictstudies aan de Universiteit van Manchester in het Verenigd Koninkrijk. Hij doceert ook aan het College of International Studies, Kyung Hee University, Korea en aan de Universiteit van Tromsø in Noorwegen. Hij is auteur van Peace Formation and Political Order in Conflict Affected Societies (Oxford University Press, 2016) en Failed Statebuilding (Yale University Press, 2014). Hij is hoofdredacteur bij Palgrave van de publicatiereeks Rethinking Peace and Conflict Studies en co-redacteur van het wetenschappelijk tijdschrift Peacebuilding.

Bert Ingelaere, docent aan het Instituut voor Ontwikkelingsbeleid en -beheer van de Universiteit Antwerpen, verzorgt een respons op de lezing. Hij deed onderzoek naar massageweld in de regio van de Grote Meren in Afrika en publiceerde Inside Rwanda's Gacaca Courts: Seeking Justice after Genocide (University of Wisconsin Press, 2016) en was co-redacteur van Genocide, Risk and Resilience. An Interdisciplinary Approach (Palgrave McMillan, 2013).

De sessie wordt ingeleid door Jorg Kustermans, assistent-professor aan de onderzoeksgroep Internationale Politiek van de Universiteit Antwerpen.

Praktische informatie
Taal Engels
Wanneer Woensdag 5 december 2018
19.00u-21.00u
Locatie

Universiteit Antwerpen 
Hof van Liere
 
Prinsstraat 13
2000 Antwerpen

Inschrijven Deelname is gratis.
Online inschrijven
Deel op facebook! Deel deze lezing op facebook!

Lezingenreeks - Leerstoel Vredeseducatie

Pacifisme in de praktijk - 6 december 2017
Cheyney Ryan & Meena Sharify-Funk

Niet-nucleaire vrede - 23 mei 2018
Campbell Craig

Vredesopbouw - 5 december 2018
Oliver Richmond