Passie: Verhalen uit het hart

Tentoonstelling & wandelroute

Passie: verhalen uit het hart vertelt enkele van de vele geschiedenissen van onze intiemste spier. Het hart pompt bloed en zuurstof. Het hart is echter ook al eeuwenlang de troon van onze passies en emoties. Het blaast bovendien leven in katholieke symboliek, mystiek en devotie. Deze twee symboolfuncties komen aan bod in twee aansluitende luiken: een tentoonstelling in de Sint-Pauluskerk en een interactieve wandelroute in de binnenstad.

De verhalen in de tentoonstelling verbinden deze katholieke betekenissen van het hart met het rijke gevoelsleven dat zich errond ontwikkelde in de negentiende en twintigste eeuw. Deze periode zag dankzij de steun van Rome immers een ‘doorstart’ van de Heilig Hart-devotie en een aantal belangrijke verschuivingen in haar klemtonen (ze werd meer politiek geladen en demonstratiever). Het brandende en doorboorde hart stond symbool voor pijn en liefde. Van zorgvuldig in elkaar geknutselde devotieprentjes en kleine geloofsobjecten die – soms letterlijk – nauw aan het hart lagen, over de vele Christus- en Mariastandbeelden die hun brandende en doorboorde harten delen, tot de majestueuze verweerde vlag van de Bonden van het Heilig Hart: de vele objecten die Passie samenbrengt, vaak voor de eerste keer tentoongesteld, toont hoezeer het hart in al zijn verschillende betekenissen een centrale plaats inneemt in de katholieke cultuur.

De twaalf haltes op de wandelroute brengen een bredere waaier aan hartverhalen in kaart. Ze tonen de veelzijdigheid van het hart als symbool, niet alleen in de katholieke geschiedenis maar ook in kunst en populaire cultuur. Sommige haltes plaatsen bekende trekpleisters als het Hendrik Conscienceplein en het begijnhof in een nieuw licht, andere plekjes als de Permekebibliotheek en een tattooshop verrassen met hun gevoelsgeladen link met het hart. In de gids ontdek je de bijzondere verhalen en producten die het hart in Antwerpen tot een veelzijdig symbool voor emoties en passies maken.

Dit project is een realisatie van het Religious Bodies-team van het Ruusbroecgenootschap (Universiteit Antwerpen). Het team doet historisch onderzoek naar de manier waarop het lichaam functioneert als religieus object en maakte eerder de succesvolle tentoonstelling Wonde(r): de fascinatie voor het lijdende lichaam. Het Religious Bodies-team bestaat uit professor Tine Van Osselaer, Leonardo Rossi, Kristof Smeyers en Linde Tuybens. Meer weten over hun onderzoek? Surf dan naar www.religiousbodies.com.

De virtuele tour

digitale expo 'Passie: verhalen uit het hart'

Gerelateerd event

Behind the scenes

Achter de schermen van 'Passie: verhalen uit het hart'

webinar (in het Engels)
29 april 2021

Tentoonstelling

 

De tentoonstelling liep van 11 april tot 30 juni 2021 in de Sint-Pauluskerk in Antwerpen, maar je kan de tentoonstelling nog wel digitaal bezoeken.

Digitale expo 'Passie: verhalen uit het hart'
 

Wandelroute

14 februari tot 30 juni 2021

De wandelkaart is beschikbaar via de app Actionbound (download hier)
de folder, af te halen bij:

Partners

Ruusbroecgenootschap

Ruusbroecgenootschap

Sint-Sixtusabdij Westvleteren

Sint-Sixtusabdij Westvleteren

Goossens Chocolatier

Goossens Chocolatier

Universiteit Antwerpen

Universiteit Antwerpen

Mekano

Mekano

Vlaamse en Nederlandse Provincie van de Priesters van het Heilig Hart van Jezus

Vlaamse en Nederlandse Provincie van de Priesters van het Heilig Hart van Jezus

Kerkraad Sint-Pauluskerk

Kerkraad Sint-Pauluskerk

SINSIN Tattoo

SINSIN Tattoo

UCSIA

Koningstraat 2
B-2000 Antwerpen
info@ucsia.be
Tel. +32 (0)3 265 49 60

Voorlopige locatie tijdens de renovatiewerken:
Blindestraat 14, 2000 Antwerpen