Waar draait het om? De toekomst van spiritualiteit

Symposium ter gelegenheid van 75 jaar TGL

In 2019 is het 75 jaar geleden dat Tijdschrift voor Geestelijk Leven voor het eerst verscheen. Het is opgericht door dominicanen en tot op vandaag is er een band met dominicanen en dominicaanse spiritualiteit en theologie. We willen bij die gelegenheid niet zozeer terugblikken op de afgelopen 75 jaar, maar vooral vooruitblikken. Welke spiritualiteit is toekomstbestendig? In onze samenleving staat de religieus-spirituele taal van traditionele snit sterk onder druk. Niettemin hebben veel, zo niet alle mensen ervaringen met wat hen transcendeert, het ongehoorde en onuitsprekelijke, het al te pijnlijke of juist het supermooie.

Dat schreeuwt om articulatie, terwijl een adequate taal daartoe vaak ontbreekt. Gevolg: slecht toegang krijgen tot die ervaringen en er moeilijk samen over kunnen praten. Tijdens een symposium n.a.v. ons jubileum willen we mensen aan het woord laten die vertellen over hun drijfveer, motivatie, inspiratie. Bevlogen mensen uit verschillende maatschappelijke velden. Welke veranderingen nemen we waar? Wat betekent dat voor religieuze mensen en daarbinnen voor religieuze professionals?

De lezingen van het symposium werden in het eerste nummer van het Tijdschrift voor Geestelijk Leven van 2020  gepubliceerd. Wie daarvoor interesse heeft,  kan dit nummer via de website www.tgl.be (via contact: info@tgl.be) bestellen.

De teksten van deze studiedag werden gebundeld in het maart-nummer van TGL.

Sprekers

Guido Vanheeswijck

Universiteit Antwerpen

Guido Vanheeswijck is momenteel gewoon hoogleraar aan het departement wijsbegeerte van de Universiteit Antwerpen en deeltijds hoogleraar aan het Hoger Instituut voor Wijsbegeerte van de KU Leuven. Zijn lezing is getiteld: ‘Behoefte aan subtiele talen?’ Hij gaat in op de vragen: Kan je spreken van een specifieke ‘christelijke’ spiritualiteit en, indien ja, waarin kan die bestaan? En waarom is het vandaag zo moeilijk om woorden te vinden die aan die spiritualiteit uitdrukking kunnen geven?

Eric Holterhues

Oikocredit Nederland

Eric Holterhues werkt bijna 20 jaar in de financiële sector; eerst 17 jaar bij Triodos Bank en nu sinds twee jaar als directeur van Oikocredit Nederland, een internationale coöperatieve vereniging die in Zuid-Amerika, Azië en Afrika projecten financiert rond microfinanciering, duurzame energie en landbouw. Hij zal spreken over zijn visie op een gezonde financiële sector en hoe de ignatiaanse spiritualiteit hem helpt in zijn arbeidzaam leven.

Lies Daenen

kunstenaar, filosofe en coach-procesbegeleider

Lies Daenen kunstenaar, filosofe en coach-procesbegeleider. Als creatieve, intuïtieve verbinder gedreven door de kracht en de schoonheid van het kwetsbare. Betrokken bij Cera, een financiële coöperatie met als missie ‘Samen investeren in welvaart en welzijn’ en bij SPES. In haar lezing: ‘De kunstenaar als sjamaan’ wil ze het hebben over hedendaagse kunst als een opening naar mysterie. Over hoe de kunstenaar gids en heler kan zijn in onze individuele zoektocht, niet door antwoorden te geven, maar door vragen en ervaringen aan te reiken.

Nieuws

Foto’s

Eric Holterhues over het financieel systeem en ignatiaanse spiritualiteit

Het Tijdschrift voor Geestelijk Leven wijdt op 9 november een symposium aan de toekomst van de spiritualiteit. De Nederlandse bankier Eric Holterhues (47) zal er spreken over zijn visie op een gezond financieel systeem en over de rol die de ignatiaanse spiritualiteit daarin speelt. Kerknet sprak met hem.
Lees het artikel…

In samenwerking met:

Tijdschrift Geestelijk Leven

Tijdschrift voor spiritualiteit in Vlaanderen en Nederland

logo SPES-forum

SPES-forum

Spiritualiteit in economie & samenleving

Uitgeverij Halewijn

uitgever van religieuze boeken

Wanneer?

Zaterdag 9 november 2019
13.00 – 17.30 uur

Waar?

Universiteit Antwerpen
Kapel Grauwzusters
Lange Sint-Annastraat 7, 2000 Antwerpen

Inschrijven

Het inschrijvingsgeld bedraagt 10 euro.
Gelieve vooraf online in te schrijven.

UCSIA

Koningstraat 2
B-2000 Antwerpen
info@ucsia.be
Tel. +32 (0)3 265 49 60

Voorlopige locatie tijdens de renovatiewerken:
Blindestraat 14, 2000 Antwerpen