Academische workshop ‘Geloof in solidariteit’
11 – 13 december 2023
Universiteit Antwerpen

Gastsprekers

Fabio Bolzonar (Waseda University / ULB)
Karolina Barglowski (Université de Luxembourg)
Koen Geirnaert (OCMW Gent)
Stijn Oosterlynck (Universiteit Antwerpen)
Petra Schipper (Protestants Sociaal Centrum Antwerpen)

Van 11 tot en met 13 december organiseert UCSIA samen met het Centrum voor Stadsgeschiedenis en het Centrum Pieter Gillis de academische workshop ‘Geloof in solidariteit’ aan Universiteit Antwerpen.

In deze workshop onderzoeken we de rol van geloof en religieuze inspiratie bij het organiseren van solidariteit in hedendaagse superdiverse en postseculiere verstedelijkte samenlevingen, sinds de negentiende eeuw tot nu. We stellen vast dat religieus geïnspireerde of confessionele organisaties een belangrijke rol speelden – en nog steeds spelen – bij de sociale ondersteuning van kwetsbare groepen. Deze organisaties passen echter niet gemakkelijk in de huidige intellectuele en politiek-ideologische context. Terwijl religieus geïnspireerde solidariteit wordt gedreven door innerlijke motieven en persoonlijk geloof, is solidariteit in de historische ontwikkeling van Europese welvaartsstaten geïnstitutionaliseerd als een reeks onpersoonlijke herverdelingsmechanismen, zoals het betalen van belastingen en sociale bijdragen.

Op 11 december trappen Koen Geirnaert (OCMW Gent) en Petra Schipper (PSC Antwerpen) de workshop af met een publieke sessie over samenwerking tussen het openbare zorgsysteem en solidariteitsorganisaties die religieus geïnspireerd zijn. De voertaal is Engels. Je kan gratis deelnemen, maar vergeet niet om je vooraf in te schrijven.
Lees meer en schrijf je in!

Onderzoekers en professionals uit de sociale sector kunnen ook deelnemen aan de academische workshop op 12 en 13 december. De voertaal is Engels. Het inschrijvingsgeld bedraagt 65 euro. Lees meer en schrijf je in!

UCSIA

Koningstraat 2
B-2000 Antwerpen
info@ucsia.be
Tel. +32 (0)3 265 49 60

Voorlopige locatie tijdens de renovatiewerken:
Blindestraat 14, 2000 Antwerpen