Het coronavirus brengt de werking en bevoorrading van de voedselbanken ernstig in het gedrang. Vrijwilligers die tot een risicogroep behoren, moeten noodgedwongen het werk neerleggen.  

Om te blijven voorzien in de basisbehoeften van mensen in armoede rekenen we op jouw hulp. Ben jij gezond en veerkrachtig genoeg om je handen (conform alle voorzorgsmaatregelen) uit de mouwen te steken? Er zijn dringend nieuwe vrijwilligers nodig, dus meld je aan!  

Voor verdeelpunten

Is jouw lokaal verdeelpunt nog op zoek naar extra helpende handen? Meld je dan aan, en wij bekijken welke vrijwilliger bij jou kan worden ingezet.

GEZOCHT: VRIJWILLIGERS VOOR DE VOEDSELBANK ANTWERPEN-MECHELEN-TURNHOUT 

Wij zoeken vrijwilligers die niet tot een risicogroep behoren en zich twee (halve) dagen per week kunnen vrijmaken. Vrijwilligers kunnen helpen op twee plaatsen:  

  • Lokale verdeelpunten 
  • Het depot van de koepelorganisatie, waar de toelevering naar de voedselbanken gecoördineerd wordt. 

Alles zal plaatsvinden in de regio Antwerpen. Je zal ter plaatse begeleid en duidelijk geïnstrueerd worden. Alle vrijwilligers worden volledig verzekerd (burgerlijke aansprakelijkheid, lichamelijke ongevallen en rechtsbijstand).

Wil je helpen? Vul dan dit formulier in: je hoort zo snel mogelijk van ons!  

Als je nog vragen hebt, mail dan naar ellen.decraene@ucsia.be 

Voedselbank Antwerpen werkt uitsluitend met vrijwilligers. Wij ondersteunen 60 verdeelpunten met ongeveer 2000 vrijwilligers verspreid over de provincie Antwerpen en een 25-tal OCMW’s. Deze oproep is uitgeschreven door de Voedselbank AntwerpenMechelenTurnhout, UCSIA en de Universiteit Antwerpen.  

Ook sociale kruideniers zijn op zoek naar hulp. Neem ook een kijkje op:

Nieuws

Sociale kruidenier vangt tijdelijke sluiting op met supermarktbons

De sociale kruidenier Appel & Ei in Schoten zal haar 116 klanten minstens de komende zes weken ondersteunen met aankoopbons voor Colruyt. Daarnaast kunnen de gezinnen iedere dag terecht bij de Schotense bakkers voor een brood aan een halve euro.
Lees het artikel in Het Laatste Nieuws…

Mensen hebben er geen benul van hoe armen deze lockdown doormaken

In coronatijden is iedereen weer fan van de sociale zekerheid, een systeem dat het de laatste jaren nochtans niet onder de markt had. Sociologe en afgevaardigd bestuurder van UCSIA, Bea Cantillon hoopt dat het enthousiasme ook achteraf blijft. 'Deze crisis geeft ons ons moreel kompas terug.'
Lees het artikel in Knack...

Voedselhulp is nodig, structurele oplossingen ook

‘Voedselhulp is noodhulp voor mensen die dreigen honger te hebben, zeker in tijden van crisis. Maar eens de coronacrisis bezworen is, is het hoog tijd om meer structurele maatregelen te treffen’, schrijven Lies Ryckeboer (Samenlevingsopbouw) en Geert Schuermans (SAM).
Lees het stuk in Knack…
Food charity by Joel Muniz on Unsplash

Extra steun voor daklozenopvang en voedselbanken

Ministers van Maatschappelijke Integratie Denis Ducarme (MR) en minister van Armoedebestrijding Nathalie Muylle (CD&V) voorzien extra steun voor de daklozenopvang en de voedselbanken. Zo maakt minister Ducarme 286.000 euro vrij voor de voedselbanken.
Lees het artikel in De Morgen…

