Antwerpen: havenstad en wereldstad

UCSIA is niet toevallig in Antwerpen gevestigd: een havenstad en wereldstad. Wie er studeert, werkt, woont of bestuurt ondervindt wat globalisering betekent: talrijke mogelijkheden door internationaal verkeer, economische groei, materiële welvaart en culturele rijkdom, maar ook sociale ongelijkheid, snelle veranderingen van buitenaf en een grote verscheidenheid, ook religieus, door vroegere en nieuwe migratie.

Het UCSIA-gebouw: een historisch waardevolle plek

UCSIA nam bij zijn start in 2003 het kantoor op huisnummer Prinsstraat 14 in gebruik. UCSIA kocht het gebouw van de UFSIA, die op deze plaats in het begin van de jaren ’80 onder regie van architect Van Calster twee historische panden gerenoveerd en samengevoegd had: de vroegere huisnummers 14 en 16.

De huizen hebben grote kunsthistorische waarde want ze maken deel uit van de eerste verkaveling die in de 16de eeuw werd doorgevoerd door de fameuze bouwpromotor en grondspeculant Gilbert Van Schoonbeke op gronden die aan zijn vader toebehoorden. De kavels werden in 1542 verkocht met een bouwverplichting binnen één jaar. De gebouwde huizen werden aanvankelijk bewoond door welgestelde handelaars. De trapgevels zijn typisch voor de 16de eeuw en vormen een goed voorbeeld van de burgerlijke architectuur uit die periode.

Koning van Frankrijk (vroegere huisnummer Prinsstraat 16)

Het hoekhuis aan de Prinsstraat en de Koningstraat droeg oorspronkelijk de naam “Koning van Frankrijk”. Wellicht werkte deze naam inspirerend voor de naamgeving van de “Koningstraat”.

Voor de restauratie fungeerde het gebouw lange tijd als café en het werd ontsierd door twee grote winkelramen op de benedenverdieping. Die zijn weggewerkt bij de restauratie, en op de 1ste verdieping aan de kant van de Prinsstraat werden opnieuw 3 ramen geplaatst zoals oorspronkelijk het geval was.

In de hoekgevel verwijst een zandstenen kroon naar de naam van het huis.

De Heilige Mattheus (huisnummer Prinsstraat 14)

Het huis tussen het hoekhuis en het tegenwoordige “Scribani” huis van de Universiteit Antwerpen was de “Heilige Mattheus”.

Wegbeschrijving

UCSIA

Locatie

UCSIA vzw
Koningstraat 2, 2000 Antwerpen

Voorlopige locatie tijdens de renovatiewerken:
Blindestraat 14, 2000 Antwerpen

UCSIA vzw

Met de fiets

Fietsostrade naar Antwerpen

Antwerpen heeft geïnvesteerd in veilige lange-afstandsfietsroutes naar het centrum van Antwerpen. Meer info op de website Slim naar Antwerpen.

Fietsenstalling

Op de campus is in totaal fietsenstalling voor bijna 1000 fietsen voorzien, verspreid over de verschillende gebouwen. Vind de dichtstbijzijnde fietsenstalling op de plattegrond van de stadscampus.

Velo

Velo is één van de fietsdeelsystemen van Antwerpen. Het dichtsbijzijnde Velo-stations vind je op het Mutsaardplein, in de Keizerstraat, op de Ossenmarkt, op de Paardenmarkt, in de Lange Nieuwstraat en aan het Hessenhuis.

Andere populaire deelsystemen

Blue-bike - actief in 50 Belgische steden:
www.blue-bike.be

Cloudbike - met smartphone app:
www.cloudbike.be

Bird - elektrische steps:
www.bird.co

Met openbaar vervoer

Centraal Station van Antwerpen ligt op ongeveer een kwartier wandelen.

Door een fiets of e-step te huren aan het station met één van de deelsystemen, verkort je deze reistijd tot ongeveer 5 minuutjes.

Plan je reis van station tot station met de NMBS routeplanner

Bus 17 stopt aan de Paardenmarkt (halte Hessenbrug).

Tram 7 stopt ter hoogte van de Keizerstraat.

Tram 24 en tram 11 stoppen in de Lange Nieuwstraat (halte Sint Jacob). 

De Rooseveltplaats ligt op ongeveer tien minuten wandelen. Dit is een knooppunt voor zeer veel bus- en tramlijnen.

 Plan je route en raadpleeg de dienstregeling op de website van De Lijn

 

Met de auto

Omwille van verschillende wegenwerken is de Antwerpse binnenstad niet vlot bereikbaar met de wagen. Kom je toch met de wagen? Informeer je dan zeker vooraf op www.slimnaarantwerpen.be.

Denk er ook aan dat bezoekers niet meer op straat mogen parkeren. Als je niet in Antwerpen woont, dan zal je gebruik moeten maken van een van de publieke betaalparkings.

Er zijn enkele publieke betaalparkings op wandelafstand:

Parking Antwerp Shopping
Molenbergstraat 7

Parking Sint-Jacob
St-Jacobsmarkt 81-83

Parking 't Stad
Eikenstraat 9

Parking Shopping Meir
Korte Klarenstraat 10

Parking Meir
Eiermarkt 33-35

Online

UCSIA

Koningstraat 2
B-2000 Antwerpen
info@ucsia.be
Tel. +32 (0)3 265 49 60

Voorlopige locatie tijdens de renovatiewerken:
Blindestraat 14, 2000 Antwerpen