Als erfgenaam van de vroegere handelshogeschool en universiteit van de jezuïeten (UFSIA) is UCSIA voor zijn werking schatplichtig aan de traditie van de jezuïeten. De UCSIA-themalijnen ‘Economie & ethiek’ en ‘Europa & solidariteit’ vloeien voort uit de sociaaleconomische accenten die voorheen sterk aanwezig waren in de opleidingen van UFSIA. ‘Religie, cultuur & samenleving’ focust op de spirituele dimensie van de mens in de wereld.

Door de keuze voor deze themalijnen sluit UCSIA aan bij de visie van de jezuïeten op onderwijs als vorming voor de hele persoon: hoofd, hart en handen. Brede en diepe wetenschappelijke kennis, spiritualiteit, engagement en dienstbaarheid, naar het motto van Ignatius: En todo amar y servir. Die dienstbaarheid komt ook tot uiting in de promotie van Community Service-Learning,waar UCSIA sterk op inzet.

Zorg voor goed onderwijs, persoonsontwikkeling en de daaraan verbonden geestelijke gezondheid: het zijn aspecten van de rijke spirituele en geestelijke erfenis van de Sociëteit van Jezus die UCSIA wil uitdragen. Concreet werken we nauw samen met leden van de Sociëteit en met de vele (net)werken ervan. Dat gebeurt zowel regionaal als internationaal.

Partners

Ruusbroecgenootschap

interdisciplinair onderzoeksinstituut voor de studie van de geschiedenis van de spiritualiteit in de Nederlanden

Streven Vrijplaats

cultureel-maatschappelijk tijdschrift over diverse onderwerpen: van filosofie tot film, van recht tot kunst, van theologie tot economie

Evenementen

Ruusbroecdag

Mystiek en de apocalyps

colloquium Ruusbroecdag
9 december 2022

Barokke Influencers

Barokke Influencers

stadsfestival
maart-november 2023

alle evenementen

over jezuïetenerfgoed

Nieuws

Barokke Influencers

Podcast Barokke Influencers

2023 wordt hét jaar van de Barokke Influencers, een gloednieuw stadsfestival in Antwerpen. We warmen ons alvast op met een podcastreeks over de invloed van de barok op het leven vandaag. Podcastmaker Anke Verschueren ging daarvoor in gesprek met hedendaagse influencers als kunstenaar en activist Jaouad Alloul, directeur van 11.11.11 Els Hertogen, instagramfenomeen Memes van ‘t Stad en beeldend kunstenaar RiseOne.
Beluister de podcast!

Jezuïetenarchitectuur in het vizier van de confessionele politiek

Kunsthistorica Evonne Levy (Universiteit van Toronto) nam ons mee doorheen de sleutelperiodes van de gepolitiseerde interpretatie van de Europese jezuïetenarchitectuur in de 19de en 20ste eeuw tijdens de zomerschool over jezuïetenerfgoed.
Bekijk het webinar (in het Engels)...

alle nieuws

over jezuïetenerfgoed

Publicaties

De publicaties over het jezuïetenerfgoed worden binnenkort aangevuld.

alle publicaties

over jezuïetenerfgoed

UCSIA

Prinsstraat 14
B-2000 Antwerpen
info@ucsia.be
Tel. +32 (0)3 265 49 60
Fax +32 (0)3 707 09 31