Christendom en radicaal-rechts

Alle dingen nieuw

Inleiding en Invocatio. Een theologische visie voor de 21ste eeuw

webinar op 29 september 2021

Erik Borgman heeft met Alle dingen nieuw een ‘ouderwetse’ theologie geschreven, wars van de flitsende stijl waarin boodschappen vandaag de wereld worden ingestuurd, en ambieert daarmee een zinvolle inhoud aan te reiken voor de hedendaagse gelovige. Centraal in het werk van Borgman staat de  dialoog met alle facetten van de werkelijkheid: net daar kunnen we Gods aanwezigheid herkennen. Wat betekent geloven, ontvankelijk zijn, leven van vertrouwen in een wereld die controleerbaarheid en maakbaarheid proclameert? Wanneer we de wereld lezen vanuit haar barsten, maakt God zich kenbaar op onverwachte en onvermoede plekken, kleurt Hij alles nieuw.

Alle dingen nieuw is het eerste deel in een reeks waarin Borgman zijn theologie van de eenentwintigste eeuw uitwerkt. In dit deel brengt Borgman onder meer een synthese van zijn theologische werk van de afgelopen jaren.

Bekijk het webinar

Het boek werd zowel in Nederland als in Vlaanderen verkozen als Beste Theologische Boek van het jaar 2019/2020. De goede ontvangst van Alle dingen nieuw neemt echter niet weg dat de inhoud vaak complex aandoet. Daarom geeft Erik Borgman tijdens dit webinar een inleiding op het boek en reikt hij leessleutels aan om de wereld van de eenentwintigste eeuw, ook met de coronacrisis, op een nieuwe manier te leren zien, lezen en begrijpen.

Deze lezing geldt tevens als opmaat naar de lessenreeks ‘hedendaagse theologie’, georganiseerd door het CCV in het bisdom Antwerpen, waarin Alle dingen nieuw centraal staat. De deelnemers lezen onder begeleiding van Myriam Smits en Lea Verstricht het integrale boek. Gedurende vijf interactieve online bijeenkomsten wordt er telkens één hoofdstuk gelezen en uitgediept. Deelnemers leren zo om de werkelijkheid theologisch te lezen. Klik hieronder voor meer informatie.

Spreker

Erik Borgman

Erik Borgman

Erik Borgman (1957) is lekendominicaan en hoogleraar Publieke Theologie aan Tilburg University. Hij werd vooral bekend met boeken over de maatschappelijke betekenis van geloof, theologie en kerk. Hij blijft echter met hart en ziel een systematisch theoloog en in Alle dingen nieuw presenteert hij een theologische visie die volgens hem zowel orthodox is als vernieuwend.

Foto © Arjan Broers

Partners

CCV in het bisdom Antwerpen

CCV in het bisdom Antwerpen

De 3 Leliën

De 3 Leliën

Verder lezen

Alle dingen nieuw I: Inleiding en Invocatio. Een theologische visie voor de 21ste eeuw

Alle dingen nieuw I: Inleiding en Invocatio. Een theologische visie voor de 21ste eeuw

Erik Borgman

In Alle dingen nieuw presenteert Erik Borgman een katholieke theologie die in het hart van de hedendaagse cultuur al denkend het christelijk geloof presenteert dat God liefde is. Daarvoor gaat Erik Borgman in Alle dingen nieuw in gesprek met een brede waaier aan denkers en wetenschappers, kunstenaars en mystici uit heden en verleden. Dit eerste deel onderzoekt waar de theologie begint en wat theologie op het oog heeft. Theologie opent de wereld als plaats van verlangen naar God, die in dit verlangen zijn aanwezigheid toont. Alle dingen nieuw werd verkozen tot het Beste Theologische Boek van het jaar 2019/2020.

Bestel Alle dingen nieuw (€29,99) via de webshop van De 3 Leliën of in combinatie met inschrijving voor de lessenreeks ‘hedendaagse theologie’ (€50) bij CCV in het bisdom Antwerpen (voor 15 september 2021).

Op zoek naar meer duiding? Bekijk dan ook de interviewreeks met Erik Borgman op Dominicanen.tv.

UCSIA

Koningstraat 2
B-2000 Antwerpen
info@ucsia.be
Tel. +32 (0)3 265 49 60

Voorlopige locatie tijdens de renovatiewerken:
Blindestraat 14, 2000 Antwerpen