Ongelofelijk!

Over de verrassende comeback van religie


UCSIA, Tertio en Prometheus – Pelckmans Uitgevers organiseerden op dinsdag 12 juni 2018 een boekvoorstelling van Ongelofelijk: Over de verrassende comback van religie van journaliste Yvonne Zonderop.

In 1968 stonden we met z’n allen op de barricaden voor meer vrijheid en ontzuiling. Sindsdien namen we ook massaal afscheid van religie. Maar was dat wel zo verstandig? Dat vraagt Yvonne Zonderop in haar jongste boek Ongelofelijk. In de media is religie vandaag een grote blinde vlek. Maar op het wereldtoneel en ook in Europa, mede door migratie, is en blijft godsdienst een factor van belang.

De auteur vindt dat veel westerse tijdgenoten religie ten onrechte afdoen als dom en onbelangrijk. Zij verliet zelf als jong meisje stampvoetend de kerk, vandaag probeert ze mensen opnieuw met kerk te verbinden en houdt ze een gepassioneerd pleidooi voor het voortbestaan van religie als bron van zin en betekenis. Het is volgens haar hoog tijd dat we onze religieuze erfenis weer serieus nemen, ook als je zelf niet gelooft. Want als we onze wortels niet kennen, kennen we onszelf niet en dan worden we vatbaar voor radicalisme, xenofobie en nationalisme.

Yvonne Zonderop is een onafhankelijke, betrokken journalist. Ze ziet maatschappelijke trends en verduidelijkt die voor anderen. Ze heeft een staat van dienst als parlementair verslaggever, chef kunst, chef economie en adjunct-hoofdredacteur van de Volkskrant. Ze schrijft voor De Groene Amsterdammer, houdt toezicht bij de FD Mediagroep en Omroep Human.  Ze maakt deel uit van de Begeleidingscommissie van het Sociaal en Cultureel Planbureau en van de Unesco Commissie Nederland.

 

In samenwerking met

Streven Vrijplaats

cultureel-maatschappelijk tijdschrift over diverse onderwerpen: van filosofie tot film, van recht tot kunst, van theologie tot economie

Prometheus

Uitgeverij Prometheus

UCSIA

Koningstraat 2
B-2000 Antwerpen
info@ucsia.be
Tel. +32 (0)3 265 49 60

Voorlopige locatie tijdens de renovatiewerken:
Blindestraat 14, 2000 Antwerpen