The Purpose of Finance

webinar op 12 november 2020

Het financiële systeem heeft een speciale plaats in de markteconomie: het is in vele opzichten de spin in het web. Een systeemcrash zoals in 2008 heeft onmiddellijk effect op de hele economie. Door deze centrale rol is de financiële sector de meest gereguleerde economische sector. Toch blijft het onduidelijk of al deze regulatie een sector kon creëren die de juiste doelen bereikt.

Wat verwachten we van een financieel systeem? Om deze vraag te beantwoorden, moet de vraag naar het doel van de financiële sector gesteld worden. Fundamentele reflecties over de plichten, verantwoordelijkheden en de rol van de financiële wereld zijn noodzakelijk in tijden van crisis. Hoe solidair moeten banken zijn tijdens de coronacrisis? Is er een trade-off tussen maatschappelijke en financiële stabiliteit? Welke projecten moeten financiering ontvangen? Welke plichten hebben financiële instituties tegenover welke stakeholders? Moet de sociale en ecologische impact van investeringen gemeten en gecommuniceerd worden naar klanten, en zo ja, hoe? Kortom: hoe kan de financiële sector waarde toevoegen aan de economie en deze weer van dienst zijn?

David Pitt-Watson (University of Cambridge) bevraagt de zin van de financiële sector in zijn lezing over ‘The Purpose of Finance’. Luc Van Liedekerke (University of Antwerp) zal een korte opinieverklaring geven, gevolgd door de respons van Frank Vanaerschot (FairFin) en Tom Van den Berghe (Febelfin). Vervolgens zal er ruimte zijn voor discussie.

Meer informatie is beschikbaar in het Engels.

Lees meer…

The Purpose of Finance Report 2017

The Purpose of Finance Report 2017

UCSIA

Koningstraat 2
B-2000 Antwerpen
info@ucsia.be
Tel. +32 (0)3 265 49 60

Voorlopige locatie tijdens de renovatiewerken:
Blindestraat 14, 2000 Antwerpen