Jezuïeten en gender in de contrareformatie

De verbeelding van lichamelijkheid en emoties in de opgetekende visioenen van de jezuïtinnen Agnes van Heilsbagh en Joanna van Randenraedt

lezing op 6 september 2022

In de christelijke traditie is dagelijkse meditatie een belangrijke methode om emoties als liefde, pijn, verdriet, verlies en angst te verwerken. Als hulpmiddel werden vanaf de middeleeuwen zowel bij privédevotie als in de kerkelijke gemeenschap daarvoor allerhande beelden gebruikt – de bevolking was toen namelijk nog grotendeels ongeletterd. De verafgoding van deze beelden leidde in de eeuwen daarna tot verschillende controverses die onder meer door Luther en Calvijn op scherp werden gezet. Tijdens en na de beruchte Beeldenstorm van 1566 werden kerken en kloosters door hun volgelingen geconfisqueerd en vervolgens verwoest of ontruimd en ontdaan van alle decoratieve elementen. Daarmee werden deze ‘instrumenten’ voor meditatie onderdeel van het godsdienstconflict in de Nederlanden. Protestanten hadden de troostrijke katholieke beeldcultuur verworpen en moesten zichzelf opnieuw visueel positioneren. Al hun aandacht was daarbij gericht op de Bijbel.

Voor katholieken, die gewend waren aan het gebruik van allerhande hulpmiddelen, werd het moeilijk om in lutherse en gereformeerde gebieden hun geloof te praktiseren. Stichtelijke boeken en devotionele prenten boden voortaan een oplossing: ze werden substituut voor het verloren gegane materiële erfgoed en dienden als onopvallende, maar effectief te gebruiken handvatten.
In Antwerpen legden de jezuïeten zich vanaf 1585 toe op het schrijven, ontwikkelen en promoten van vele stichtelijke boeken en prenten, die overigens wereldwijd werden verspreid. Devotieprenten dienden voornamelijk als troost en hulpmiddel bij het gebed en ter bevordering van het katholieke geloof. Mede daardoor nam de artistieke productie in de stad een vlucht, waarbij kunstenaars niet in hun creativiteit werden belemmerd en zo katholieken met diepreligieuze emoties als naastenliefde (caritas) en lijden aan elkaar verbonden.

In deze lezing laat Evelyne Verheggen (Ruusbroecgenootschap, Universiteit Antwerpen) zien hoe daarbij ook werd teruggegrepen naar de gepraktiseerde mystieke imaginatie van het geloof uit de late middeleeuwen. Dat doet ze aan de hand van teksten uit de door Daniel Huysman S.J. opgetekende levens en gewetensrekeningen van Joanna van Randeraedt (1610-1684) en haar geestelijke moeder Agnes van Heilsbagh (1597-1640). Beiden waren geestelijke dochters in Roermond. Zij kozen ervoor om klop te worden in de wereld ‘onder bestieringhe van de Societeyt Iesu’. Ze leidden een streng ascetisch en deugdzaam leven en werden al tijdens hun leven vereerd als heiligen. Deze voordracht laat zien hoe devotieprenten deel uitmaakten van hun visuele verbinding met Christus en toont aan dat lichamelijkheid en affecten – zoals emoties toen werden geduid – daarin een belangrijke rol vervulden.

Deze publiekslezing maakt deel uit van de Jesuit Heritage Summer School (het Ruusbroecgenootschap, Universiteit Antwerpen). Deze jaarlijkse zomerschool brengt master- en doctoraatsstudenten uit verschillende disciplines zoals kunstgeschiedenis, theologie, erfgoed- en jezuïetenstudies samen. Gedurende een week verdiepen ze zich in de geschiedenis van het jezuïetenerfgoed in Antwerpen.

Afbeelding: portret van Joanna Baptista van Randenraedt (1610 – 1684), aquarel op perkament, uit de collectie van de Bibliotheek van het Ruusbroecgenootschap.

Wanneer?

6 september 2022
19.00 – 20.00 uur

Waar?

Universiteit Antwerpen
Lokaal R.013
Rodestraat 14, 2000 Antwerpen

Inschrijven

Gratis deelname,
maar het aantal plaatsen is beperkt.
Online inschrijven kan tot 4 september.

Programma

19.00 uur

Welkom door John Arblaster (Ruusbroecgenootschap) & Gilke Gunst (UCSIA)

19.05 uur

Jezuïeten en gender in de contrareformatie. De verbeelding van lichamelijkheid en emoties in de opgetekende visioenen van de jezuïtinnen Agnes van Heilsbagh en Joanna van Randenraedt

Evelyne Verheggen, Ruusbroecgenootschap (Universiteit Antwerpen)

19.45 uur

Q&A

20.00 uur

Einde

Spreker

Evelyne Verheggen

Evelyne Verheggen

Zij studeerde kunstgeschiedenis in Leiden en promoveerde in 2006 aan de Radboud Universiteit te Nijmegen op het proefschrift Beelden voor passie en hartstocht. Bid- en devotieprenten in de Noordelijke Nederlanden, 17de en 18de eeuw. Daarnaast publiceerde zij over reliekverering en over de inrichting van kerken. Zij is als vrij onderzoeksmedewerker (geassocieerd lid) verbonden aan het Ruusbroecgenootschap van de Universiteit Antwerpen en geeft lezingen, colleges en advies op het gebied van religieus erfgoed, devotionalia en kerken.

