Ignatius. De ridder maakt een knieval

Theatermonoloog op 15 maart 2022 in de Ignatiuskapel in Antwerpen

De theatermonoloog Ignatius. De ridder maakt een knieval is gebaseerd op het leven van Sint-Ignatius van Loyola, stichter van de Sociëteit van Jezus, beter bekend als de jezuïetenorde. Ignatius wordt in 1491 geboren als zoon van een Spaanse edelman en is zo voorbestemd voor een leven onder de wapenen. Hij is een ridder die droomt van edele vrouwen en bereid is zich helemaal in te zetten voor zijn Heer, de onderkoning van Spanje. In 1521 echter – Ignatius is dan 30 jaar – raakt hij ernstig gewond door een kanonkogel tijdens de Franse belegering van Pamplona. Alle oude zekerheden van de ridder, zijn ambities en toekomst, komen op losse schroeven te staan. Zijn genezingsproces wordt een bekeringsverhaal dat voert van Pamplona naar Loyola en verder via Manresa, Jeruzalem, Alcala, Parijs en Venetië naar Rome. Zijn verhaal gaat het over zijn zoeken naar vreugde, troost, vertroosting en zijn gevecht met pijn en lijden en troosteloosheid; over zijn vriendschap met Franciscus Xaverius en vele anderen. Hoewel zijn leven steeds een andere wending neemt dan hij zelf had voorzien, is zijn aanpassingsvermogen groot. Deze eigenschap leidt hem uiteindelijk naar Parijs, waar hij in 1534 de jezuïetenorde sticht. Ignatius. De ridder maakt een knieval is een bijzondere en toegankelijke voorstelling, over de onverwachte wendingen van het leven.

De theatermonoloog werd gemaakt door Dries van den Akker sj (tekst), Kurt Defrancq (spel) en Guido Desimpelaere (muziek) ter gelegenheid van het Ignatiusjaar dat loopt van 20 mei 2021 tot en met 31 juli 2022. Gedurende deze periode wordt wereldwijd de 500ste verjaardag van de bekering van Ignatius gevierd. Meer info over de activiteiten in kader van het Ignatiusjaar kan je terugvinden via het activiteitenoverzicht.

Tekst, spel & muziek

Dries van den Akker sj

Dries van den Akker sj

De tekst van de Ignatius. De ridder maakt een knieval werd geschreven door Dries van den Akker sj (°1945), Nederlandse jezuïet, wonende en werkende in Birmingham voor het gemeenschappelijke noviciaat van de jezuïeten van het Verenigd Koninkrijk, Ierland, Vlaanderen en Nederland. Hij was van 1966 tot 2009 werkzaam in het lager en middelbaar onderwijs als docent godsdienst, catechese en levensbeschouwing. Hij verzorgt de inhoudelijke kant van een website over heiligen en is redacteur van Ignis Webmagazine. Hij is auteur van het boek Ga anders denken. Jezus leren kennen door de bril van Markus (Berne Media & Ignis Webmagazine, 2020).

 

Kurt Defrancq

Kurt Defrancq

Kurt Defrancq (°1963) is een verhalenverteller in hart en nieren. Zo behaalde hij de eerste prijs Dramatische kunst 1986 aan het Koninklijk Conservatorium te Brussel. De afgelopen jaren werkte hij mee aan verschillende theaterproducties en bracht hij eigen werk op de planken zoals onder andere de monoloog De binnenzak van de ziel, een project in samenwerking met Kazerne Dossin. Naast theatermaker is hij is cultureel adviseur bij Universiteit Gent en voorzitter van het Steunfonds voor acteurs. In de monoloog Ignatius. De ridder maakt een knieval speelt hij Ignatius.

Guido Desimpelaere

Guido Desimpelaere

Guido Desimpelaere (°1950) is een muzikale duizendpoot: naast muzikant (gitaar, bas, keyboard en Portugese gitaar) is hij ook componist en producer. Na zijn studies klassieke en jazz gitaar werd hij de vaste begeleider van Willem Vermandere. In die hoedanigheid maakte hij ook verschillende arrangementen en composities (o.a. Duizend soldaten). Hij componeerde muziek voor verschillende theater-, tv- en reclameproducties en werkte als producer samen met onder andere Wannes Van de Velde en Dirk Van Esbroeck. Verder runt hij zijn eigen opnamestudio.

Voor leerkrachten

Aan de slag met de Ignatiusmonoloog in de klas

De monoloog Ignatius. De ridder maakt een knieval sluit aan bij verschillende eindtermen van de vakken Nederlands en Rooms-Katholieke Godsdienst. Leerkrachten die met de inhoud van de ignatiusmonoloog aan de slag willen in hun klas, kunnen gebruik maken van onderstaande documentatiemappen die enkele didactische wenken en lesideeën aanreiken. Volgende zaken kan je alvast terugvinden in de mappen:

  • Koppeling met eindtermen en leerplandoelen
  • Samenvatting van de voorstelling
  • Achtergrondinfo over Ignatius, de jezuïetenorde en de monoloog als theatervorm
  • Lesmateriaal voor voor- en nabeschouwing van de voorstelling met leerlingen, incl. lesblaadje met verbetersleutel 

Verder lezen

Bekering. Ignatius van Loyola en twaalf mensen van vandaag

Bekering. Ignatius van Loyola en twaalf mensen van vandaag

Ignatius van Loyola kan zich meten met de besten als het gaat om zijn bekeringsverhaal. Dodelijk gewond en dagdromend of hij ridder of heilige wil worden, besluit hij tot het laatste. In deze bundel biedt jezuïet Dries van den Akker een moderne hervertelling van dat verhaal.

Maar bekering is niet alleen iets van de helden van het geloof als Franciscus van Assisi, Teresa van Avila, pater Damiaan, Etty Hillesum of Ignatius van Loyola. Het is ook iets van gewone mensen. Daarom volgen na Ignatius’ getuigenis twaalf verhalen van mensen van vandaag: jezuïet en dominee, jong en oud, single en getrouwd. Wat heeft hen geholpen om meer christen te worden? Wat is er anders geworden in hun leven, werk, hobby’s, gebed, gezin? Wat bracht verdieping in dienstbaarheid, geluk, verbondenheid …?

In dit boek krijgt de lezer een inkijkje in hoe gelovigen ook nu op weg zijn.

Beluister ook de bijhorende podcastserie Bekeringsverhalen van Bidden Onderweg.

 

Partners

Regiobestuur ELC

Regiobestuur ELC

Sociëteit van Jezus – Regio Europese Lage Landen

Zomaar een dak

Zomaar een dak

Pastorale dienst
Universiteit Antwerpen

UCSIA

Koningstraat 2
B-2000 Antwerpen
info@ucsia.be
Tel. +32 (0)3 265 49 60

Voorlopige locatie tijdens de renovatiewerken:
Blindestraat 14, 2000 Antwerpen