De kinderen van de dekolonisatie

Kinderen van de dekolonisatie

livestream debat op 1 december 2020

Dit debat met ‘slam poetry’-performance, georganiseerd door het Universitair Centrum Sint-Ignatus Antwerpen vormt het sluitstuk van de (Engelstalige) lezingenreeks (webinars) Debating Development, georganiseerd door het Instituut voor Ontwikkelingsbeleid en -beheer (IOB) en de Universitaire Stichting voor Ontwikkelingssamenwerking (USOS) aan Universiteit Antwerpen.

In deze sessie (in het Nederlands) gaan we dieper in op het debat in België, meer bepaald op vragen als:

  • Wat de rol is van de diaspora ten aanzien van het land van oorsprong?
  • Hoe gaan jongeren van hier daarmee om?
  • Hoe speelt het collectief geheugen in onze diverse samenleving?

Programma

16.00 uur

Voordracht gedicht ‘Kongo Vrijstaat’ door Seckou Ouologuem, stadsdichter Antwerpen

16.10 uur

Inleiding door moderator, Tom De Herdt, hoogleraar aan het IOB

16.15 uur

‘Lezing door Nadia Nsayi, curator MAS en auteur van ‘Dochter van de dekolonisatie’

Nadia Nsayi is een van de stemmen van de Congolese diaspora in België. Ze geeft op basis van haar boek ‘Dochter van de dekolonisatie’ een lezing over koloniale erfenissen in de Belgische samenleving. Zestig jaar na de onafhankelijkheid van Congo voert ze een pleidooi voor een de koloniale beweging in België, met geëngageerde zwarte burgers als volwaardige partners voor lokale besturen, musea, scholen, media, ontwikkelingssamenwerking en bedrijven. Want die sectoren staan voor de uitdaging om zich te dekoloniseren.

Nadia behaalde in 2008 het masterdiploma ‘Vergelijkende en internationale politiek’ aan de KU Leuven. Na een stage (2008-2009) bij EURAC, het Europees Netwerk voor Centraal-Afrika, werkte ze als parlementair medewerker (2008-2010). In september 2010 werd ze beleidsmedewerker Congo bij de ontwikkelingsorganisatie Broederlijk Delen en de vredesbeweging Pax Christi Vlaanderen. Ze is co-curator van de expo 100 x Congo in het MAS in Antwerpen. Ze gaf onlangs het boek ‘Dochter van de dekolonisatie’ uit bij EPO.

16.45 uur

Performance door PASI

Wat doe je als prille dertiger? Pasi – Kim Nzita Vangu – vond het alvast het extra moment om aan zijn debuut te werken, terwijl leeftijdsgenoten een huis, kinderen of een nieuwe wagen kopen. Nu ja, debuut, de Antwerpse rapper heeft al een boeiend parcours opzitten in de schoot van Eigen Makelij, de thuishaven voor Nederlandstalige hiphop van eigen bodem waarin ook de wieg van Tourist LeMC stond. Met 2000WAT en Diamantairs bracht hij al twee albums uit – resp. ‘Koekembak’ en ‘Diamantairs’ – en is hij sinds zijn 13de al een zeer gewaardeerde sidekick in andere lokale crews. Maar Pasi wou meer. Hij ging in zichzelf graven naar verhalen en legde daarbij niet enkel zijn ziel bloot, maar ook zijn roots. En daar zat aardig wat inspiratie. Geboren in Congo, getogen in ‘t Stad. Pasi stelde zich de vraag: wat doet dat met de identiteit van een mens? Hij fileert zijn leven, met de voeten in een stevige Vlaamse rap-traditie, en beantwoordt de vragen in strakke teksten.

17.00 uur

Gesprek met Nadia Nsayi, Mohamed Barrie en Seckou Ouologuem 

Mohamed Barrie is voormalig voorzitter van de (AYO) African Youth Organization, studentenorganisatie aan Universiteit Antwerpen. Hij coördineert de vrouwenwerking van voetbalclub City Pirates en is sociaal-cultureel werker bij VOEM vzw. Hiernaast is hij de drijvende kracht achter projecten als Black History Month Belgium, Kroeshaar Festival 2020 en Shoot for Dreams.

Maatschappelijk engagement is een belangrijk kenmerk van slam en Seckou Ouologuem heeft ook een missie: als lid van #decolonizebelgium probeert hij in de eerste plaats koloniale standbeelden van de nodige context te voorzien, maar liever nog ziet hij ze volledig uit het straatbeeld verdwijnen.

Als eerste slamdichter van Vlaanderen staat hij niet enkel zélf op het podium, hij inspireert ook anderen om dat te doen. Seckou Ouologuem brengt poëzie naar rusthuizen en gevangenissen en organiseert workshops voor jongeren. Hij richtte de scholenwedstrijd Capital Slam op en programmeert het spoken word-festival ‘Word(t)’ in het Antwerpse Letterenhuis en het ‘Felix Poetry Festival’ in Het Bos.

17.45 uur

Presentatie ‘Krachtveld’, collectief stadsgedicht

Op 21 maart deed stadsdichter Seckou Ouologuem een oproep om samen met hem een bemoedigend stadsgedicht te schrijven. Iedereen met liefde voor Antwerpen kon tot 5 april een bijdrage insturen. In totaal ontving Seckou 219 inzendingen, in 21 talen, van Antwerpse bewoners. Hieruit haalde hij de zinnen en woorden voor zijn stadsgedicht ‘Krachtveld’.

18.00 uur

Einde

UCSIA

Koningstraat 2
B-2000 Antwerpen
info@ucsia.be
Tel. +32 (0)3 265 49 60