De oorlog in Oekraïne

Welke rol kan de NAVO spelen?

lezing (in het Engels) op 14 december 2022

De oorlog in Oekraïne vormt een fundamentele uitdaging voor het Oost-West-veiligheidsbeleid van de NAVO. De NAVO schuift op van een logica van partnerschap naar een meer defensieve houding. De Russische agressie en de klaarblijkelijke immuniteit van het land tegenover Westerse druk doet geloven dat de NAVO eerder terugvalt op verdediging dan afschrikking. Wat betekent dit voor de NAVO-partnerschappen, inclusief de toekomstige relatie met Oekraïne, en de dialoog met Rusland?

De lezing analyseert deze vragen in het licht van de ervaring met de Harmel-doctrine.

Dit is de openingslezing van een internationale expert workshop over recente strategische evoluties in de veiligheidsarchitectuur in Europa en de regio Azië en de Stille Oceaan in tijden van afnemende Amerikaanse macht, rijzende invloed van China en Russische agressie in Europa.  

18.00 u.  Welkom door Elena Atanassova-Cornelis (Onderzoeksgroep Internationale Politiek, Universiteit Antwerpen)

18.05 u.  Keynotelezing door Sten Rynning

Sten Rynning is professor aan het Departement Politieke Wetenschappen van de Universiteit van Zuid-Denemarken. Zijn onderzoek focust op oorlog, veiligheidssamenwerking en de beteugeling van gewapend geweld met speciale aandacht voor de stabiliserende rol van de NAVO.

18.45 u.  Paneldebat, gemodereerd door Elena Atanassova-Cornelis met de spreker en panelleden Ulrich Kühn (Instituut voor Vredesonderzoek en Veiligheidsbeleid, Universiteit van Hamburg) en Yoichiro Sato (Ritsumeikan Asia Pacific Universiteit, Beppu, Japan),

Wanneer?

woensdag 14 december 2022
18.00 – 20.00 uur

Waar?

Universiteit Antwerpen – Hof van Liere
F. de Tassiszaal
Prinsstraat 13, 2000 Antwerpen

Inschrijven

Gratis toegang.
Graag online inschrijven
voor 12 december 2022.

UCSIA

Koningstraat 2
B-2000 Antwerpen
info@ucsia.be
Tel. +32 (0)3 265 49 60

Voorlopige locatie tijdens de renovatiewerken:
Blindestraat 14, 2000 Antwerpen