Nieuws over Europa en solidariteit

2023  •  2022  •  2021  •  2020  •  2019

2023

Missies, kaarten en bemiddelaars

Even terugspoelen naar een magische ontdekkingsreis naar Latijns-Amerika in de Nottebohmzaal. Mirela Altic nam de jezuïetenkaarten uit de zeventiende eeuw onder de loep. Francismar Alex Lopes de Carvalho onderzocht de bekering van de lokale bevolking van het Amazonengebied en kwam tot de ontdekking dat dit geen eenrichtingsverkeer was. Daarna volgde een panelgesprek met onze twee gasten onder leiding van Christiane Stallaert.
Herbeluister het hier...
Maria Corder-Fernández

Maak kennis met onze nieuwe ELP-fellow

UCSIA verwelkomt Maria Cordero-Fernández uit Nicaragua als derde fellow van het European Leadership Programme. Zij zal het UCSIA-team vervoegen voor het komende jaar. UCSIA ondersteunt dit programma van het Jesuit Social Centre (JESC) sinds 2020. Maria behaalde in 2021 een internationale master in plattelandsontwikkeling en zal zich toeleggen op het thema van voedselzekerheid.
Lees meer !

Grote Vragen van Barokke Influencers

Studiebeurs Louis Bruyns

UCSIA stelt in 2024 een studiebeurs ter beschikking voor een doctoraatsstudent van een universiteit in een land in ontwikkeling. De doctoraatsstudent zal werken aan de Universiteit Antwerpen onder begeleiding van een ZAP-lid. Tijdens het verblijf in Antwerpen werkt de student ook mee aan de organisatie van een UCSIA-publieksevent over een topic van belang voor het Globale Zuiden!
Lees meer !

Grote Vragen van Barokke Influencers

Grote Vragen over onderwijs & (de)kolonisatie

In het najaar gaan we voor het stadsfestival Barokke Influencers verder op zoek naar antwoorden op de Grote Vragen. De lezingenreeks spiegelt onze samenleving aan die van de barok. In oktober en november focussen we op onderwijs & wetenschappen en de impact van de missies met bijdragen van onder meer Ad Meskens, Ann Dooms, Manuel Sintubin, Mirela Altic en Francismar Alex Lopes de Carvalho.
Ontdek het programma !

Schrijf jij je in voor het European Leaderschip Programme?

Het ELP is een fantastische kans voor jonge professionals en leiders om ervaringen op te doen in de politiek, deel uit te maken van een gemeenschap en professioneel leiderschap te ontwikkelen. Je gaat in gesprek met sprekers en leiders van het hoogste niveau. Tegelijkertijd houd je voeling met de minder bedeelden in de samenleving als vrijwilliger in een van de sociale wijken van Brussel. Meld je aan voor 15 september 2023!
Lees meer ...

2022

Debat MYEurope

De studenten van de FUCE zomerschool over Europees humanisme deelden hun idee van en visie op Europa en zijn toekomst in een paneldebat gemodereerd door Peter Hanenberg.
Bekijk de opname (in het Engels)...

A Propos Medea

Met de huidige migratiegolven komt de wereld in horden toe aan de grenzen van Europa. Dit zet de Europese cultuur in een ander perspectief. In haar lezing op de FUCE zomerschool zet Isabel Capeloa Gil het bekende werk 'Medea' van Europides in een nieuw, globaal en multicultureel licht. Ze neemt ons mee van een globaal Europa naar post-Europa en terug.
Bekijk de opname (in het Engels)...

Islamonderwijs in Europa

Hoe organiseren de Europese landen islamonderwijs? Onderzoekers van over heel Europa en uit verschillende vakgebieden deelden hun inzichten op de conferentie ‘Education of Islam – Islam in Education in Europe’ in Antwerpen.
Bekijk de hoofdsprekers...
European Solidarity and Just Finance

Europese solidariteit en rechtvaardige financiering

Call for papers voor een internationale academische workshop in maart 2023. Hoe hoog staat sociaal beleid op de Europese agenda? Welke ondersteuningsmechanismen en financiële instrumenten zijn er nodig om verdere stappen te nemen richting een 'sociaal Europa'? Nieuwe applicatiedeadline: 24 oktober 2022.
Lees meer...

