U-turn 2020

Naar een nieuw sociaal contract

Uitzonderlijke tijden doen ons stilstaan bij de koers die we varen. Het jaar 2020 was zon tijd. De plotselinge crisis fungeerde als pauzeknop voor onze economie, ons sociale leven, onze fysieke bewegingsruimte. Toch daagt de stilstand ook uit tot reflectie. Moeten we het roer niet radicaal omgooien? Moeten we terugkeren op onze passen om na te gaan waar we uit de bocht zijn gegaan? Welke afslag hebben we gemist? Waar willen we eigenlijk heen, wat is onze bestemming? En wat is de beste route daarheen? Kortom: is het geen tijd voor een U-bocht? 

In de webinarreeks ‘U-turn’ bracht UCSIA het afgelopen jaar vernieuwende stemmen samen uit allerlei maatschappelijke velden en academische disciplines om na te denken over de impact van de pandemie op onze samenleving. Want de virologie biedt niet het enige relevante perspectief op een gezondheidscrisis. Wat met de cultuursector en de financiële industrie? Volstaat de geïnstitutionaliseerde koude solidariteit, of is er bijkomende warme solidariteit nodig? Welke lessen kunnen we uit deze crisis leren voor de volgende crisis, namelijk de ecologische? Welke rol moet de sociale economie spelen in #beternacorona? Kunnen filosofische stromingen, zoals het personalisme, ons inspireren om een nieuwe koers in te zetten?

De bijdragen aan dit programma werden nu gebundeld in het boek ‘U-turn 2020: naar een nieuw sociaal contract’. We nodigen we je uit om samen met ons na te denken over een nieuwe manier van samenleven. Het kan anders en beter!

Download het boek nu gratis of bestel jouw papieren exemplaar (20 euro) onderaan deze webpagina.

Bestelformulier

UCSIA

Koningstraat 2
B-2000 Antwerpen
info@ucsia.be
Tel. +32 (0)3 265 49 60

Voorlopige locatie tijdens de renovatiewerken:
Blindestraat 14, 2000 Antwerpen