Voedselbanken doen oproep naar vrijwilligers om open te blijven

De maatregelen om het coronavirus in ons land in te dijken, treffen ook de armere gezinnen in onze samenleving zwaar. Zo doen ook veel Voedselbanken, waar kwetsbare mensen vaak terechtkunnen voor basisvoedingsproducten, de deuren dicht. Er zijn te weinig vrijwilligers want dat zijn vaak senioren en die zijn momenteel een (corona)risicogroep. Of Voedselbanken sluiten omdat er te weinig voorraad is om aan te bieden.
Bekijk de reportage op VRT NWS…

Food charity by Joel Muniz on Unsplash

Wij proberen met alle mogelijke middelen de voedselbank open te houden

De maatregelen om het coronavirus in ons land zoveel mogelijk in te dijken, treffen ook de armere gezinnen in onze samenleving zwaar. Zo doen ook veel voedselbanken, waar kwetsbare mensen vaak terecht kunnen voor basis-voedingsproducten, de deuren dicht, bijvoorbeeld omdat er te weinig vrijwilligers zijn die nog willen komen helpen, of omdat er te weinig voorraad is om aan te bieden, omdat supermarkten geen overschotten meer hebben door de hamsteraars. Welzijnsschakel Wilrijk is wel nog open, vertelt vrijwilliger Ward Degeyter.
Beluister het interview op Radio 1…

food charity by joel muniz on unsplash

Voedselbanken dringend op zoek naar vrijwilligers: “Studenten, kom aub jullie handen uit de mouwen steken”

De voedselbanken in Antwerpen maar ook in de rest van Vlaanderen slaken een noodkreet. Niet alleen is er een groot tekort aan voedselpakketten, de organisaties kunnen ook heel wat helpende handen gebruiken. Daarom lanceren UCSIA en de Universiteit Antwerpen een oproep naar studenten om zich te melden als vrijwilliger.
Lees het artikel in Het Laatste Nieuws…

Voedselbanken lijden onder hamstergedrag

De Belgische voedselbanken rekenen voor 60 procent op overschotten uit de supermarkten en de voedingsindustrie. ‘Door het hamstergedrag van de mensen is die markt nagenoeg nihil geworden, en er is nog steeds geen teken van beterschap’, zegt Jef Mottar, de gedelegeerd bestuurder van de Belgische Federatie van Voedselbanken.
Lees het artikel in De Tijd…

Voedselbanken slachtoffer van hamsteren

Het massale hamsteren haalt verse voeding weg bij de voedselbanken. Die krijgen in normale omstandigheden voedseloverschotten van de REO veiling en van supermarkten. Dat het aanbod veel kleiner wordt, is heel erg voor West-Vlamingen in armoede.
Lees het artikel op VRT NWS…

Kansarmen dreigen slachtoffer te worden van hamsterwoede

Niet tijdig aangevulde witte producten in supermarkten en voedselbanken in nood maken het voor kansarmen dezer dagen extra lastig de eindjes aan elkaar te knopen.
Lees het artikel in De Standaard…

Voedselbanken in de problemen door gebrek aan vrijwilligers en hamstergedrag

Voedselbanken en -bedelingen in ons land kampen met zware problemen. Door het hamstergedrag van mensen zijn de overschotten van winkels geslonken, en veel van de vrijwilligers bij organisaties behoren tot een risicogroep.
Lees het artikel in De Morgen…

food charity by joel muniz on unsplash

Voedselbanken voelen tol van hamsterwoede: “Werking dreigt stil te vallen”

Door de verspreiding van het coronavirus en de hamsterwoede die daar bij komt kijken, dreigt de werking van de voedselbanken in ons land stil te vallen. De Belgische Federatie van Voedselbanken roept de overheid op om extra budgetten vrij te maken en vraagt iedereen om te komen helpen.
Lees het artikel in Het Laatste Nieuws…

Meld je aan als vrijwilliger

UCSIA

Prinsstraat 14
B-2000 Antwerpen
info@ucsia.be
Tel. +32 (0)3 265 49 60
Fax +32 (0)3 707 09 31