Historische kaart van de universiteitsbuurt in Antwerpen.

Mensen met een missie

influencers van solidariteit vroeger en nu

Ga samen met De Loodsen vzw op tocht in de universiteitsbuurt en ontdek de sociale influencers doorheen 500 jaar Antwerpse stadsgeschiedenis in het kader van het stadsfestival Barokke Influencers!

In de vijftiende en zestiende eeuw rezen de kloosterordes als paddenstoel uit de grond in de wijk rond de Van Straelentoren. Op een vierkante kilometer tussen de Sint-Jacobsmarkt en de Paardenmarkt waren onder meer de Paters Capucijnen, de Zusters Apostolinnen en de Grauwzusters actief voor de meest kwetsbare mensen in de samenleving. Ze zetten zich in voor onderwijs, verzorging en verpleging.

De kloosterlingen zijn er vandaag niet meer, maar de solidariteit is wel gebleven. De gebouwen kregen een nieuwe bestemming, boeiend wat er nu allemaal gebeurt! In dit stukje van de stad kan je ook veel sporen ontdekken van het evoluerende samenleven tussen Protestanten en Katholieken.

Uiteraard mogen ook de verwezenlijkingen van de jezuïeten niet ontbreken in deze inspirerende wandeling. Het orgelpunt daarvan is het Hof Van Liere van de Universiteit Antwerpen.

Praktisch

De wandeling duurt ongeveer twee uur en start aan De Loodsen vzw, Sint-Jacobsmarkt 43, 2000 Antwerpen.

Deze tocht wordt georganiseerd vanaf april 2023 op zaterdagvoormiddag (behalve tussen 15 juli en 15 augustus).

De eerste zaterdag van de maand (1 april, 6 mei, 3 juni, 1 juli, 2 september, 7 oktober) kan u individueel inschrijven (kostprijs 7 euro per persoon).

De andere zaterdagen kan u als groep inschrijven (liefst enige weken op voorhand), richtuur 10 uur tot 12 uur. Groepen van maximum 20 volwassenen, kostprijs: 65 euro.

Wilt u mee op pad? Stuur dan snel een e-mail naar tochtenvanhoop@deloodsen.be of bel naar het nummer 03/234 05 11.

Organisatoren

Logo De Loodsen vzw

De Loodsen vzw

vorming voor vrijwilligerswerk | ondersteuning voor maatschappelijk kwetsbare groepen

UCSIA vzw

Universitair Centrum Sint-Ignatius Antwerpen

Stadsfestival 'Barokke Influencers'

2023 wordt hét jaar van de Barokke Influencers, een gloednieuw stadsfestival in Antwerpen.

De zeventiende eeuw is bepalend geweest voor de ontwikkeling van Antwerpen en de Lage Landen. Het stadsfestival toont de invloed van de barok en de centrale rol die jezuïeten in Antwerpen hebben gespeeld. Waarom zijn en blijven we kinderen van de barok?

Beleef de verbluffende expo’s, de adembenemende muziekconcerten en de vele andere boeiende evenementen!

UCSIA

Koningstraat 2
B-2000 Antwerpen
info@ucsia.be
Tel. +32 (0)3 265 49 60

Voorlopige locatie tijdens de renovatiewerken:
Blindestraat 14, 2000 Antwerpen