Een economie van het vertrouwen

Presentatie van het jongste cahier van Leerstoel economie van de hoop en Streven Vrijplaats

“Zonder elkaar te vertrouwen is het leven bijna onmogelijk”, schrijft Luk Bouckaert in Een economie van het vertrouwen, het nieuwe themacahier van de leerstoel Economie van de Hoop en Streven Vrijplaats. Bouckaert gaat verder: “ook onze beroepsactiviteiten steunen voor een deel op relaties van wederzijds vertrouwen.” Iedereen beseft het wel, vertrouwen is ook de smeerolie van onze economie.

Zonder het vertrouwen van de klant in het bedrijf bij zijn aankoop, zonder het vertrouwen in je baas, zonder het vertrouwen in ons geld, werkt de economie niet. En toch is een gezonde portie wantrouwen vaak ook onmisbaar. Hoe kunnen we een balans tussen vertrouwen en wantrouwen garanderen in de economie? Wat leert de geschiedenis ons over het belang van vertrouwen in economie? Wat zijn vandaag de bouwstenen voor een economie van het vertrouwen? Waarop dient gelet om vertrouwen in een digitale economie mogelijk te maken? Op welke manier roept ook de klimaatverandering ons op tot vertrouwen?

Onder meer deze vragen over een kwetsbaar en beproefd vertrouwen in economie vormen het uitgangspunt van deze avond.

Wanneer?

21 december 2022
19.30 – 21.30 uur

Waar?

Universiteit Antwerpen
Klooster van de Grauwzusters – Promotiezaal
Lange Sint-Annastraat 7, 2000 Antwerpen

Inschrijven

Gratis
Online inschrijven kan tot 18 december 2022.

Programma

19.00 uur

Onthaal

19.30 uur

Welkom en situering van het cahier binnen de historiek van de leerstoel Economie van de Hoop door Hendrik Opdebeeck, oprichter van de leerstoel

19:35 uur

De Leerstoelcahiers vanuit het perspectief van Streven door Herman Simissen, hoofdredacteur Streven Vrijplaats

19:40 uur

Lezing: Reflecties op de thema’s van het pas verschenen cahier door Wil Derkse

20.00 uur

Paneldebat met Joost Callens, Inge Jonckheere en Dirk Holemans, gemodereerd door Luc Van Liedekerke

20.40 uur

Woord van dank vanuit de leerstoel Economie van de Hoop door Luc Van Liedekerke

20.50 uur

Receptie

Sprekers

Joost Callens

Joost Callens

Joost Callens (° 1967) is CEO van de Camino Group dat een 12 tal vastgoedbedrijven waaronder Durabrik, Victor, Ecopuur, Istoir, en meer overkoepelt. Hij heeft een licentiaat in de Toegepaste Economische Wetenschappen en in de Vastgoedkunde. Daarnaast is hij Bestuurder en Voorzitter in verschillende externe bedrijven. Joost is onder meer auteur van De Kwetsbare Leider” en “de Zoekende Leider”. 

Dirk Holemans

Dirk Holemans

Dirk Holemans is coördinator van Oikos – Denktank voor Sociaalecologische Verandering en hoofdredacteur van het gelijknamige tijdschrift. Hij is opiniemaker en publicist, o.m. co-auteur van Honger naar Gent, Voor Wie Willen We Zorgen en editor van A European Just Transition or a Better World 

Inge Jonckheere

Inge Jonckheere

Dr. Inge Jonckheere heeft een Master (2000) en Doctoraat (2005) in Aardobservatie en Toegepaste Ingenieurswetenschappen van de KUL. Ze werkte aan de Università degli Studi di Milano en was gastdocent van de Geomatics Group van de KUL, gecombineerd met een mandaat als Science Programme Manager aan de European Science Foundation in Straatsburg. Na een postdoctorale FWO beurs, ging ze aan de slag bij de FAO waar ze sinds 2010 werkzaam is als teamleider van de Remote Sensing groep. Inge Jonckheere was als auteur betrokken bij het tot stand komen van het jongste VN-IPCC klimaatrapport. 

Wil Derkse

Wil Derkse

Wil Derkse is oblaat van de benedictijner Sint-Willibrordsabdij. Hij werkte eerst als leraar scheikunde en vervolgens als hoogleraar wijsbegeerte en academisch directeur bij de Radboudstichting (nu Sitichting Thomas More), de TU Eindhoven, de Radboud Universiteit en de Open Universiteit. Hij is actief als gastdocent en schrijver, en als partner van BenedictWise, een programma voor leiderschap, benedictijnse spiritualiteit en bezinning. Hij is lid van de redactieraad van Streven Vrijplaats. Eind 2021 publiceerde hij Benedictijnse stuurmanskunst. Leiding geven in dienst van de gemeenschap. 

