De donuteconomie van de hoop

De donuteconomie van de hoop: een revolutie?

webinarreeks

Met De donuteconomie van de hoop: een revolutie? stellen de Leerstoel Economie van de Hoop, Broederlijk Delen en UCSIA een reeks van 3 webinars voor, waarin we duiken in de documentaire De 25%-revolutie. Dit beeldverhaal gaat uit van een noodzakelijke systeemverandering waar Broederlijk Delen met het System (Ex)change programma op inzet. Een en ander toetsen we concreet aan Kate Raworth’s model van de donuteconomie. We nemen de grondstoffen- en voedselproblematiek als voorbeelden van hoe we realistisch tot een andere en duurzame economie en samenleving kunnen komen. In de laatste synthesewebinar zetten we alles op een rij.

Doorheen drie donderdagavonden laten we vernieuwende ondernemers aan het woord, medewerkers van Broederlijk Delen, academici van 3 universiteiten en studenten. We ruimen tijd voor u om actief aan de dialoog deel te nemen.

Brengt de donuteconomie werkelijk hoop? Is er feitelijk sprake van een stille revolutie? Ontdek het samen met ons in de volgende drie webinars waarvoor je ook afzonderlijk kan registreren.

Grondstoffen:
circulair als sleutel?

Wietse Vermeulen, Tom Kuppens
en Wies Willems
Donderdag 22 april 2021

Agro-ecologie:
de natuur als bondgenoot?

Stijn Van Hoestenberghe, Barbara Van Dyck en Suzy Serneels
Donderdag 29 april 2021

De Donuteconomie:
een 25%-revolutie?

Bruno Delepierre, Brent Bleys
en Dirk Van der Roost
Donderdag 6 mei 2021

Sessie 1:
Grondstoffen: circulair als sleutel

webinar op donderdag 22 april 2021

Het grondstoffengebruik in de wereld neemt pijlsnel toe en heeft daarbij de grens van onze planeet al flink overschreden. Het wordt tijd om het tij te keren. Dat kan, vanuit een totaal andere manier om met producten en goederen om te gaan, vanuit een kringloopperspectief en vanuit een deeleconomie. Slagen we erin ons huidig materialistisch model te overstijgen? Ondernemer Wietse Vermeulen (Maakfabriek), professor Tom Kuppens (Universiteit Hasselt), Wies Willems (Broederlijk Delen) en een studente handelsingenieur Laura Verboven van UHasselt gaan met elkaar en met u in dialoog. Het geheel zal in goede banen geleid worden door Martha Claeys van UAntwerpen.

Wietse Vermeulen (Maakfabriek) is een van drijvende krachten achter de oprichting van de Maakfabriek, een mega-atelier voor creatieve hout-en metaalbewerkers.

Wies Willems is actief als Beleidsmedewerker Natuurlijke Rijkdommen bij Broederlijk Delen.

Prof. Dr. Tom Kuppens is docent aan de faculteit bedrijfseconomie aan de UHasselt en gespecialiseerd in de circulaire economie.

Sessie 2:
Agro-ecologie: de natuur als bondgenoot?

webinar op donderdag 29 april 2021

Onze huidige manier om voedsel te produceren put gronden uit, brengt boeren in de problemen, en is nefast voor milieu en klimaat. Nochtans bestaat er een werkbaar alternatief, de agro-ecologie, nauw verwant met biologische landbouw. We laten er u kennis mee maken aan de hand van een fragment uit de documentaire de 25%-revolutie. Ondernemer Stijn Van Hoestenberghe (Omegabaars), professor Barbara Van Dyck (Coventry University), Suzy Serneels (Broederlijk Delen) en studente Emma Deckers van de UAntwerpen gaan met elkaar en met u in dialoog. Martha Claeys van de UAntwerpen modereert.

Sessie 3:
De Donuteconomie: een 25%-revolutie?

webinar op donderdag 6 mei 2021

De documentaire De 25%-revolutie draait rond de donuteconomie. Maar wat moeten we ons daar juist bij voorstellen, en hoe ingrijpend zou dat zijn voor onze samenleving? Kan ze het verschil maken en een antwoord bieden op de grote vragen van deze tijd? En is dit alles haalbaar en meer dan een utopie? Ondernemer Bruno Delepierre (Happonomy), professor Brent Bleys (Universiteit Gent), Dirk Van der Roost (Broederlijk Delen) en Benoit Dutordoir, werkstudent aan de UGent gingen met elkaar en met u in dialoog. Prof. dr. Luc van Liedekerke, verbonden aan de UAntwerpen, leidde de avond in goede banen.

Download de presentaties

De donuteconomie: is een 25%-revolutie mogelijk? - Dirk Van de Roost

De presentatie van Dirk Van de Roost, beleidsmedewerker Duurzaamheid bij Broederlijk Delen

De donuteconomie: een 25%-procentrevolutie - Brent Bleys

De presentatie van prof. dr. Brent Bleys, docent aan de vakgroep Algemene Economie van de Faculteit Economie en Bedrijfskunde, UGent

Meer weten?

Beluister de Kluwen-podcasts:

UCSIA

Koningstraat 2
B-2000 Antwerpen
info@ucsia.be
Tel. +32 (0)3 265 49 60