De wereld waarvan wij droomden

Boekvoorstelling op 20 september 2021

In het boek De wereld waarvan wij droomden zoekt oud-Wetstraatjournalist Marc Van de Looverbosch zijn vroegere medestudenten weer op. Begin jaren zeventig startten ze samen hun studies Politieke en Sociale Wetenschappen aan de Universitaire Faculteiten Sint-Ignatius Antwerpen (UFSIA). Hun vorming bij de jezuïeten is bepalend voor hun verdere carrière: ze zoeken hun weg in onderzoek en journalistiek, in politiek en diplomatie en bekleden uiteindelijk maatschappelijke sleutelposities. Bijna vijftig jaar na hun studententijd brengt Marc Van de Looverbosch hun verhalen weer samen. Hoe kijken ze terug? Wat is er geworden van de wereld waarvan zij droomden? En welke toekomst wensen zij voor de jongeren van vandaag?

Tijdens de boekvoorstelling van De wereld waarvan wij droomden praat Marc Van de Looverbosch daarover verder met Bea Cantillon, hoogleraar en armoedespecialist; Bernard Bulcke, journalist en oud-woordvoerder van Karel De Gucht; Guy Van Habberney, economisch adviseur Amerikaanse ambassade; Patrick Janssens, oud-voorzitter SP.A en oud-burgemeester Antwerpen; Mieke Vogels, oud-minister van welzijn, oud-partijvoorzitter Groen; Johan Van Hecke, oud-voorzitter CVP en oud-EU-parlementslid Open VLD.

Wanneer?

Maandag 20 september 2021
20.00 – 21.00 uur

Waar?

Hof van Liere, F. de Tassiszaal
Stadscampus Universiteit Antwerpen
Prinsstraat 13, 2000 Antwerpen

Inschrijven

Deelname is gratis.
Vergeet niet om voor 16 september
online in te schrijven onderaan deze pagina.

r

Covid Safe Ticket verplicht

  • Download of vraag gratis uw persoonlijk Covid Safe Ticket aan via de website van de overheid;
  • Bied het Covid Safe Ticket aan bij aankomst op de app of op papier, samen met uw identiteitsbewijs;
  • Er worden geen sneltesten aangeboden voor wie geen geldig certificaat kan voorleggen;
  • Tijdens het evenement is het dragen van een mondmasker niet verplicht. Aan het onthaal blijven de mondmasker- en afstandsregels van toepassing.

Programma

19.30 uur

Onthaal

20.00 uur

Inleiding door Maarten Van Steenbergen, directeur-uitgever Uitgeverij Lannoo

20.15 uur

Panelgesprek met Marc Van de Looverbosch en enkele jaargenoten, gemodereerd door Terzake-anker Kathleen Cools

20.45 uur

Slotwoord door Herman Van Goethem, rector Universiteit Antwerpen

21.00 uur

Receptie en signeersessie

Verder lezen

De wereld waarvan wij droomden

De wereld waarvan wij droomden

 Marc Van de Looverbosch

Zeven studenten gaan in het begin van de jaren zeventig Politieke en Sociale Wetenschappen studeren aan de Universitaire Faculteiten Sint-Ignatius Antwerpen (UFSIA). Hun vorming bij de jezuïeten zal hun verdere leven bepalen en elk van hen zal een belangrijke maatschappelijke rol gaan spelen. Bijna vijftig jaar later zoekt oud-Wetstraatjournalist Marc Van de Looverbosch zijn jaargenoten weer op. Hoe kijken ze terug? Wat is er geworden van de wereld waarvan zij droomden? En welke toekomst wensen zij voor de jongeren van vandaag?

Marc Van de Looverbosch was meer dan twintig jaar Wetstraatjournalist voor de VRT. Hij schreef de bestseller De wissel van de macht, ook bekend van de gelijknamige Canvasreeksen.

Partner

Uitgeverij Lannoo

Uitgeverij Lannoo

Universiteit Antwerpen – Hof van Liere

Locatie

Universiteit Antwerpen
Stadscampus – Hof van Liere
Prinsstraat 13, 2000 Antwerpen

Universiteit Antwerpen - Hof van Liere

Om F. de Tassis-zaal te bereiken, ga je de gebouwen van de stadscampus binnen via de hoofdingang in de Prinsstraat 13. Vervolgens steek je het kleine binnenplein over. In de doorgang naar de grote binnentuin, neem je de deur op de linkerkant en ga je vervolgens de trap op. De zaal bevindt zich op de tweede verdieping.