Divin-Luc Bikubanya

Ontmoet onze ELP-Fellow Divin-Luc Bikubanya

UCSIA verwelkomt Divin-Luc Bikubanya die het team vervoegt voor het komende jaar als Fellow van het European Leadership Programme. Je kan Divin-Luc aan het woord horen in een paneldebat georganiseerd door USOS en 11.11.11 in De Cinema in Antwerpen op 4 mei n.a.v. de vertoning van de film ‘L’empire du silence’.
Lees meer...

Proclamatie ELP Fellows

Het 'European Leadership Programme' is een fellowship voor een masterstudenten die hun leiderschapscapaciteiten in Europees internationaal beleid willen ontwikkelen. Het programma draagt bij tot de hervorming van het spirituele, sociale en politieke leven in Europa volgens de lange jezuïetentraditie van leiderschapsvorming. Tijdens de zesde diploma-uitreiking was kardinaal Jean-Claude Hollerich SJ de gastspreker.
Bekijk de proclamatie...

2021

HDCA 2022

HDCA 2022 Call for Papers: Capabilities and Transformative Institutions

De jaarlijkse conferentie van de Human Development and Capability Association brengt mensen samen van over de hele wereld, vanuit verschillende disciplines en onderzoeksvelden, die een interesse hebben in menselijke ontwikkeling en capaciteiten. De editie van 2022 heeft plaats in Antwerpen van 19 tot 22 september. Als co-host, verwelkomen we graag voorstellen en papers over het thema van de conferentie of over één van de kernthema's van HDCA. Deadline: 28 februari 2022
Lees meer...

Veiligheidsallianties in tijden van strategische onzekerheid

Is het traditionele militaire defensiepact voorbijgestreefd, of maakt het zijn comeback in tijden van nieuw strategisch gevaar en onzekerheid? Thomas Wilkins en Tanguy Struye de Swielande deelden hun visie op dit onderwerp in onze reeks over de geostrategische beveiligingsrelaties tussen Europa, de Verenigde Staten en de regio rond Azië en de Stille Oceaan.
Bekijk het webinar (in het Engels)...

Historisch geheugen, collectief geweten

Hoe gaan we van onvoltooid verleden naar gedeelde toekomst? Van ‘never again’ als basis voor de opbouw van Europa tot kritische kanttekeningen bij de eenzijdige West-Europese herdenkingspolitiek: een debatavond met Peter Verovšek, Rachida Lamrabet en Marjan Verplancke, Ivo Janssens en Heleen Touquet.
Bekijk de debatavond...

Bouwen aan een sociaal Europa

In 2017 stelde de Europese Commissie 20 principes voor waarop elke Europese burger zou moeten kunnen rekenen: de Europese pijler van sociale rechten. In welke mate biedt deze pijler werkelijk bescherming? Cindy Franssen (Europees Parlement) en Anne Van Lancker (Decenniumdoelen) delen hun inzichten.
Bekijk het webinar...

Hoe helpt Europa de Belgische relance?

De EU ontwikkelde nieuwe financieringsinstrumenten om de lidstaten te helpen bij het opvangen van de COVID-schok, en om de relance te bevorderen. Wat betekent dit voor België? Xavier Vanden Bosch (Europees Semester Officer), Anton Muyldermans (kabinet Dermine) en Koen Debackere (voorzitter Vlaams relancecomité) geven meer uitleg.
Bekijk het webinar...

MYEurope

Europa lijkt opnieuw in crisis te verkeren. Wat is de toekomst van dit project dat eenheid en diversiteit verbindt? Het is nu meer dan ooit noodzakelijk om samen op zoek te gaan door onze ervaringen, angsten en verwachtingen te delen. In het debat MYEuropa nodigt moderator Peter Hanenberg studenten vanuit alle hoeken van het continent uit om hun visie voor Europa te presenteren. Deze jonge mensen zijn dan misschien geen experts in de technische zin van het woord, maar zonder hen en hun engagement heeft geen enkel project kans van slagen.
Bekijk het webinar (in het Engels)...

