Mobiele geestelijke gezondheid: tussen zelfhulp en gemeenschapsvorming

Medische zorgverleners, onderzoekers en beleidsmakers zijn geboeid door moderne technologieën. De huidige ontwikkelingen van mobiele gezondheid vormen de poort voor meer integratie van (zelf)monitoring in de dagelijkse praktijk en thuisomgeving van patiënten met (ernstige) psychische aandoeningen.

Op welke manier kunnen mobiele gezondheidsapps de behoefte invullen van zelfredzaamheid bij ernstige psychische aandoeningen? Welke invloed hebben online interacties op de onderlinge solidariteit en steun tussen mensen met een psychische kwetsbaarheid? Hoe kunnen de verzamelde data gebruikt worden tijdens de behandeling van concrete patiënten? Verandert de relatie tussen patiënt en verzorger bij de overgang naar groter eigenaarschap (agency) en verantwoording (accountability)?

We kunnen ons anderzijds vragen stellen bij de feitelijke haalbaarheid en de uitdagingen van dergelijke directe en reële psychische ondersteuning via mobiele gezondheidsinterventies. Verder roept het idee van een integratie van online applicaties binnen ambulante interventies praktische en ook ethische vraagstukken op. In deze avondlezing denken we kritisch na over de kansen en mogelijke valkuilen van dergelijke applicaties en mobiele gezondheid bij psychosociale en gedragstherapeutische behandelingen in het dagelijkse leven.

Downloads

Inleiding door Geert Dom

Geert Dom’s presentatie

Digitale biogemeenschappen

Claudia Egher’s presentatie

De kracht van mHealth en communities

Simone Verhagen’s presentatie

Mijn therapeut in mijn broekzak

Philippe Delespaul’s presentatie

UCSIA

Koningstraat 2
B-2000 Antwerpen
info@ucsia.be
Tel. +32 (0)3 265 49 60