Hendrik Opdebeeck

Hendrik Opdebeeck

Hendrik Opdebeeck is als emeritus hoogleraar filosofie en economie verbonden aan de faculteiten Economie en Wijsbegeerte van de Universiteit Antwerpen. Hij is medeoprichter van het actief-pluralistisch SPES-forum voor zingeving in de economie en de samenleving. De impact en de cultuurfilosofische achtergrond van de globalisering staan centraal in zijn internationale publicaties. Bij Pelckmans verscheen dit jaar het derde deel van zijn trilogie over zingeving in respectievelijk economie, technologie en ecologie. Opdebeeck is oprichter van de Trends Leerstoel Economie van de Hoop.

Herman Simissen

Herman Simissen

Herman Simissen (*1959) studeerde geschiedenis aan de KU Nijmegen. Nadien doceerde hij geschiedfilosofie aan dezelfde universiteit. Sinds 1991 is hij verbonden aan de afdeling cultuurwetenschappen van de Nederlandse Open Universiteit. In maart 2018 promoveerde hij op zijn onderzoek naar de Duitse filosoof Theodor Lessing (1872-1933). Van 2003 tot en met 2019 was hij hoofdredacteur van het tijdschrift Streven; sindsdien van de website Streven Vrijplaats. 

Ingrid Verduyn

Ingrid Verduyn

Ingrid heeft een licentiaat in de archeologie en de kunstgeschiedenis en is mede-oprichter en -CEO  van het uitzend-, werving- en selectiebedrijf WaW, een werknemerscoöperatie met verschillende kantoren in Vlaanderen. Ingrid is ook voorzitter van de vzw Make it Work, die jongvolwassenen die in aanraking kwamen met het gerecht coacht, opleidt en bemiddelt naar een duurzame job.  Daarnaast is ze lid van het Bestuurorgaan van SPES (Het forum voor Hoop en Zingeving in economie en samenleving).

Luc Van Liedekerke

Luc Van Liedekerke

Luc Van Liedekerke doceert bedrijfsethiek aan de KULeuven, de Universiteit Antwerpen. Hij is tevens voorzitter van EBEN (European Business Ethics Network), een netwerk van 1200 bedrijfsethici verspreid over een 40tal landen. Luc is de promotor van de Trends Leerstoel Economie van de Hoop

Verder lezen

Een economie van het vertrouwen

Een economie van het vertrouwen

Vertrouwen is de smeerolie van de economie. Want zonder het vertrouwen van de klant in het bedrijf bij zijn aankoop, zonder het vertrouwen in je baas, zonder het vertrouwen in ons geld, werkt de economie niet. En toch, zo stellen de auteurs van deze bundel, is een gezonde portie wantrouwen vaak ook onmisbaar. Het zou absurd zijn om te vragen om het vertrouwen onkritisch als maar te blijven vergroten.  Hoe kunnen we een balans tussen vertrouwen en wantrouwen garanderen in de economie? Wat leert de geschiedenis ons over het belang van vertrouwen in economie? Wat zijn vandaag de bouwstenen voor een economie van het vertrouwen? Waarop dient gelet om vertrouwen in een digitale economie mogelijk te maken? Op welke manier roept ook de klimaatverandering ons op tot vertrouwen?

Dit cahier is een uitgave van de Leerstoel Economie van de Hoop en Streven Vrijplaats (december 2022), in samenwerking met UCSIA. Ze werd samengesteld door Streven Vrijplaats-redactieleden Ludo Abicht, Brecht Daneels, Wil Derkse, Annemarie Estor, Gilke Gunst, Hendrik Opdebeeck, Guido Vanheeswijck en Nynke van Uffelen. De bijdragen in het nummer zijn onder andere van de hand van Onora O’Neill, Guy Vanheeswijck, Dirk Holemans, Wil Derkse, Inge Jonckheere en nog vele andere denkers en jonge studenten.

De essaybundel is gratis voor bezoekers van de presentatie op 21 december 2022.

Partners

Trends Leerstoel Economie van de Hoop

Leerstoel aan de Universiteit Antwerpen die werk maakt van een sociale, ecologische en zinvolle economie

UCSIA vzw

Universitair Centrum Sint-Ignatius Antwerpen

Streven Vrijplaats

cultureel-maatschappelijk tijdschrift over diverse onderwerpen: van filosofie tot film, van recht tot kunst, van theologie tot economie

logo SPES-forum

SPES-forum

Spiritualiteit in economie & samenleving

Met ondersteuning van

logo broederlijk delen

Broederlijk Delen

Broederlijk Delen streeft naar een duurzame wereld zonder ongelijkheid. Tot iedereen mee is.

