Laudato Si'

Spiritualiteit en integrale ecologie. Uitdagingen voor de klas.

Studiedag voor leerkrachten r.-k. godsdienst

Donderdag 13 oktober 2022

“Wees geprezen, mijn Heer met al uw schepselen, vooral door mijnheer broeder zon, die de dag is en door wie Gij ons verlicht. En hij is mooi en straalt met grote pracht, van U, Allerhoogste, draagt hij het teken.” uit het Zonnelied van Franciscus van Assisi en openingszinnen van Laudato Si’

In de encycliek Laudato Si’ roept Paus Franciscus ons op om zorg te dragen voor ons gemeenschappelijke huis en de kwetsbaren in onze samenleving. Hoewel zijn oproep al dateert van 2015, blijft deze verbluffend actueel. Vandaag de dag staat de schepping onder druk van wereldwijde ecologische (vervuiling, verlies van biodiversiteit) en sociale uitdagingen (armoede, groeiende kloof tussen rijk en arm). Met Laudato Si’ wil Paus Franciscus alle mensen van goede wil aansporen tot actie om op deze uitdagingen een antwoord te bieden.

Ook leerlingen liggen wakker van deze thema’s en maken zich zorgen over hun eigen toekomst. Jongeren nemen wereldwijd het voortouw in de strijd voor meer aandacht en beleid ter bescherming van onze planeet. Daarnaast zitten ze ook met veel vragen: Wat kan ik zelf doen? Is mijn eigen bijdrage wel groot genoeg om impact te hebben? Hoe kan ik nog hoop hebben voor een mooie toekomst wanneer doemberichten over armoede, klimaatopwarming en overbevolking schering en inslag zijn? Het zijn vragen die tijdens een les rooms-katholieke godsdienst niet onbesproken kunnen blijven.

Tijdens de studiedag ‘Spiritualiteit en integrale ecologie – Uitdagingen voor de klas’ vertrekken we vanuit de vraag naar de betekenis van Laudato Si’ en het bredere ecologische vraagstuk voor leerkrachten. We verkennen de hermeneutische knooppunten waarmee we geconfronteerd worden wanneer we spreken over dit thema en gaan op zoek naar hoe leerkrachten hier zelf betekenis aan kunnen geven. Waartoe roept de encycliek Laudato Si’ mij op? Wat betekent ecologie voor mij? Vanuit deze persoonlijke spiritualiteit maken we ten slotte de vertaalslag naar de klascontext en de leefwereld van de leerlingen. Hoe kan Laudato Si’ mij inspireren om zelf de getuigefunctie op te nemen? En hoe kan ik dit concreet betrekken op mijn eigen klas?

UCSIA organiseert deze studiedag in samenwerking met de inspecteur-adviseurs RKG.

Wanneer?

13 oktober 2022
9.30 – 16.00 uur

Waar?

DPC Mechelen
Frederik de Merodestraat 18, Mechelen 

Inschrijven

Het inschrijvingsgeld bedraagt 35 euro.
Online inschrijven kan tot 7 oktober 2022.

Programma

09.00 – 09.30 uur

Onthaal met koffie

09.30 – 09.45 uur

09.45 – 11.15 uur

Welkom door Luc Braeckmans, professor-emeritus Universiteit Antwerpen

Keynote lezing ‘Integrale ecologie: loof, lief en leef!’

Willem Marie Speelman (Universiteit Tilburg)

Prof. dr. Willem Marie Speelman spreekt over natuur en spiritualiteit en wat dit betekent voor de Nieuwe Mens. Die Nieuwe Mens wordt gevormd door zijn relaties en ontmoeting met anderen en met de wereld om hem heen. Hij nodigt ons uit om als Nieuwe Mens het mysterie achter maatschappelijke problemen te zien en om te handelen vanuit de ontmoeting met de schepping.

11.15 – 12.00 uur

Duowandeling

Je reflecteert samen met een collega over natuur en spiritualiteit en over hoe dit appelleert aan jou als leerkracht. Wat betekent ecologie voor jou? Hoe kan dit jou inspireren om jouw getuigenfunctie op te nemen?

