Vrede en de vorming van politieke orde

Het Universitair Centrum Sint-Ignatius Antwerpen organiseerde, in het kader van de Leerstoel Vredeseducatie, een Engelstalige lezing over vredesopbouwwerk op woensdag 5 december 2018. Deze lezing paste ook in de internationale academische workshop over vredesopbouw.

Een oorlog slaat zo’n vreselijke wonden dat er tussen het stopzetten van de vijandelijkheden en de uiteindelijke vrede een lange en intensieve weg moet afgelegd worden. Het vertrouwen moet hersteld worden. Een nieuwe politieke orde moet ingang vinden. Maatschappelijke netwerken en economische instellingen moeten heropgericht worden. Een robuuste vrede kan niet zonder structurele veranderingen. Vanzelfsprekend is dit in de eerste plaats een opdracht voor de partijen en landen zelf die de oorlog voerden. Maar ook de internationale gemeenschap – internationale instellingen en NGO’s – hoort haar verantwoordelijkheid op te nemen.

Leerstoel Vredeseducatie

onderwerpt telkens één aspect van vrede in al haar verschijningsvormen aan een academisch multidisciplinair onderzoek.

Sprekers

Oliver Richmond is professor internationale betrekkingen, vredes- en conflictstudies aan de Universiteit van Manchester in het Verenigd Koninkrijk. Hij doceert ook aan het College of International Studies, Kyung Hee University, Korea en aan de Universiteit van Tromsø in Noorwegen. Hij is auteur van Peace Formation and Political Order in Conflict Affected Societies (Oxford University Press, 2016) en Failed Statebuilding (Yale University Press, 2014). Hij is hoofdredacteur bij Palgrave van de publicatiereeks Rethinking Peace and Conflict Studies en co-redacteur van het wetenschappelijk tijdschrift Peacebuilding.

Bert Ingelaere, docent aan het Instituut voor Ontwikkelingsbeleid en -beheer van de Universiteit Antwerpen, verzorgde een respons op de lezing. Hij deed onderzoek naar massageweld in de regio van de Grote Meren in Afrika en publiceerde Inside Rwanda’s Gacaca Courts: Seeking Justice after Genocide (University of Wisconsin Press, 2016) en was co-redacteur van Genocide, Risk and Resilience. An Interdisciplinary Approach (Palgrave McMillan, 2013).

De sessie werd ingeleid door Jorg Kustermans, assistent-professor aan de onderzoeksgroep Internationale Politiek van de Universiteit Antwerpen.

Lees het verslag in het Engels.

UCSIA

Koningstraat 2
B-2000 Antwerpen
info@ucsia.be
Tel. +32 (0)3 265 49 60

Voorlopige locatie tijdens de renovatiewerken:
Blindestraat 14, 2000 Antwerpen