Nieuws over onderwijs & service-learning

2022  •  2021  •  2020  •  2019

2022

leerkracht geeft les

Nascholingskalender voor leerkrachten

Geef je les of studeer je voor leerkracht? Dan staan er dit najaar enkele interessante evenementen voor jou op ons programma. Benieuwd? Bekijk dan snel onze nascholingskalender voor leerkrachten.

Service-Learning

Projectoproep: Service-learning in/met de buurt

Op vrijdag 25 november 2022 organiseert het Vlaams Netwerk voor Service-Learning in Hoger Onderwijs het netwerkevent ‘service-learning in/met de buurt’. Voor dit evenement zijn we op zoek naar inspirerende voorbeelden van service-learning vakken, projecten, onderzoek, getuigenissen, ... in een lokale context. Ken je een project dat het voorstellen waard is? Bekijk dan zeker onze projectoproep!

Islamonderwijs in Europa

Hoe organiseren de Europese landen islamonderwijs? Onderzoekers van over heel Europa en uit verschillende vakgebieden deelden hun inzichten op de conferentie ‘Education of Islam – Islam in Education in Europe’ in Antwerpen.
Bekijk de hoofdsprekers...
Service-Learning

Laat studenten aan de slag gaan met noden in de samenleving

Hoe krijgen studenten meer voeling met de uitdagingen in de samenleving, en in het bijzonder met die aan de onderkant? Het vak service-learning brengt hen ermee in contact door hen ervaring te laten opdoen in sociale organisaties. Collega Kaat Somers coördineert het Vlaamse Netwerk voor Service-Learning in het Hoger Onderwijs en schreef erover in het Ignis webmagazine.
Lees meer...

Leerkracht voor altijd

Een vlakke loopbaan zoals die van een leerkracht spreekt minder aan in tijden van blitscarrières en jobhopping. Moeten we naar een nieuw model van het lerarenberoep? En hoe zou dat er dan uit kunnen zien? Sociaal pedagoog Bert Smits (Schoolmakers), Lieven Boeve (Katholiek Onderwijs Vlaanderen) en ervaringsdeskundigen Yves Demaertelare en Liesbet Depreeuw delen hun expertise in het laatste webinar over het lerarentekort.
Bekijk het webinar...

Het diverse lerarenkorps

Leerkrachten zijn vaak witte vrouwen. Het gebrek aan diversiteit in het lerarenkorps leidt tot een gebrek aan rolmodellen voor heel wat leerlingen. Maar hoe komt dat en wat kunnen we er aan doen? Leerkrachten Samira Arbaji, Alain Sucaet en Ann Van de Kerckhove, onderzoekers Noël Clycq, Stefan Dewitte en deskundige Katrien De Clercq zoeken naar antwoorden en oplossingen.
Bekijk het webinar...

2021

Projectoproep studiedag ‘Service-Learning voor Duurzaamheid’

Werk jij rond service-learning en duurzaamheid? Het Vlaams Netwerk voor Service-Learning in het Hoger Onderwijs is op zoek naar professionals die een presentatie of workshop willen geven over dit thema op de Vlaamse Service-Learning bijeenkomst op 9 november 2021! Je kan jouw voorstel nog indienen tot en met 1 oktober 2021.
Lees meer...

vacature projectcoördinator onderwijs

Vacature projectcoördinator onderwijs

Heb jij interesse in Service-Learning, (wereld)burgerschapseducatie, educatie voor duurzame ontwikkeling en lesgeven? Kan je goed organiseren, coördineren en netwerken? Dan is dit de geknipte uitdaging voor jou! Jouw to do-lijstje: Je coördineert het Vlaamse Netwerk voor Service-Learning in hoger onderwijs. Je ontwikkelt educatieve pakketten voor hoger en middelbaar onderwijs. Je organiseert vormingsdagen voor leerkrachten, docenten en onderwijsondersteuners.
Bekijk de vacature...

De leerkracht (onder)gewaardeerd

Waar leraren in vervlogen tijden mensen met veel aanzien waren, lijkt dat vandaag de dag voorbij. Mensen spreken eerder neerbuigend over leerkrachten en ouders lijken het gezag van leerkrachten met regelmaat in twijfel te trekken. Socioloog Bram Spruyt, leerkrachten Siham Taibi, Steven Deltour en Dorien Relecom en onderwijsfilosoof Luc Braeckmans hebben het over de (onder)waardering van leerkrachten.
Bekijk het webinar...

2020

Online service-learning

De coronacrisis heeft de aandacht voor digitale service-learning sterk opgedreven. In dit webinar analyseren Nadine Blignaut-van Westrhenen, Lotte van der Haar en Babette Berrocal Vargas-van den Brink de mogelijke toekomstscenario’s van de digitalisering van service-learning.
Bekijk het webinar...

Call for workshops - CSL

Wil jij een presentatie of workshop geven op de Vlaamse Service-Learning bijeenkomst op 10 september 2020?

Dien dan hier jouw voorstel in voor
25 mei 2020!

Vrijwilligen in coronatijden

Bij aanvang van de coronacrisis deden UCSIA en Universiteit Antwerpen een oproep naar vrijwilligers om ervoor te zorgen dat de voedselbanken en sociale kruideniers blijven draaien. Deze oproep leverde een pool van niet minder dan 210 vrijwilligers op! Ann gaf zich op en is nu aan de slag bij de sociale kruidenier Appel en Ei in Schoten.
Lees haar getuigenis...

Nieuwe visietekst 'Service-Learning'

Waar staat de UCSIA-themalijn ‘Service-Learning’ voor? Wat is Service-Learning? Wat is de rol van UCSIA in Service-Learning in Vlaanderen?
Lees de nieuwe visietekst...

Meer mensen kloppen aan om (financiële) hulp

Sinds de uitbraak van het coronavirus is er bij de OCMW’s en de voedselbanken heel wat veranderd. De aard van de dienstverlening en het contact met de cliënten veranderde grondig, én er kwamen vooral meer mensen om hulp aankloppen. Dat blijkt uit drie bevragingen van de universiteiten van Antwerpen, Gent en Leuven.
Lees het artikel in Het Laatste Nieuws...

2019

Call for workshops

Wil jij een workshopsessie organiseren op de tweede Europese conferentie over service-learning in het hoger onderwijs?

Dien jouw voorstel in voor
17 juni 2019!

Ondernemen met een missie

Naar aanleiding van ons social service learning-project, sprak Antwerps studentenblad Dwars met Piet Colruyt en Nathalie Vanderik over sociaal ondernemerschap.

UCSIA

Prinsstraat 14
B-2000 Antwerpen
info@ucsia.be
Tel. +32 (0)3 265 49 60
Fax +32 (0)3 707 09 31