Tanend Europa

Historicus José Miguel Sardica neemt ons mee op een trip doorheen de Europese geschiedenis. De Europese 'founding fathers' bouwden een 'veilige haven' om nieuwe oorlogen te vermijden en totalitaire regimes het hoofd te bieden (1914-1945). Nu de herinnering aan deze donkere periode vervaagt, lijkt Europa opnieuw uit elkaar te vallen. Wat zijn de gevaren en hoe gaan we daar best mee om?
Bekijk het webinar (in het Engels)...
vacature 4k

Vacature senior projectcoördinator

Heb jij interesse in onze themalijnen 'Economie & ethiek' en 'Europa & solidariteit'? Kan je goed organiseren, coördineren en netwerken? We zoeken een enthousiaste projectcoördinator met kennis van sociaal beleid, de sociale dimensie van Europa, arbeidsmarkt en sociale economie, sociaal rechtvaardige klimaattransitie en/of financiële ethiek.
Bekijk de vacature...

Klimaatmigratie en solidariteit

Klimaatverandering treft de kwetsbaarste mensen het meest. Zij zijn niet de primaire oorzaak, maar worden wel geconfronteerd met de ongunstige effecten. Josianne Gauthier (CIDSE), Lore Van Praag en Loubna Ou-Salah (CeMIS), Alberto Ares SJ (IUEM) en Peter Rožič SJ (JESC) onderzochten hoe we solidariteit kunnen organiseren.
Bekijk het webinar...

Veiligheidssamenwerking in de regio Azië / Stille Oceaan

In de regio Azië / Stille Oceaan heerst er ongerustheid over de veiligheid, onder meer omwille van de toenemende macht van China. Welke allianties spelen er mee? Welke architectuur is nodig om de huidige bedreigingen het hoofd te bieden. We verwelkomen Yoichiro Sato (Ritsumeikan Asia Pacific University) als hoofdspreker, Bryce Wakefield (Australian Institute of International Affairs) als respondent en Elena Atanassova-Cornelis (UAntwerpen) als moderator.
Bekijk het webinar...

Kolonialisme en Europees burgerschap

Gurminder K. Bhambra (University of Sussex) en Tomaso Ferrando (Universiteit Antwerpen) bespraken Europese waarden en de herinnering aan het kolonialisme in het laatste webinar in de reeks over Europese waarden.
Bekijk het webinar (in het Engels)...

Burgerschapsregimes in Europa en daarbuiten

De pandemie heeft de betekenis van bepaalde sociale gedragingen veranderd, zoals bijvoorbeeld handen schudden en het gezicht bedekken. Hoe kunnen we deze inzichten gebruiken om burgerschap na de pandemie vorm te geven? Bekijk het webinar met Jo Shaw (Edinburgh Law School) en Eva Brems (Human Rights Centre, Universiteit Gent).
Bekijk het webinar (in het Engels)...

Tribalisering van Europa in de wereld

Tribalisering is een globale trend in de wereld vandaag. De verkiezing van Donald Trump, de Brexit, populistische bewegingen zoals het Catalaanse seperatisme en het verglijden van de democratie in Centraal- en Oost-Europa zijn allemaal voorbeelden van tribalisering. Politiek wetenschapper Marlene Wind (Universiteit van Kopenhagen) en historicus Koert Debeuf (EUObserver) bespraken de tribalisering van Europa in de wereld.
Bekijk het webinar...
Gender

Mannelijkheid in tijden van crisis

In tijden van conflict of crisis, grijpen politieke actoren vaak terug naar het concept van de traditionele familie en de klassieke genderrollen. In dit webinar doken Brandon Hamber, Catherine Baker, Uğur Ümit Üngör en Philipp Schulz in de sociale constructie van gender en onderzochten ze de alternatieven in het licht van burgerschap.
Lees meer en herbekijk...

Microfinanciering als hefboom tegen armoede

Terwijl de COVID-19-pandemie vooral de economie van ontwikkelingslanden verzwakt, komen de spelers in de microfinanciering in actie om hun meest kwestbare klanten te ondersteunen. Experten Cécile Lapenu (CERISE), Loïc De Cannière (INCOFIN) en Johan Bastiaensen (IOB, Universiteit Antwerpen) bespreken de impact van de globale coronacrisis op armoede en microfinanciering in ontwikkelingslanden.
Bekijk het webinar (in het Engels)...

Veiligheidssamenwerking tussen de EU en de VS

Dit webinar met Stephen G. Brooks (Dartmouth), Sven Biscop (Egmont Instituut) en Tom Sauer (Universiteit Antwerpen) analyseert de relatie tussen EU en VS in het licht van de recente presidentsverkiezingen in de Verenigde Staten.
Bekijk het webinar...