Universiteit Antwerpen – Klooster van de Grauwzusters

Locatie

Universiteit Antwerpen
Stadscampus – Klooster van de Grauwzusters
Lange Sint-Annastraat 7, 2000 Antwerpen

Universiteit Antwerpen - Hof van Liere

Om de Promotiezaal te bereiken, ga je de gebouwen van de stadscampus binnen via de Lange Sint-Annastraat 7. Vervolgens wandel je door de glazen deuren naar de patio en volgt u daar de pijl en de trap naar beneden naar de promotiezaal.

Mensen die wat moeilijker te been zijn, kunnen de lift nemen. 

Met de fiets

Fietsostrade naar Antwerpen

Antwerpen heeft geïnvesteerd in veilige lange-afstandsfietsroutes naar het centrum van Antwerpen. Meer info op de website Slim naar Antwerpen.

Fietsenstalling

Op de campus is in totaal fietsenstalling voor bijna 1000 fietsen voorzien, verspreid over de verschillende gebouwen. Vind de dichtstbijzijnde fietsenstalling op de plattegrond van de stadscampus.

Velo

Het publieke fietsdeelsysteem van de stad Antwerpen ‘Velo’ is de oplossing voor je korte verplaatsingen binnen de Singel. De dichtstbijzijnde Velostations bij de campus vind je op het Mutsaardplein, in de Keizerstraat, op de Ossenmarkt, op de Paardenmarkt, in de Lange Nieuwstraat en aan het Hessenhuis.

 

Met het openbaar vervoer

Trein

Het Centraal Station van Antwerpen ligt op ongeveer een kwartier wandelen.

Met een abonnement op de Velo deelfietsen neem je een fiets aan het Centraal Station, en parkeer je 5 minuutjes later de fiets aan de Ossenmarkt, Paardenmarkt, Mutsaardplein, Keizerstraat of Lange Nieuwstraat.

Plan je reis van station tot station met de NMBS routeplanner.

Bus en tram

Bus 17 stopt aan de Paardenmarkt (halte Hessenbrug).

Tram 7 stopt ter hoogte van de Keizerstraat.

Tram 24 en tram 11 stoppen in de Lange Nieuwstraat (halte Sint Jacob).

Rooseveltplaats ligt op ongeveer tien minuten wandelen. Dit is een knooppunt voor zeer veel bus- en tramlijnen.

Plan je route en raadpleeg de dienstregeling op de website van De Lijn.

Park & Rides

Langs de verschillende invalshoeken van de stad liggen P+R-zones waar je je auto de hele dag gratis kan parkeren. Het zijn ideale locaties op een paar kilometer van de campus om over te stappen op de bus of de tram. Je kan ook je (vouw)fiets meenemen in de koffer.

Meer info vind je op de website van Stad Antwerpen.

 

Met de auto

Wegenwerken

Omwille van verschillende wegenwerken is de Antwerpse binnenstad niet vlot bereikbaar met de wagen. Daarom raden we je aan om met de fiets of het openbaar vervoer te komen of gebruik te maken van één van de Park & Rides.

Kom je toch met de wagen? Informeer je dan zeker vooraf op www.slimnaarantwerpen.be.

Bovendien bevindt de stadscampus zich in een rode parkeerzone. Dit wil zeggen dat je aan de kant van de weg maximum drie uur en enkel betalend kunt parkeren. (1ste uur: € 1,60 / 2de uur: + € 2,70 / 3de uur: + € 3,80). Deze tarieven gelden tussen 9.00 en 22.00 uur van maandag tot en met zaterdag.

Er zijn enkele publieke betaalparkings op wandelafstand. Volgende parkings liggen in de buurt van de stadscampus:

Parking Antwerp Shopping
Molenbergstraat 7, 2000 Antwerpen
Wandelafstand:  500 m | 6 min

Parking Sint-Jacob
St-Jacobsmarkt 81-83, 2000 Antwerpen
Wandelafstand:  550 m | 7 min

Parking ‘t Stad
Eikenstraat 9, 2000 Antwerpen
Wandelafstand:  600 m |7 min

Parking Shopping Meir
Korte Klarenstraat 10, 2000 Antwerpen
Wandelafstand:  550 m |  7 min

Parking Meir
Eiermarkt 33-35, 2000 Antwerpen
Wandelafstand: 750 m | 10 min

Wil je er graag bij zijn?

Je kan gratis deelnemen, maar vragen wel om even online in te schrijven. De inschrijvingen lopen tot en met 18 december 2022.

UCSIA

Koningstraat 2
B-2000 Antwerpen
info@ucsia.be
Tel. +32 (0)3 265 49 60

Voorlopige locatie tijdens de renovatiewerken:
Blindestraat 14, 2000 Antwerpen