Tussen rouw en werk

studiedag op 19 december 2019

‘Wat kan ik betekenen voor mijn collega die rouwt om een groot verlies? Ik wil wel helpen, maar weet niet hoe.’ ‘Als directe overste zie ik een werknemer minder sterk functioneren tijdens een rouwproces … Wat moet ik hier nu mee?’

Het concept van ‘Compassionate Cities/Communities’ dat vorig jaar een eerste keer werd besproken, daagt ons uit om na te denken over de draagkracht en veerkracht binnen de gemeenschap, en dus ook binnen onze bedrijven. Ook al ben je geen professionele hulpverlener, toch kan je veel betekenen voor mensen die het moeilijk hebben.

Welke ondersteuning heb jij nodig om iets te kunnen betekenen voor collega’s die aan het rouwen zijn? Welke suggesties zijn er voor het bedrijfsbeleid inzake rouwverwerking op de werkvloer? Welke suggesties zijn er voor het sociaal beleid? Tijdens dit symposium ‘Rouw op de werkvloer’ zullen er vanuit een kritische reflectie mogelijke antwoorden op deze vragen worden geformuleerd.

Teksten & Presentaties

Griet Vanlathem

coach en oprichter Geknipt Moment en vrijwillig rouwbegeleider, Lost & Co vzw

Uschi Van den Broeck

PhD klinisch psycholoog, systeemtherapeut bij Verbinding in Verlies

Daisy Buttiens

preventieadviseur Mensura

Jakob van Wielink

een internationale rouwcounselor, opleider, auteur en executive coach. Hij is partner in De School voor Transitie. Daarnaast is hij verbonden aan het (Advanced) High Performance Leadership van IMD Business School in Zwitserland en Singapore en als staflid verbonden aan het Portland Institute for Loss and Transition in de Verenigde Staten.

Kristien Van Hoof

hoofdgeneesheer bedrijfsgezondheidsdienst Agfa Materials en voorzitter Vereniging voor Interne Bedrijfsartsen

Organisatoren

UCSIA vzw

Universitair Centrum Sint-Ignatius Antwerpen

ELIZA

Eerstelijns- en Intedisciplinaire Zorg aan de Universiteit Antwerpen

Nieuws

Pijn, verdriet en rouw krijgen plaats op VUB

Ernstige ziekte, overlijden, rouw of mantelzorg maakt deel uit van ieders leven. Geen werknemer die er immuun voor is. Daarom wil de VUB inzetten op ‘meelevende’ organisaties. Te beginnen met zichzelf.
Lees het artikel in De Standaard…

Rouwen op het werk: mag het wat menselijker?

Wanneer je na de dood van een geliefde ouder, partner of kind terugkomt op het werk, staan nog te veel werkgevers met hun mond vol tanden. Ook de wet is te hard voor rouwenden met slechts enkele dagen verlof. Kan dat niet beter?
Lees het artikel op Jobat…

UCSIA

Koningstraat 2
B-2000 Antwerpen
info@ucsia.be
Tel. +32 (0)3 265 49 60

Voorlopige locatie tijdens de renovatiewerken:
Blindestraat 14, 2000 Antwerpen