Leestip

Nulpunt 1945. De Lage Landen een mensenleven later

Nulpunt 1945. De Lage Landen een mensenleven later, onlangs uitgegeven door Ons Erfdeel vzw, vertrekt van de vraag of we 1945 als nulpunt kunnen beschouwen voor de wereld waarin wij nu, 75 jaar of een generatie later, leven. Veel van wat toen in de steigers werd gezet – van welvaartsstaat tot economische heropbouw en groei, van dekolonisatie tot de verklaring van de universele rechten van de mens, veiligheidsallianties (Benelux, NAVO en Europese Unie) – lijkt nu onder druk te staan en is aan hervorming toe. Omdat deze onderwerpen ook aan bod komen in onze themalijn Europa en solidariteit, bieden wij u twee teksten uit de bundel aan, die door projectpartners werden geschreven.

Socioloog Bea Cantillon van de Universiteit Antwerpen schreef een artikel over ‘Sociale zekerheid: meer dan ooit nodig’. Zij is promotor van activiteiten over Europees sociaal beleid. Zie onder meer de conferentie Voedselhulp en sociaal beleid in Europa en de publicatie ‘Noodhulp onder protest’ binnen onze subthemalijn Europa als lotsgemeenschap, die gewijd is aan sociaal-economische strategieën voor Europese solidariteit.

Politicoloog Tom Sauer van de Universiteit Antwerpen schreef een artikel over ‘De paraplu van het Atlantisch bondgenootschap. De NAVO en België’. Hij is promotor van de internationale workshop The Broken Umbrella. Shifting Security Architecture in Europe and the Asia-Pacific binnen onze reeks over vrede en conflict onder de subthemalijn Europa en mondiale solidariteit.

Sociale zekerheid. Meer dan ooit nodig - Bea Cantillon

Lees het volledige artikel van Bea Cantillon.

UCSIA

Koningstraat 2
B-2000 Antwerpen
info@ucsia.be
Tel. +32 (0)3 265 49 60

Voorlopige locatie tijdens de renovatiewerken:
Blindestraat 14, 2000 Antwerpen