Niet langer onzichtbaar

Pakketbezorgers

Moderne slavernij of economie van de toekomst?

webinar op 16 mei 2022

Postpakketten die van bedrijf naar klant bezorgd worden zijn geen nieuw fenomeen. Al sinds het einde van vorige eeuw zijn postorderbedrijven actief in Vlaanderen. Toch kent de pakjeseconomie de jongste jaren, zeker sinds de opkomst van de e-commerce, een sterke stijging. Tijdens de eerste lockdown ten gevolge van COVID-19 in 2020 steeg de vraag naar aan huis geleverde pakjes nog meer.

De verschillende spelers op de markt hanteren een ander bedrijfsmodel. Waar een enkele leverancier enkel met werknemers werkt, werken andere bedrijven enkel met onderaannemers of met een mix van beide systemen. Het werken met onderaannemers geeft meer flexibliteit, maar werknemers in deze systemen zijn ook vatbaarder voor mistoestanden, zoals sociale fraude of uitbuiting.

Recent gingen de arbeidsauditeur en de parketten over tot drastische beslissingen binnen de sector van de pakketleveranciers. Zo werden in 2021 en 2022 depots van verschillende leveranciers verzegeld en werden recent, in begin 2022, zelfs bedrijfsleiders van een pakjesbedrijf opgepakt en opgesloten in de cel. Aantijgingen als sociale fraude worden aangevuld met uitbuiting en mensensmokkel.

Zijn pakjesbezorgers moderne slaven of blijft de e-commerce en de daaraan verbonden pakjeseconomie een model voor de toekomst? Over die vraag buigen we ons samen met Roel Gevaers, professor transporteconomie en e-commerce aan de Universiteit Antwerpen en docent aan de de Antwerp Management School. Hij neemt ons mee in de geschiedenis van de pakketbezorging in Vlaanderen en legt vanuit die historiek het huidige economische model achter de bezorgdiensten bloot. In zijn betoog legt Gevears ook de link met de e-commercebedrijven en, niet te vergeten, met de rol van de consument.

Toen eind 2021 de sociale inspectie binnen viel bij PostNL, was dat op basis van het werk van onderzoeksjournalist Joppe Nuyts (DPG Media). Hij ging enkele weken undercover aan de slag bij het pakjesbedrijf en bracht nadien zijn verhaal naar buiten. Tijdens het webinar vertelt Nuyts ons over zijn ervaringen en neemt hij ons mee achter de schermen van de pakjesbedrijven.

Daarna gaan we dieper in op het thema met drie panelleden, die elk vanuit een eigen invalshoek betrokken zijn op de bezorging van postpakketten aan consumenten. Schoenen Torfs pioneerde in Vlaanderen met een uitgebreide webshop. Hoe kijkt e-commerce manager Karl Bosmans naar de mistoestanden in de sector en welke verantwoordelijkheid kunnen en willen ze zelf nemen? Naast grote bedrijven maken ook kleine ondernemers gebruik van pakjesbezorgers. Voor hen zorgen grote kosten voor het thuisbezorgen van bestellingen vaak voor een daling van de eigen marge. Gedelegeerd bestuurder Danny Van Assche vertelt ons meer over de impact van de digitale economie op zelfstandige ondernemers. In een webinar over de logistieke sector laten we ook graag hen zelf aan het woord. Geert Verbelen is als projectleider e-commerce en last mile logistiek verbonden aan VIL, de Vlaamse innovatiecluster voor logistiek. Hij vertelt ons over innovatieve projecten binnen de pakketbezorging en hoe de sector zelf kijkt naar de manier waarop ze vandaag werkt.

Programma

Gratis levering bestaat niet
Roel Gevaers (UAntwerpen en Antwerp Management School) LinkedIn

Roel Gevaers is Supply Chain, Last Mile en eCommerce Professor aan de Universiteit Antwerpen en de Antwerp Management School. Daarnaast is hij manager en consultant, met een achtergrond in de supply chain industry. Zijn belangrijkste onderzoeksthema’s zijn Last Mile, eCommerce, reverse logistics, retail logistics en pharma logistics.

Undercover pakjesbezorger
Joppe Nuyts (DPG Media) – LinkedIn

Joppe Nuyts is onderzoeksjournalist voor VTM Nieuws en Het Laatste Nieuws. Hij verwierf bekendheid met zijn undercoverreportage bij PostNL. Voor die reportage werd Nuyts genomineerd voor de Belfius Persprijzen in de categorie ‘coup de coeur’, een aparte categorie waarmee jong talent onder de schijnwerpers wordt gebracht. Nuyts ging weken aan de slag bij het koeriersbedrijf en bracht wantoestanden aan het licht. Door het onderzoek van HLN en VTM NIEUWS vielen sociale inspecteurs binnen bij depots. Er werden toen onder andere inbreuken voor zwartwerk vastgesteld.

Gespreksronde

  • Karl Bosmans LinkedIn
    E-commerce manager, Schoenen Torfs
    In 2021 behaalde Schoenen Torfs een omzet van 176 miljoen euro, waarvan meer dan 34 miljoen, ofwel 20 procent, werd gerealiseerd via digitale kanalen zoals de webshop of webschermen in de winkelpunten. Om in schoenen te spreken, in 2021 werden er net geen 700.000 paar schoenen gekocht via de webshop van Schoenen Torfs. Karl Bosmans vertelt ons tijdens het panelgesprek hoe Schoenen Torfs kijkt naar de logistieke schakel in de last mile en legt ons uit welke rol grote spelers kunnen spelen in het verbeteren van de arbeidsvoorwaarden van werknemers bij logistieke bedrijven.
  • Danny Van Assche – LinkedIn
    Gedelegeerd bestuurder, UNIZO
    Danny Van Assche is sinds januari 2018 gedelegeerd bestuurder van UNIZO. Daarvoor stond hij aan het roer van beroepsorganisatie Horeca Vlaanderen. Eerder werkte hij al voor UNIZO op de studiedienst als adviseur sociale zaken. Tijdens het webinar gaat Danny Van Assche in op de impact van de digitale economie op lokale, zelfstandige ondernemers. In hoeverre zijn zij afhankelijk van grote pakjesbedrijven en op welke wijze werken zij mee aan een meer duurzame digitale economie?
  • Geert Verbelen – LinkedIn
    Projectleider en adviseur e-commerce en last mile logistiek, VIL -Vlaamse Innovatiecluster voor Logistiek
    Geert Verbelen is sinds december 2021 verbonden aan VIL, de Vlaamse innovatiecluster voor logistiek, waar hij innovatieve projecten leidt inzake e-commerce en last mile logistiek. Voordien werkte Geert meer dan 25 jaar in de internationale pakketindustrie in operationele en commerciële rollen, onder meer bij DHL en BPost.

Gemodereerd door Ella Michiels, presentatrice, presentatiecoach en theatermaker.

UCSIA

Koningstraat 2
B-2000 Antwerpen
info@ucsia.be
Tel. +32 (0)3 265 49 60

Voorlopige locatie tijdens de renovatiewerken:
Blindestraat 14, 2000 Antwerpen