Nieuwjaarsevent

Barokke influencers

Zomerevent op 23 juni 2022

VOLZET

Graag onthullen we de eerste details van het ambitieuze stadsfestival ‘Barokke Influencers’ dat we in 2023 organiseren. Het festival toont de invloed van de barok en gaat in op de bepalende rol die de jezuïeten in Antwerpen hebben gespeeld. Barokke Influencers onderzoekt het kantelmoment waarop we ons vandaag bevinden. Het festival belicht de dialoog tussen traditie en vernieuwing.

UCSIA organiseert dit zomerevent in de Sint-Carolus Borromeuskerk, de barokke jezuïetenkerk aan het Conscienceplein in Antwerpen. Op het programma staan gelegenheidstoespraken en een vioolconcert met barokmuziek van de Antwerpse componist Henri-Jacques De Croes, gebracht door het achtkoppige strijkorkest ‘Le Pavillon de Musique’, o.l.v. Ann Cnop.

Programma

19.30 uur

Verwelkoming door Stijn Latré, directeur UCSIA

Gelegenheidstoespraken door

  • Prof. dr. Bea Cantillon, voorzitter van de raad van bestuur van UCSIA
  • Prof. dr. Herman Van Goethem, rector van de Universiteit Antwerpen
  • Harold Polis, intendant Barokke Influencers
20.00 uur
Concert van het strijkersensemble Le Pavillon de Musique onder leiding van Ann Cnop. Het ensemble brengt verloren gewaande vioolconcerten van de Antwerpse barokcomponist Henri-Jacques De Croes.

21.30 uur

Receptie

Le Pavillon de Musique en Henri-Jacques De Croes

In 2020 richtte de Belgische violiste Ann Cnop het ensemble Le Pavillon de Musique op met als thuisbasis Mechelen. Het ensemble heeft vanaf zijn ontstaan een zeer duidelijke missie. Weg van de platgetreden paden, het grote publiek in binnen- en buitenland vergeten en verloren gewaande werken uit de barok laten herontdekken. Het ensemble werkt met een vaste kern van hooggespecialiseerde muzikanten met ruime ervaring binnen de oude muziek, maar tevens met wisselende bezetting in functie van elk project.

Als muzikant, PhD-doctor in de kunsten en onderzoeker is Ann Cnop gespecialiseerd in academisch en historisch onderzoek naar bekende en minder bekende componisten en oude manuscripten. Le Pavillon de Musique heeft een eerste dubbel-cd uitgebracht bij het Belgische label Et’Cetera van de zes vioolconcerti van de Vlaams-Belgische componist Henri-Jacques De Croes.

Henri-Jacques De Croes werd in 1705 in Antwerpen geboren. Over zijn muzikale opleiding is weinig gekend, behalve dat hij in de leer ging in de Sint-Andrieskerk, zangmeester werd in Sint-Jacob en daar als achttienjarige de eerste viool voor zijn rekening mocht nemen. In 1729 werd hij internationaal ontdekt en kwam in dienst van het hof van Thurn und Taxis als eerste violist en kapelmeester. Hij verhuisde naar Frankfurt en bouwde daar zijn verdere carrière uit. Toch bleef hij door de verschillende residenties van het hof van Thurn und Taxis doorheen Europa reizen. Zo kreeg hij ook belangrijke posten in Brussel, zoals de Munt, Sint-Goedele en als kapelmeester onder Karel van Lotharingen. Zijn allereerste uitgave werd bijgevolg in Brussel gedrukt. Lang werd deze verloren gewaand en zelfs werd het bestaan ervan betwijfeld. Recent werden ze echter teruggevonden in een bibliotheek in Stockholm.

Wanneer?

Donderdag 23 juni 2022
19.30 – 21.30 uur

Waar?

Sint-Carolus Borromeuskerk
Hendrik Conscienceplein
2000 Antwerpen

Inschrijven

Alle beschikbare plaatsen zijn gereserveerd.
Het is niet langer mogelijk om nog in te schrijven.

UCSIA

Koningstraat 2
B-2000 Antwerpen
info@ucsia.be
Tel. +32 (0)3 265 49 60

Voorlopige locatie tijdens de renovatiewerken:
Blindestraat 14, 2000 Antwerpen