Afrika: een gedroomde toekomst?

Panelgesprek op 22 mei 2024

Welke associaties roept Afrika spontaan op? Vele mensen denken onmiddellijk aan dictatuur, corruptie, armoede, hopeloosheid… Niet bepaald een positieve beeldvorming. Voor de meesten is Afrika ook een monolithisch blok. Zo’n continent!? De diversiteit en rijkdom aan culturen zijn enorm! Het is maar al te gemakkelijk alles op een hoop te gooien en blind te zijn voor de vele positieve evoluties. Dat is iets wat Loïc De Cannière zeker niet wil doen. Integendeel. Loïc is al vele jaren actief in de wereld van de microfinanciering. Ook met tal van projecten in Afrika. Door zijn vele bezoeken ter plaatse heeft hij met eigen ogen de grote ondernemingszin en creativiteit gezien en de vele positieve vibes gevoeld. Hij wil dan ook graag eens een fundamenteel ander beeld schetsen dan het beeld dat doorgaans door de media wordt opgehangen. En dat beeld vindt u in het boek dat hij begin dit jaar publiceerde: ‘Afrika. Een gedroomde toekomst’.

In zijn boek blikt Loïc De Cannière niet zozeer terug als wel vooruit. Op basis van zijn vele ontmoetingen en samenwerkingsverbanden kijkt hij naar de komende 20 à 30 jaar. ‘Ik ben ervan overtuigd’, zo schrijft hijzelf, ‘dat het aangezicht van Afrika in de komende drie decennia – in het perspectief van 2050 – fundamenteel zal veranderen. Daarin spelen bevolkingsgroei en jobs een determinerende rol. Hoe kan Afrika een toekomst met meer welvaart voor iedereen en minder armoede tot stand brengen?’ De bril waardoor Loïc naar de toekomst kijkt, is vooral die van de economie. Maar zijn verhaal is duidelijk breder. Komen bijvoorbeeld ook aan bod: de uitdagingen van klimaat, migratie, het verleden, de relatie met Europa en de rest van de wereld… En steeds heeft hij oog voor de vele economische dynamieken die vooral van onderuit een enorm potentieel hebben.

Kortom, het boek van Loïc De Cannière is de ideale gelegenheid om eens een ander geluid over Afrika te laten horen. En te kijken naar de toekomst en het enorme potentieel van dit immense continent. Dat wil UCSIA doen in samenwerking met MO* door een paneldebat te organiseren over Afrika naar aanleiding van het boek. Daarbij zetten we bewust een vraagteken achter de titel. Tijdens het panelgesprek willen we dieper ingaan op de fundamentele stelling van Loïc: ‘ik ben ervan overtuigd dat het continent de komende decennia in positieve zin van zich zal laten horen’. Daarbij willen we ook uitdrukkelijk oog hebben voor de uitdagingen en valkuilen. Dat doen we met twee gesprekspartners die Afrika ook van binnenuit kennen: Mathieu Zana Etambala, een Congolees-Belgisch historicus die onder meer directeur was van Missio en onderzoeker bij het Koninklijk Museum voor Midden-Afrika, en Chipo Mbawu, een cultureel antropoloog en ontwikkelingsondersteuner die verschillende Belgische bedrijven en organisaties heeft begeleid bij het respecteren van de mensenrechten binnen de internationale waardeketens. Het gesprek wordt geleid door Elien Spillebeen, documentairemaakster en journaliste bij MO* die de ontwikkelingen in Centraal- en Oost-Afrika op de voet volgt.

Afrika: een gedroomde toekomst

Wanneer?

22 mei 2024
20.00 – 21.30 uur

Waar?

Universiteit Antwerpen – Hof van Liere
F. de Tassiszaal
Prinsstraat 13, 2000 Antwerpen

Inschrijven

Je kan gratis deelnemen, maar vergeet niet om voor 17 mei online in te schrijven.

Programma

20.00 uur

Welkom door Erik De Bom, adjunct-directeur UCSIA

20.10 uur

Afrika: een gedroomde toekomst?

Panelgesprek onder leiding van Elien Spillebeen met Loïc De Cannière, Mathieu Zana Etambala en Chipo Mbawu

21.30 uur

Einde

Sprekers

Loïc De Cannière

Loïc De Cannière

Incofin Investment Management

Mathieu Zana Etambala

Mathieu Zana Etambala

Historicus

Chipo Mbawu

Chipo Mbawu

Cultureel antropoloog

 

Elien Spillebeen

Elien Spillebeen

MO*

Organisatoren

Mo* Magazine

MO* Magazine

Belgisch tijdschrift dat zich richt op kritische analyses van mondiale vraagstukken, sociale rechtvaardigheid, en duurzame ontwikkeling.

UCSIA vzw

Universitair Centrum Sint-Ignatius Antwerpen

Wil je er graag bij zijn?

Je kan gratis deelnemen, maar vergeet niet om voor vrijdag 17 mei 2024 online in te schrijven met onderstaand inschrijvingsformulier.

De inschrijvingen lopen nog

Day(s)

:

Hour(s)

:

Minute(s)

:

Second(s)

UCSIA

Koningstraat 2
B-2000 Antwerpen
info@ucsia.be
Tel. +32 (0)3 265 49 60

Voorlopige locatie tijdens de renovatiewerken:
Blindestraat 14, 2000 Antwerpen