2020

Lees meer

De aantrekkingskracht van extreemrechts

MO* magazine interviewde Cynthia Miller-Idriss over de aantrekkingskracht van extreemrechts. Cynthia verzorgde één van de keynotes in onze webinarreeks over Europese waarden.
Lees het interview...

ELP fellowship

UCSIA Fellowship European Leadership Programme

Het ELP is een opleiding van vijf maanden waarin de fellows een voltijdse stage moeten doen aan één van de Europese instellingen of in het EU-ecosysteem, zoals bijvoorbeeld bij UCSIA. Naast werkervaring, krijgen de deelnemers leiderschapsvorming, gaan ze in gesprek met de beleidsmakers en worden ze persoonlijk gecoached door een mentor. UCSIA biedt een voltijdse stage aan.
Lees meer...

Seeking Asylum in Europe: ‘European Values’ and Queer Claims

Nuno Ferreira (University of Sussex) en Alexander Dhoest (Universiteit Antwerpen) zorgden voor een boeiend afsluiter van onze reeks over Europese waarden, burgerschap en gemeenschap met een webinar over seksualiteit, gender identiteit en mensenrechten.
Bekijk het webinar...
HDCA Conference 2021

HDCA-conferentie 2021 “Capabilities and Transformative Institutions”

Hoe organiseren we de wereld morgen? Covid-19 heeft ons geleerd dat we er niet klaar voor zijn. We waren verdeeld, niet in staat om samen te handelen, met een gebrek aan bedachtzaamheid. Hoe kunnen we de structuur van onze samenleving verbeteren en een rechtvaardigere en duurzame wereld bouwen? Deze vraag staat centraal op de HDCA-conferentie 2021, die zal plaatsvinden op 13-15 september 2021 aan de Universiteit Antwerpen.
Lees meer...

Kinderen van de dekolonisatie

Als slot van de webinarreeks 'Debating Development', nodigden we auteur Nadia Nsiya, stadsdichter Seckou Ouologuem en rapper Pasi uit voor een boeiende avond met slam poetry, muziek en uiteraard een interessant debat over kolonisatie en dekolonisatie.
Bekijk het webinar...

Intersectionaliteit, ongelijkheid en de uitdaging van Europese waarden

Sociologe Akwugo Emejulu en historica Heleen Debeuckelaere bespraken 'Intersectionaliteit, ongelijkheid en de uitdaging van Europese waarden' in het zesde webinar in onze reeks 'European Values, Citizenship & Belonging'.
Bekijk het webinar (in het Engels)...

De rol van nationalisme in de Europese gemeenschapsopbouw

In deze sessie van de lezingenreeks 'European Values, Citizenship and Belonging', vertelde Cynthia Miller-Idriss (American University, Washington, DC) over gevoel erbij te horen, exclusie en nationale ruimte. Noel Clycq (Universiteit Antwerpen) gaf een respons op haar lezing.
Bekijk het webinar (in het Engels)...

De rol van oorlogsherinnering in de Europese integratie

In deze sessie van de lezingenreeks 'European Values, Citizenship and Belonging', vertelde Peter Verovšek (University of Sheffield) over de breuklijnen en integratie in de nasleep van de wereldoorlog. Historicus Herman Van Goethem, rector van de Universiteit Antwerpen, gaf een respons op zijn lezing.
Bekijk het webinar (in het Engels)...

De vluchtelingencrisis, solidariteit en waarden

In deze sessie van de lezingenreeks 'European Values, Citizenship and Belonging', vertelde Lilian Tsourdy (Maastricht University) over de Europese 'vluchtelingencrisis' als een crisis van de Europese waarden en het Europese bestuur. Philippe De Bruycker, een advocaat gespecialiseerd in het Europese immigratie- en asielrecht, gaf een respons op haar lezing.
Bekijk het webinar (in het Engels)...

(Her)bekijk het webinar online!

Op 29 juni nodigden we Frank Vandenbroucke, Paul Scheffer en Willem Lemmens uit voor een boeiend gesprek over solidariteit in Europa tijdens en na de coronacrisis.
(Her)bekijk het webinar...

