UCSIA
Prinsstraat 14
B-2000 Antwerpen
marijke.celis@ua.ac.be
Tel. +32 (0)3 265 49 60
Fax +32 (0)3 707 09 31
Cultuuroverdracht en onderwijs in een multiculturele context

Naar aanleiding van de 75ste verjaardag van het Xaveriuscollege Borgerhout organiseerde UCSIA op 10 en 11 februari 2011 een pedagogische studiedag en een onderzoekersworkshop over cultuuroverdracht in het onderwijs in een multiculturele context.

Veel scholen hebben leerlingen uit zeer diverse culturen en levensbeschouwingen voor wie de schoolcultuur verschilt van de thuiscultuur.
Dat stelt bijkomende eisen aan het onderwijs. Verschillende inzichten kwamen aan bod:

  • Bestaat de kernopdracht van het onderwijs uit de overdracht van kennis en inzichten naar een volgende generatie?
  • Moet de verantwoordelijkheid voor de opvoeding van kinderen – socialiseren en disciplineren is iets anders dan kennis overdragen – niet terug bij de ouders gelegd worden?
  • Wie bepaalt welke cultuur de school als maatstaf doorgeeft?

De bekende Britse cultuursocioloog Frank Furedi vroeg zich in een publieke lezing af of het onderwijs nog wel aan zijn kernopdracht
van kennisoverdracht voldoet en wat er schort aan de autoriteit van volwassenen en de rolverdeling tussen school en thuis.

WERKTEN MEE: Orhan Agirdag (Universiteit Gent), Noël Clycq (Universiteit Antwerpen), Nadia Eversteijn (Universiteit van Tilburg), Philip Hermans (K.U.Leuven), Delphine Hesters (K.U.Leuven), Karel Hoppenbrouwers (K.U.Leuven), Mariette Lusse (Hogeschool Rotterdam), Paul Mahieu (Universiteit Antwerpen), Martha Montero-Sieburth (Universiteit van Amsterdam), Ward Nouwen (Universiteit Antwerpen & K.U.Leuven), Trees Pels (Verwey-Jonker Instituut), Edith Piqueray (Universiteit Antwerpen), Reinhilde Pulinx (Universiteit Gent), Eugeen Roosens (K.U.Leuven), Max Spotti (Universiteit van Tilburg), Piet Van Avermaet (Universiteit Gent), Walter Weyns (Universiteit Antwerpen).

Icoontje Furedi.jpg

de lezing door Frank Furedi
donderdag 10 februari 2011
Klik hier voor het verslag.

 

icoontje cultuuroverdracht.JPG

de studiedag "Cultuuroverdracht en onderwijs in een multiculturele context"
vrijdag 11 februari 2011
Klik hier voor het verslag en de presentaties van de hoofsprekers.

 

Academia Press publiceerde de teksten van het onderzoeksseminarie in het boek Cultuuroverdracht en onderwijs in een multiculturele context (2012).