Europees humanisme in de maak

publieke lezingen FUCE-zomerschool

UCSIA organiseert van 3 tot 7 juli de vierde editie van de internationale zomerschool ‘European Humanism in the Making’ van de Europese Federatie van Katholieke Universiteiten.

Ditmaal gaat de zomerschool door op de campus in Palermo van de Romeinse LUMSA Universiteit. 28 bachelorstudenten uit verschillende landen nemen deel aan het programma dat bestaat uit seminaries, workshops en lezingen over Europese identiteit, literatuur, wetenschap en religie, sociale organisatie en burgerschap.

De bedoeling is om hen te stimuleren tot reflectie over de toekomst van het Europese project en de rol die zij daarin kunnen spelen.

Twee lezingen (in het Engels) zijn online toegankelijk voor het brede publiek:

De openingslezing op maandag 3 juli (19 uur) over conflicterende herinneringspolitiek tussen Oost- en West-Europa en de implicaties voor de toekomst van Europa door  Peter Verovšek, universitair docent geschiedenis en theorie van Europese integratie, Universiteit van Groningen

Het paneldebat ‘Mijn Europa’ op donderdag 6 juli (19u) met deelnemende studenten, gemodereerd door Peter Hanenberg, professor Duits en culturele studies, Katholieke Universiteit van Portugal, Lissabon

FUCE

Europese Federatie van Katholieke Universiteiten

Wanneer

maandag 3 juli 2023, 19.00 – 20.30 uur
donderdag 6 juli 2023, 19.00 – 20.30 uur

Location

LUMSA University
campus Palermo
+ Online streaming

Inschrijven voor de livestream

Je kan gratis deelnemen.
Je hoeft enkel online in te schrijven
als je de livestream wilt volgen.

Bekijk de lezingen van de vorige jaren!

Tanend Europa

Historicus José Miguel Sardica neemt ons mee op een trip doorheen de Europese geschiedenis. De Europese 'founding fathers' bouwden een 'veilige haven' om nieuwe oorlogen te vermijden en totalitaire regimes het hoofd te bieden (1914-1945). Nu de herinnering aan deze donkere periode vervaagt, lijkt Europa opnieuw uit elkaar te vallen. Wat zijn de gevaren en hoe gaan we daar best mee om?
Bekijk het webinar (in het Engels)...

MYEurope

Europa lijkt opnieuw in crisis te verkeren. Wat is de toekomst van dit project dat eenheid en diversiteit verbindt? Het is nu meer dan ooit noodzakelijk om samen op zoek te gaan door onze ervaringen, angsten en verwachtingen te delen. In het debat MYEuropa nodigt moderator Peter Hanenberg studenten vanuit alle hoeken van het continent uit om hun visie voor Europa te presenteren. Deze jonge mensen zijn dan misschien geen experts in de technische zin van het woord, maar zonder hen en hun engagement heeft geen enkel project kans van slagen.
Bekijk het webinar (in het Engels)...

A Propos Medea

Met de huidige migratiegolven komt de wereld in horden toe aan de grenzen van Europa. Dit zet de Europese cultuur in een ander perspectief. In haar lezing op de FUCE zomerschool zet Isabel Capeloa Gil het bekende werk 'Medea' van Europides in een nieuw, globaal en multicultureel licht. Ze neemt ons mee van een globaal Europa naar post-Europa en terug.
Bekijk de opname (in het Engels)...

Debat MYEurope

De studenten van de FUCE zomerschool over Europees humanisme deelden hun idee van en visie op Europa en zijn toekomst in een paneldebat gemodereerd door Peter Hanenberg.
Bekijk de opname (in het Engels)...

UCSIA

Koningstraat 2
B-2000 Antwerpen
info@ucsia.be
Tel. +32 (0)3 265 49 60

Voorlopige locatie tijdens de renovatiewerken:
Blindestraat 14, 2000 Antwerpen