Tentoonstelling
6 september – 31 oktober 2019
KADOC

Catalogus Expo Wonde(r)

Download de catalogus van deze tentoonstelling.

Het Stigmatics-team van het Ruusbroecgenootschap (Universiteit Antwerpen) bracht zijn onderzoek naar buiten aan de hand van de tentoonstelling Wonde(r). Wonde(r), met onder meer stukken uit het Ruusbroecgenootschap en bruiklenen uit de Vaticaanse musea, toonde het verhaal van ruim 250 Europese stigmatici uit de negentiende en twintigste eeuw.

Elke bezoeker werd gevraagd langdurig naar een foto van een extatische Louise Lateau te kijken. Daarna moest de bezoeker beslissen: is hij een ‘believer’ of een scepticus? Die keuze bepaalde de rest van het parcours doorheen de tentoonstelling. Zo werd de bezoeker meteen geconfronteerd met de controverse die deze mensen – vaak ongewild – veroorzaakten. Het fysieke en psychische lijden van de stigmaticus trok steevast de aandacht van gewone gelovigen, de kerkelijke hiërarchie, journalisten en de medische wetenschap. Bewonderende blikken gingen evenzeer gepaard met beschuldigingen van bedrog.

Wonde(r) telde meer dan zeshonderd bezoekers. Ondertussen kan u de tentoonstelling virtueel bezoeken!

Nieuws

Partners

Kerknet bezoekt expo Wonde(r)

De tentoonstelling toont vreemde fascinatie voor wonden van Christus. Tussen 1800 en 1950 kende het fenomeen van gestigmatiseerden in West-Europa een enorme opleving. Er zijn zowaar 250 verhalen bekend. 6 vaststellingen.
Lees het artikel op Kerknet…

Ruusbroecgenootschap

interdisciplinair onderzoeksinstituut voor de studie van de geschiedenis van de spiritualiteit in de Nederlanden

KADOC

Documentatie- en Onderzoekscentrum voor Religie, Cultuur en Samenleving aan de KU Leuven

UCSIA

Koningstraat 2
B-2000 Antwerpen
info@ucsia.be
Tel. +32 (0)3 265 49 60

Voorlopige locatie tijdens de renovatiewerken:
Blindestraat 14, 2000 Antwerpen