Mensen die wat moeilijker te been zijn, kunnen de lift nemen. In de doorgang naar de grote binnentuin, neem je dan de rechtse deur in plaats van de linkse, de lift bevindt zich een eindje verderop op uw rechterkant.

Met de fiets

Fietsostrade naar Antwerpen

Antwerpen heeft geïnvesteerd in veilige lange-afstandsfietsroutes naar het centrum van Antwerpen. Meer info op de website Slim naar Antwerpen.

Fietsenstalling

Op de campus is in totaal fietsenstalling voor bijna 1000 fietsen voorzien, verspreid over de verschillende gebouwen. Vind de dichtstbijzijnde fietsenstalling op de plattegrond van de stadscampus.

Velo

Het publieke fietsdeelsysteem van de stad Antwerpen ‘Velo’ is de oplossing voor je korte verplaatsingen binnen de Singel. De dichtstbijzijnde Velostations bij de campus vind je op het Mutsaardplein, in de Keizerstraat, op de Ossenmarkt, op de Paardenmarkt, in de Lange Nieuwstraat en aan het Hessenhuis.

 

Met het openbaar vervoer

Trein

Het Centraal Station van Antwerpen ligt op ongeveer een kwartier wandelen.

Met een abonnement op de Velo deelfietsen neem je een fiets aan het Centraal Station, en parkeer je 5 minuutjes later de fiets aan de Ossenmarkt, Paardenmarkt, Mutsaardplein, Keizerstraat of Lange Nieuwstraat.

Plan je reis van station tot station met de NMBS routeplanner.

Bus en tram

Bus 17 stopt aan de Paardenmarkt (halte Hessenbrug).

Tram 7 stopt ter hoogte van de Keizerstraat.

Tram 24 en tram 11 stoppen in de Lange Nieuwstraat (halte Sint Jacob).

Rooseveltplaats ligt op ongeveer tien minuten wandelen. Dit is een knooppunt voor zeer veel bus- en tramlijnen.

Plan je route en raadpleeg de dienstregeling op de website van De Lijn.

Park & Rides

Langs de verschillende invalshoeken van de stad liggen P+R-zones waar je je auto de hele dag gratis kan parkeren. Het zijn ideale locaties op een paar kilometer van de campus om over te stappen op de bus of de tram. Je kan ook je (vouw)fiets meenemen in de koffer.

Meer info vind je op de website van Stad Antwerpen.

 

Met de auto

Wegenwerken

Omwille van verschillende wegenwerken is de Antwerpse binnenstad niet vlot bereikbaar met de wagen. Daarom raden we je aan om met de fiets of het openbaar vervoer te komen of gebruik te maken van één van de Park & Rides.

Kom je toch met de wagen? Informeer je dan zeker vooraf op www.slimnaarantwerpen.be.

Bovendien bevindt de stadscampus zich in een rode parkeerzone. Dit wil zeggen dat je aan de kant van de weg maximum drie uur en enkel betalend kunt parkeren. (1ste uur: € 1,60 / 2de uur: + € 2,70 / 3de uur: + € 3,80). Deze tarieven gelden tussen 9.00 en 22.00 uur van maandag tot en met zaterdag.

Er zijn enkele publieke betaalparkings op wandelafstand. Volgende parkings liggen in de buurt van de stadscampus:

Parking Antwerp Shopping
Molenbergstraat 7, 2000 Antwerpen
Wandelafstand:  500 m | 6 min

Parking Sint-Jacob
St-Jacobsmarkt 81-83, 2000 Antwerpen
Wandelafstand:  550 m | 7 min

Parking ‘t Stad
Eikenstraat 9, 2000 Antwerpen
Wandelafstand:  600 m |7 min

Parking Shopping Meir
Korte Klarenstraat 10, 2000 Antwerpen
Wandelafstand:  550 m |  7 min

Parking Meir
Eiermarkt 33-35, 2000 Antwerpen
Wandelafstand: 750 m | 10 min

Wil je er graag bij zijn?

Deelname is gratis, maar vergeet niet om in te schrijven met het formulier hieronder. De inschrijvingen lopen tot en met 16 september 2021.

UCSIA

Koningstraat 2
B-2000 Antwerpen
info@ucsia.be
Tel. +32 (0)3 265 49 60

Voorlopige locatie tijdens de renovatiewerken:
Blindestraat 14, 2000 Antwerpen