Partners

Jesuit Heritage Summer School

Jesuit Heritage Summer School

Universiteit Antwerpen

Het Ruusbroecgenootschap

Het Ruusbroecgenootschap

Universiteit Antwerpen

Universiteit Antwerpen – Het Brantijser

Locatie

Universiteit Antwerpen
Stadscampus – Gebouw R
Rodestraat 14, 2000 Antwerpen

Universiteit Antwerpen - Het Brantijser

Met de fiets

Fietsostrade naar Antwerpen

Antwerpen heeft geïnvesteerd in veilige lange-afstandsfietsroutes naar het centrum van Antwerpen. Meer info op de website Slim naar Antwerpen.

Fietsenstalling

Op de campus is in totaal fietsenstalling voor bijna 1000 fietsen voorzien, verspreid over de verschillende gebouwen. Vind de dichtstbijzijnde fietsenstalling op de plattegrond van de stadscampus.

Velo

Het publieke fietsdeelsysteem van de stad Antwerpen ‘Velo’ is de oplossing voor je korte verplaatsingen binnen de Singel. De dichtstbijzijnde Velostations bij de campus vind je op het Mutsaardplein, in de Keizerstraat, op de Ossenmarkt, op de Paardenmarkt, in de Lange Nieuwstraat en aan het Hessenhuis.

 

Met het openbaar vervoer

Trein

Het Centraal Station van Antwerpen ligt op ongeveer een kwartier wandelen.

Met een abonnement op de Velo deelfietsen neem je een fiets aan het Centraal Station, en parkeer je 5 minuutjes later de fiets aan de Ossenmarkt, Paardenmarkt, Mutsaardplein, Keizerstraat of Lange Nieuwstraat.

Plan je reis van station tot station met de NMBS routeplanner.

Bus en tram

Bus 17 stopt aan de Paardenmarkt (halte Hessenbrug).

Tram 7 stopt ter hoogte van de Keizerstraat.

Tram 24 en tram 11 stoppen in de Lange Nieuwstraat (halte Sint Jacob).

Rooseveltplaats ligt op ongeveer tien minuten wandelen. Dit is een knooppunt voor zeer veel bus- en tramlijnen.

Plan je route en raadpleeg de dienstregeling op de website van De Lijn.

Park & Rides

Langs de verschillende invalshoeken van de stad liggen P+R-zones waar je je auto de hele dag gratis kan parkeren. Het zijn ideale locaties op een paar kilometer van de campus om over te stappen op de bus of de tram. Je kan ook je (vouw)fiets meenemen in de koffer.

Meer info vind je op de website van Stad Antwerpen.

 

Met de auto

Wegenwerken

Omwille van verschillende wegenwerken is de Antwerpse binnenstad niet vlot bereikbaar met de wagen. Daarom raden we je aan om met de fiets of het openbaar vervoer te komen of gebruik te maken van één van de Park & Rides.

Kom je toch met de wagen? Informeer je dan zeker vooraf op www.slimnaarantwerpen.be.

Bovendien bevindt de stadscampus zich in een rode parkeerzone. Dit wil zeggen dat je aan de kant van de weg maximum drie uur en enkel betalend kunt parkeren. (1ste uur: € 1,60 / 2de uur: + € 2,70 / 3de uur: + € 3,80). Deze tarieven gelden tussen 9.00 en 22.00 uur van maandag tot en met zaterdag.

Er zijn enkele publieke betaalparkings op wandelafstand. Volgende parkings liggen in de buurt van de stadscampus:

Parking Antwerp Shopping
Molenbergstraat 7, 2000 Antwerpen
Wandelafstand:  500 m | 6 min

Parking Sint-Jacob
St-Jacobsmarkt 81-83, 2000 Antwerpen
Wandelafstand:  550 m | 7 min

Parking ‘t Stad
Eikenstraat 9, 2000 Antwerpen
Wandelafstand:  600 m |7 min

Parking Shopping Meir
Korte Klarenstraat 10, 2000 Antwerpen
Wandelafstand:  550 m |  7 min

Parking Meir
Eiermarkt 33-35, 2000 Antwerpen
Wandelafstand: 750 m | 10 min

Wil je er graag bij zijn?

Je kan gratis deelnemen, maar het aantal plaatsen is beperkt. Schrijf je daarom snel in met het online inschrijvingsformulier hieronder.

UCSIA

Koningstraat 2
B-2000 Antwerpen
info@ucsia.be
Tel. +32 (0)3 265 49 60

Voorlopige locatie tijdens de renovatiewerken:
Blindestraat 14, 2000 Antwerpen