UCSIA steunt jezuïetenvorming voor Europees leiderschap

We kunnen ons nog amper voorstellen dat miljoenen Europeanen verhitte debatten voerden over de verkiezingen voor het Europees parlement, over wie de volgende voorzitter van de Commissie zou worden of hoe de EU-instellingen zouden evolueren over de komende vijf jaar. De COVID-crisis bracht een complete perspectiefwisseling. Leiderschap neemt andere vormen aan in tijden van crisis. Wat de Europese Unie nu nodig heeft is doortastend leiderschap voor transformatie. De tijd is rijp voor een nieuwe generatie van leiders om net zoals Adenauer, Schuman, Spaak of Gasperi deden in de nasleep van een vernietigende oorlog, structuren op te zetten voor de komende generaties. Dit is wat het European Leadership Programme hoopt te verwezenlijken op lange termijn; dit soort leiders vormen, door jonge mensen uit alle hoeken van Europa uit te nodigen om deel te nemen aan het bestieren van het gemeenschappelijke Europese project. Zij zijn onze hoop voor een vernieuwd en versterkt Europa na de crisis, om via gemeenschappelijke onderscheiding na te streven wat van prioritair belang is voor de toekomst.

Het European Leadership Programme is een initiatief van het Jesuit European Social Centre, ondersteund door de Jesuit Conference of European Provincials. UCSIA draagt bij tot het programma door de jurysessie voor de academische paperpresentatie aan Universiteit Antwerpen te houden en de diplomauitreiking, die plaatsvonden in februari, mee te organiseren.

Het programma beoogt bij te dragen tot de hervorming van het spirituele, sociale en politieke leven in Europa om het te heroriënteren naar het gemeenschappelijke goed, volgens de lange jezuïetentraditie in vorming van leiders om de wereld te verbeteren.

Het betreft een fellowship voor tien tot twaalf master studenten per semester, die deelnemen om hun leiderschapscapaciteiten in internationael beleid en bemiddeling te ontwikkelen.

Het programma biedt een integrale vormende ervaring gedurende een stage van een semester met volgende modules: onderdompeling in de administratieve en politieke wereld van de EU-instellingen, academische lessen en workshops met professionals, vrijwilligerswerk in kwetsbare gemeenschappen, spirituele begeleiding en samenleven in gemeenschap.

JESC

Jesuit European Social Centre

UCSIA

Koningstraat 2
B-2000 Antwerpen
info@ucsia.be
Tel. +32 (0)3 265 49 60

Voorlopige locatie tijdens de renovatiewerken:
Blindestraat 14, 2000 Antwerpen