Kosmopolitisch denken en nationalisme hoeven niet onverzoenbaar te zijn

Zo stelt Tom De Herdt, hoogleraar aan het Instituut voor Ontwikkelingsbeleid en -beheer (IOB) van de Universiteit Antwerpen en academische peter van de themalijn 'Europa & solidariteit'.
Lees zijn artikel in MO* Magazine...

Leestip: Nulpunt 1945

'Nulpunt 1945. De Lage Landen een mensenleven later', onlangs uitgegeven door Ons Erfdeel vzw, vertrekt van de vraag of we 1945 als nulpunt kunnen beschouwen voor de wereld waarin wij nu leven en hoe politieke constructies van toen, zoals de welvaartsstaat en veiligheidsallianties, kunnen worden hervormd om te beantwoorden aan hedendaagse noden.
Bekijk de leestip...

Mijnbouw en duurzame ontwikkeling

De lezingenreeks Debating Development, georganiseerd i.s.m. USOS en IOB, is onderdeel van de subthemalijn Europa en mondiale solidariteit. We staan stil bij de editie van vorig jaar over de rol van de private sector in de ontwikkeling van het globale Zuiden, inzonderheid bij de sessie over mijnbouw en de duurzame ontwikkelingsdoelstellingen.
Bekijk de lezing en lees meer...

Europese waarden in tijden van pandemie

De coronapandemie heeft de crisis rond Europese waarden verdiept. De lezingenreeks over Europese waarden, georganiseerd i.s.m. de Leerstoel Europese Waarden van de Universiteit Antwerpen, spit dit uit met analyses van François Foret, Katlijn Malfliet en Peter Verovšek.
Bekijk de lezingen en lees meer...

Dat meer mensen beroep doen op voedselhulp, is het beste bewijs van een falend armoedebeleid

Jaar na jaar stijgt het aantal mensen dat in België beroep doet op de voedselbanken. Tot 168.476 vorig jaar. Tijdens de coronacrisis kwamen er opnieuw heel wat mensen bij. Het virus legt de pijnpunten bloot, de anderhalvemeter-samenleving maakt de lange wachtrijen meer dan ooit zichtbaar. Rijst de vraag: is voedselhulp nog van deze tijd?
Lees het artikel op Sociaal.net...

Noodhulp onder protest: Voedselbanken als wapen voor sociale grondrechten

Dit nieuwe boekje bundelt de teksten van de conferentie ‘Voedselhulp en sociaal beleid in Europa'. De spanning tussen 'warme en 'koude' solidariteit vormde de trigger om na te denken over de nood aan een expliciet Europees sociaal beleid. Lokale basiszorg, zoals voedselhulp, lenigt de onmiddellijke noden. Dat gebeurt voornamelijk in steden en wordt veelal gedragen door vrijwilligers. Voedselhulp fungeert als een rood alarm: blijkbaar zijn structurele mechanismen van herverdeling niet voldoende om de toenemende armoede te kenteren.
Download en lees gratis...

Call for papers - The Broken Umbrella

voor de academische workshop
over veranderende veiligheidsarchitecturen
op 9-11 december 2020
aan de Universiteit Antwerpen
deadline kandidaturen:
1 juni 2020
Lees meer...

UCSIA steunt jezuïetenvorming voor Europees leiderschap

Wat de Europese Unie nu nodig heeft is doortastend leiderschap voor transformatie. De tijd is rijp voor een nieuwe generatie van leiders om, net zoals Adenauer, Schuman, Spaak of Gasperi deden in de nasleep van een vernietigende oorlog, structuren op te zetten voor de komende generaties. Dit is wat het European Leadership Programme hoopt te verwezenlijken.
Lees meer...

Nieuwe visietekst 'Europa en solidariteit'

Waar staat de UCSIA-themalijn ‘Europa & solidariteit’ voor? Welke thema’s vinden we belangrijk en waarom? Welke accenten leggen we daarin de komende jaren?
Lees de nieuwe visietekst...

Terugblik op workshop 'Epidemiologie en wereldgezondheid'

Drie jaar geleden organiseerde UCSIA een internationale workshop over epidemieën en wereldgezondheid. De vragen die toen gesteld werden, blijken vandaag brandend actueel. We blikken terug!
Lees en luister...

