Planetaire theologie en klimaatverandering

Theologische lezing

Deze lezing zal starten en eindigen met enkele reflecties op de BBC-reeks ‘A Perfect Planet’. Deze natuurserie, waar David Attenborough zijn stem aan verleent, werd voor het eerst uitgezonden in januari 2021. De reeks nodigt uit tot discussie over de betekenissen van de term ‘planetair’ in de context van een gemeenschappelijk huis. Als we stellen dat we planetaire wezens zijn, bedoelen we dan dat we ons binnen de planeet bevinden, of overstijgen we die op een of andere manier en zijn we er daardoor verantwoordelijk voor?

In tegenstelling tot ‘globalisering’ worden de termen ‘planeet’ en ‘planetair’ vaak gebruikt om de algemene ecologische context waarin we ons bevinden, aan te duiden; planetaire theologie is een vorm van contextuele theologie. In die zin geeft het ons de kans om het morele antropocentrisme te herdenken: volstaat het, gezien de planetaire context en de bijhorende moeilijkheden, om de ethische overwegingen hoofdzakelijk te beperken tot de mens zoals in een of andere vorm van moreel antropocentrisme? Is het niettemin mogelijk om het planetaire op een meer materialistische manier te verkennen die ons tegelijk voorbij de discussie over de context voert?

Voortbouwend op het concept en de discussie rond de ‘mandaten’ van Dietrich Bonhoeffer, linkt professor Scott vervolgens deze analyse aan de invulling van ‘overheid’ en ‘het politieke’. Hij spitst dit toe op de kwesties van schaal en van de taak van de ‘overheid’ in de context van klimaatverandering. Ten slotte slaat professor Scott opnieuw een brug naar ‘A Perfect Planet’: hij formuleert enkele theologische gedachten die de nadruk op planetaire krachten en het klimaat in de reeks waarderen, maar bij de ‘antropocene’ interpretatie van de natuur in de serie plaatst hij vraagtekens.

Wanneer?

30 maart 2021
19.30 – 20.30 uur

Inschrijven

Deelname is gratis.
Vergeet niet om online in te schrijven
onderaan deze pagina.

Programma

19.30 uur

Welkom door Luc Braeckmans, academisch adviseur UCSIA

19.35 uur

Planetaire theologie en klimaatverandering

Peter Scott, Samuel Ferguson Professor of Applied Theology & Director of the Lincoln Theological Institute, University of Manchester

20.15 uur

Q&A

20.30 uur

Einde

Spreker

Peter Scott

Peter Scott

Peter Manley Scott is Samuel Ferguson Professor of Applied Theology en directeur van het Lincoln Theological Institute aan de universiteit van Manchester (UK). Hij is de auteur van Theology, Ideology and Liberation (1994), A Political Theology of Nature (2003), Anti-Human Theology: Nature, Technology and the Postnatural (2010) and A Theology of Postnatural Right (2019), en schreef mee aan de Wiley Blackwell Companion to Political Theology (2e 2019). Zijn onderzoek bevindt zich op het snijvlak van politieke en ecologische theologie. Scott is lid van het Center of Theological Inquiry (Princeton, USA) en werkt er mee aan het onderzoek naar astrobiologie. Hij is tevens co-onderzoeker bij het ESRC-project ‘Life on the Breadline: Christianity, Poverty and Politics in the 21st Century City’ (2018–21), leerstoelhouder van de European Forum for the Study of Religion and the Environment Chair en is lid van de redactie van Crucible: Journal of Christian Social Ethics. Als anglicaans priester is hij verbonden aan het bisdom van Manchester.

Wil je er graag bij zijn?

Deelname is gratis, maar vergeet niet om in te schrijven met het formulier hieronder.

UCSIA

Koningstraat 2
B-2000 Antwerpen
info@ucsia.be
Tel. +32 (0)3 265 49 60

Voorlopige locatie tijdens de renovatiewerken:
Blindestraat 14, 2000 Antwerpen