Nieuwjaarsevent

Barokke influencers

Nieuwjaarsconcert op 20 januari 2022 23 juni 2022

Corona-Update!

Naar aanleiding van de nieuwe coronamaatregelen van 27 december 2021, moesten we het concert helaas uitstellen.
We kunnen inmiddels een nieuwe datum aankondigen: donderdag 23 juni 2022.

UCSIA organiseert dit nieuwjaarsevent in de Sint-Carolus Borromeuskerk, de barokke jezuïetenkerk aan het Conscienceplein in Antwerpen. Op het programma staan gelegenheidstoespraken en een vioolconcert met barokmuziek van de Antwerpse componist Henri-Jacques De Croes, gebracht door het achtkoppige strijkorkest Le Pavillon de Musique, o.l.v. Ann Cnop.

Programma

19.30 uur
Verwelkoming door Stijn Latré, directeur UCSIA

Gelegenheidstoespraken door prof. dr. Bea Cantillon, voorzitter Raad van Bestuur UCSIA, en door de heer Harold Polis, intendant van ‘Barokke Influencers’

20.00 uur
Concert van het strijkersensemble Le Pavillon de Musique onder leiding van Ann Cnop. Het ensemble brengt verloren gewaande vioolconcerten van de Antwerpse barokcomponist Henri-Jacques De Croes.

21.30 uur

Einde

Le Pavillon de Musique en Henri-Jacques De Croes

In 2020 richtte de Belgische violiste Ann Cnop het ensemble Le Pavillon de Musique op met als thuisbasis Mechelen. Het ensemble heeft vanaf zijn ontstaan een zeer duidelijke missie. Weg van de platgetreden paden, het grote publiek in binnen- en buitenland vergeten en verloren gewaande werken uit de barok laten herontdekken. Het ensemble werkt met een vaste kern van hooggespecialiseerde muzikanten met ruime ervaring binnen de oude muziek, maar tevens met wisselende bezetting in functie van elk project.

Als muzikant, PhD-doctor in de kunsten en onderzoeker is Ann Cnop gespecialiseerd in academisch en historisch onderzoek naar bekende en minder bekende componisten en oude manuscripten. Le Pavillon de Musique heeft een eerste dubbel-cd uitgebracht bij het Belgische label Et’Cetera van de zes vioolconcerti van de Vlaams-Belgische componist Henri-Jacques De Croes.

Henri-Jacques De Croes werd in 1705 in Antwerpen geboren. Over zijn muzikale opleiding is weinig gekend, behalve dat hij in de leer ging in de Sint-Andrieskerk, zangmeester werd in Sint-Jacob en daar als achttienjarige de eerste viool voor zijn rekening mocht nemen. In 1729 werd hij internationaal ontdekt en kwam in dienst van het hof van Thurn und Taxis als eerste violist en kapelmeester. Hij verhuisde naar Frankfurt en bouwde daar zijn verdere carrière uit. Toch bleef hij door de verschillende residenties van het hof van Thurn und Taxis doorheen Europa reizen. Zo kreeg hij ook belangrijke posten in Brussel, zoals de Munt, Sint-Goedele en als kapelmeester onder Karel van Lotharingen. Zijn allereerste uitgave werd bijgevolg in Brussel gedrukt. Lang werd deze verloren gewaand en zelfs werd het bestaan ervan betwijfeld. Recent werden ze echter teruggevonden in een bibliotheek in Stockholm.

Wanneer?

Donderdag 20 januari 2022
Donderdag 23 juni 2022
19.30 – 21.30 uur

Waar?

Sint-Carolus Borromeuskerk
Hendrik Conscienceplein
2000 Antwerpen

Inschrijven

Je kan gratis komen genieten van het concert.
Vergeet niet om online in te schrijven.
Het event zal verlopen via de geldende coronamaatregelen.

Wil je er graag bij zijn?

Schrijf je dan nu met het inschrijvingsformulier hieronder.

UCSIA

Prinsstraat 14
B-2000 Antwerpen
info@ucsia.be
Tel. +32 (0)3 265 49 60
Fax +32 (0)3 707 09 31