Ecowelvaart

28 september 2020

Als we de economie zijn gang laten gaan, komt er een gigantische klimaatcrisis. De transitie naar een groene economie zal niet vanzelf gaan. De hamvraag luidt als volgt: is er een trade-off tussen duurzaamheid en economische welvaart?

Op 18 juni ondertekenden 33 vrouwen een brief in De Morgen. Hun droom: ecowelvaart, ecologisch verantwoorde welvaart. Ze verwerpen een fundamentele trade-off en beweren dat het wél mogelijk is om ecologie en economie te verzoenen. Ze stellen zeven denkpistes voor die inspiratie kunnen bieden bij het ontwerpen van een duurzame, bruisende maatschappij.

Kost een duurzame economie ons welvaart, of levert duurzaamheid voldoende op? Hoe kan de coronacrisis ons helpen om antwoorden te vinden? Wat zouden het bedrijfsleven en de zorgsector kunnen doen? En hoe kan de overheid ecowelvaart ondersteunen?

Arnoud De Meyer (professor aan de Singapore Management University) verzorgde de inleiding, als bedenker van het concept ‘ecowelvaart’. Christ’l Joris (voorzitter van ETAP Lighting International NV), Cathy Macharis (professor mobiliteit aan de VUB) en Cathy Berx (gouverneur Antwerpen) gingen in gesprek over deze thema’s, met elkaar en interactief ook met het digitaal aanwezige publiek.

Sprekers

Christ'l Joris

Christ'l Joris

Voorzitter van ETAP Lighting International NV en voormalig voorzitter van Agoria Flanders, Flanders Investment and Trade en van Rode Kruis-Vlaanderen

Cathy Berx

Cathy Berx

Gouverneur Antwerpen

Arnoud De Meyer

Arnoud De Meyer

Professor aan de Lee Kong Chian School of Business aan de Singapore Management University (SMU) en uitvoerend directeur van SMU-X
Bea Cantillon

Bea Cantillon

Gewoon hoogleraar aan de Universiteit Antwerpen, lid van het Centrum voor Sociaal Beleid Herman Deleeck aan de Universiteit Antwerpen, voorzitter van de raad van bestuur van UCSIA.

Cathy Macharis

Cathy Macharis

Professor supply chain management en sustainable mobility and logistics aan de VUB

Presentaties

Inleiding Wivina Demeester

Inleiding Wivina Demeester

Presentatie Arnoud De Meyer

Presentatie Arnoud De Meyer

Presentatie Cathy Macharis

Presentatie Cathy Macharis

Presentatie Christ'l Joris

Presentatie Christ’l Joris

Presentatie Cathy Berx

Presentatie Cathy Berx

Meer lezen

Oproep voor Ecowelvaart

Wil je het ecowelvaart-initiatief ondertekenen?
Stuur dan een mailtje naar Wivina Demeester.

UCSIA

Koningstraat 2
B-2000 Antwerpen
info@ucsia.be
Tel. +32 (0)3 265 49 60

Voorlopige locatie tijdens de renovatiewerken:
Blindestraat 14, 2000 Antwerpen