Mensen hebben er geen benul van hoe armen deze lockdown doormaken

In coronatijden is iedereen weer fan van de sociale zekerheid, een systeem dat het de laatste jaren nochtans niet onder de markt had. Sociologe en afgevaardigd bestuurder van UCSIA, Bea Cantillon hoopt dat het enthousiasme ook achteraf blijft. 'Deze crisis geeft ons ons moreel kompas terug.'
Lees het artikel in Knack...

Call for papers - Leadership Education for Social Transformation

voor de Scribani-conferentie
over sociale inclusie van kwetsbare groepen in Europa
op 16-19 september 2020
aan de Ignatianum Universiteit in Krakau (Polen)
deadline kandidaturen:
15 april 2020
Lees meer...

Call for papers - The Broken Umbrella

voor de academische workshop
over veranderende veiligheidsarchitecturen
op 9-11 december 2020
aan de Universiteit Antwerpen
deadline kandidaturen:
1 juni 2020
Lees meer...

Het bestaan van talrijke voedselbanken en sociale kruideniers is de kanarie in de koolmijn van de Belgische welvaartsstaat

Onze voorzitter Bea Cantillon en onze directeur Stijn Latré schreven samen een kritische opiniestuk in De Morgen over het Belgische armoedebeleid, werkende armen, sociale economie en voedselbedeling.
Lees het artikel in De Morgen…

Van onze partners

In de grote binnentuin van het Antwerpse Hof van Liere, het hart van de Stadscampus van de Universiteit Antwerpen, staat sinds eind december een metershoge en -brede vlechtsculptuur gemaakt met wilgentakken. Deze constructie werd door vrijwilligers opgebouwd om het jubileumjaar van de Opleiding Vredeseducatie gepaste luister en meer rucht- en zichtbaarheid te geven.
Lees meer…

FUCE Summer School

Heb je een bijzondere interesse voor Europese thema’s en zou je graag meer weten over de ideeën die aan de uitbouw van Europa ten grondslag lagen? UCSIA zoekt 2 studenten aan de Universiteit Antwerpen (tweede of derde jaar bachelor) om deel te nemen aan FUCE Summer School (6-10 juli 2020) in Gubbio, Italië.
Lees meer…


Nucleaire paradoxen

Collega Nynke van Uffelen schreef een stuk over nucleaire paradoxen voor Streven. Het artikel is een representatie en interpretatie van het Engelstalige artikel ‘Stigmatization by Ridicule. From Dr. Strangelove to Donald Trump’ van Rodger A. Payne.
Lees meer…

2019

Call for Papers

voor de internationale workshop
op 18-20 maart 2020
aan de Universiteit Antwerpen
stel je kandidaat voor
25 november 2019
Lees meer…

Van onze partners

Zijn de Belgische instellingen geschikt om de armoede bestrijden? Re-Bel inititative onderzoekt deze vraag op 20 juni in de Universitaire Stichting (Brussel). Lees meer…

Van onze partners

Een gesprek met Luuk van Middelaar over Europese waarden na de verkiezingen op 5 juni om 18 uur in BOZAR (Brussel). Lees meer…

Interview met Laurien Ntezimana op Kerknet

Ook Kerk & Leven interviewde keynote spreker Laurien Ntezimana. Lees het artikel hier!

Verslag genocide-herdenking online!

Op 3 april herdachten we de Rwandese genocide met een debatavond over verzoening in contexten van sociale uitsluiting. Lees nu het verslag!

Laurien Ntezimana over de Rwandeze genocide

VRT NWS sprak met keynote spreker Laurien Ntezimana over de Rwandese genocide.

Opleiding Vredeseducatie

Op 12 februari gaat de Opleiding Vredeseducatie editie 2019 van start met een academische zitting met als gastspreker Jan Leyers. Hij zal praten over ‘Allah in Europa’. De opleiding wordt georganiseerd door de Stuurgroep van de Opleiding Vredeseducatie in samenwerking met het Vredescentrum van de Provincie en de Stad Antwerpen en de Universiteit Antwerpen.

UCSIA

Koningstraat 2
B-2000 Antwerpen
info@ucsia.be
Tel. +32 (0)3 265 49 60

Voorlopige locatie tijdens de renovatiewerken:
Blindestraat 14, 2000 Antwerpen