12.00 – 13.15 uur

Lunch @ LUX28

13.15 – 14.45 uur

Workshop: verkenning van hermeneutische knooppunten

In kleine groepjes ga je samen met je collega’s in gesprek en wissel je ervaringen uit over de hermeneutische knooppunten die het ecologische vraagstuk oproepen. Hoe ga jij om met deze uitdagingen? Welke zijn voor jou sprekend en waarom?

14.45 – 15.00 uur

Pauze

15.00 – 15.45 uur

Reflectie: terugkoppeling naar de klas

Samen met collega’s denk je na over hoe je de inzichten van de studiedag kan integreren en toepassen  in je eigen klascontext.

15.45 – 16.00 uur

Afsluitende conclusies

keynote spreker

Willem Marie Speelman 

Universiteit Tilburg

Prof. Dr. Willem Marie Speelman is bijzonder hoogleraar Franciscaanse Spiritualiteit, Theologie en Geschiedenis aan het Franciscaans Studiecentrum van de Tilburg School of Catholic Theology.

Hij studeerde muziekwetenschappen en theologie. Woorden als mysterie, lijfelijkheid en muziek komen steeds terug in zijn teksten. Zijn schrijven situeert zich voornamelijk in de franciscaanse spiritualiteit, met het oog gericht op actuele kwesties als leiderschap, zorg, milieu en armoede.

Hij is getrouwd en vader van drie kinderen.

Diocesaan Pastoraal Centrum Mechelen

Locatie

DPC Mechelen
Frederik de Merodestraat 18
2800 Mechelen

DPC Mechelen

Met het openbaar vervoer

Trein

Mechelen beschikt over twee stations: Het centrale station op 20 minuten wandelafstand en het station Nekkerspoel op 10 minuten wandelafstand van het DPC. Vanuit het centrale station van Mechelen kan je de centrumpendelbus 1 nemen op perron 11 (afstappen aan halte ‘Grote Markt’).

Plan je reis van station tot station met de NMBS routeplanner.

Bus

Mechelen Veemarkt ligt op ongeveer tien minuten wandelen. Dit is een knooppunt voor verschillende buslijnen.

Plan je route en raadpleeg de dienstregeling op de website van De Lijn.

Met de auto

De parking van het DPC is wegens verbouwing niet toegankelijk voor bezoekers. Het DPC Mechelen bevindt zich in een rode parkeerzone. Dit wil zeggen dat je aan de kant van de weg maximum 15 minuten (gratis) kan parkeren. Deze tarieven gelden tussen 8.00 en 20.00 uur.

Er zijn enkele publieke betaalparkings op wandelafstand. Volgende parkings liggen in de buurt:

Parking Grote Markt
Wandelafstand:  200 m | 3 min

Parking Kathedraal
Wandelafstand:  300 m | 4 min

Parking Veemarkt                                                                                  
Wandelafstand:  300 m | 4 min

De randparkings: Zandpoortvest, Douaneplein en Rode Kruisplein, allen gelegen langs de ring, zijn voordeliger of gratis. Reken 15 minuten tot bij het DPC.

Wil je er graag bij zijn?

Het inschrijvingsgeld bedraagt 35 euro. Studenten en de inspecteur-adviseurs kunnen gratis deelnemen.

Inschrijven kan enkel met het online inschrijvingsformulier hieronder.

De inschrijvingen worden afgesloten op vrijdag 7 oktober 2022. Het aantal plaatsen is beperkt. Als de studiedag volzet is, dan worden de inschrijvingen eerder afgesloten.

De inschrijvingen lopen nog

Day(s)

:

Hour(s)

:

Minute(s)

:

Second(s)

UCSIA

Koningstraat 2
B-2000 Antwerpen
info@ucsia.be
Tel. +32 (0)3 265 49 60

Voorlopige locatie tijdens de renovatiewerken:
Blindestraat 14, 2000 Antwerpen