
OMGAAN MET INTERNE PLURALITEIT
Een interreligieuze studiedag rooms-katholieke godsdienst & islam
Lesgeven is geen gemakkelijke opgave. Alle leerlingen zijn anders: de diversiteit in onze samenleving neemt toe, en dus ook de religieuze diversiteit. Om het nog ingewikkelder te maken: niet alle moslims hebben dezelfde mening, hetzelfde geldt voor rooms-katholieken. Verschillende leerlingen geven radicaal andere antwoorden op dezelfde vraagstukken. Hoe gaat het katholicisme om met deze interne verschillen? Hoe wordt hiernaar gekeken vanuit de islam? Wat zeggen de leerplannen en visieteksten over de grondhouding van de leerkracht?
Niet alleen verschillen alle leerlingen van elkaar; ook de mening van de leerkracht verschilt soms sterk van de mening van de klas. Hoe reageer je als leerkracht op uitspraken die in jouw ogen onjuist of onaanvaardbaar zijn? Laat je een mening zijn, of probeer je te sturen – en hoe? Wat als een leerling uitroept dat de evolutietheorie simpelweg onzin is, of dat een gewelddadige tiran moreel juist is?
Neutraliteit is bijna een onmogelijke vereiste. Een leerkracht heeft ook een eigen spiritualiteit, een ervaring van het geloof. Een spiritualiteit die soms zelfs radicaal anders is dan die van de collega’s in de vakgroep. Een leerkracht maakt ook waarheidsclaims. Hoe kunnen deze verzoend worden met verscheidenheid? Wat zou de grondhouding van de leerkracht moeten zijn tegenover interne en externe pluraliteit? Moet je alles openlaten, of kan je bepaalde verhitte thema’s beter vermijden?
De interreligieuze studiedag rooms-katholieke godsdienst en islam focust op ‘omgaan met interne pluraliteit’. We bekijken hoe verscheidenheid binnen de islam en het rooms-katholicisme wordt benaderd vanuit een katholiek en islamitisch kader; na deze theologische reflectie maken we de stap naar de klascontext en gaan we dieper in op concrete vraagstukken, grenzen, handvatten en good practices.
UCSIA organiseert de interreligieuze studiedag in samenwerking met de inspecteurs-adviseurs RKG en inspecteurs-adviseurs Islam.
Wanneer?
9.00-16.00 uur
Waar?
Tervuursesteenweg 564
1982 Elewijt-Zemst
Hoe deelnemen?
Deelname kost 35 euro, gelieve vooraf online in te schrijven.
Studenten in de lerarenopleiding r.-k. godsdienst of islam en de inspecteur-adviseurs r.-k. godsdienst of islam mogen de studiedag kosteloos bijwonen.
De inschrijvingen worden afgesloten op donderdag 14 november 2019.
Programma
Verscheidenheid in de islam
Lezing door Khalid Benhaddou, auteur van Halal of niet? en voorzitter van CIRRA (Centre of Expertise for Intellectual Reformation, Research and Advice)
Verscheidenheid in het katholicisme
Lezing door Jacques Haers sj, jezuïet en docent aan de Faculteit Theologie en Religiewetenschappen, KU Leuven
Panelgesprek met:
- Emilie Le Roi, auteur van Halal of niet? en aanspreekpunt radicalisering en polarisering voor het beleidsdomein onderwijs bij het Departement Onderwijs en Vorming
- Khalid Benhaddou, auteur van Halal of niet? en voorzitter van CIRRA (Centre of Expertise for Intellectual Reformation, Research and Advice)
- Ronald Sledsens, voormalig inspecteur-adviseur r.-k. godsdienst in het secundair en pedagogisch hoger onderwijs
- Maarten Van Alstein, senior onderzoeker bij het Vlaams Vredesinstituut
- Chatouani Mohamed, dialoogcoach bij Democratische Dialoog en leerkracht islam in het secundair onderwijs
Moderator: Jos Van Rompay, inspecteur-adviseur RK-godsdienst Mechelen-Brussel
Omgaan met interne pluraliteit: een uitleg over en demonstratie van het filosofisch gesprek als werkvorm.
- Toelichting door Luc Braeckmans, emeritus filosofieprofessor aan de Universiteit Antwerpen en adviseur bij UCSIA
- In- en uitleiding door Kristof Van Rossem, filosoof en religiewetenschapper en specialist in de kunst van het vragen stellen en de socratische gespreksvoering
- Demonstratie van het socratisch gesprek door Kristof van Rossem en een klas met leerlingen van het Sint-Norbertusinstituut Duffel
Sprekers

Khalid Benhaddou
Auteur van Halal of niet? en voorzitter van CIRRA (Centre of Expertise for Intellectual Reformation, Research and Advice)ice)

Jacques Haers SJ
Jezuïet en docent aan de Faculteit Theologie en Religiewetenschappen, KU Leuven

Emilie Le Roi
Auteur van Halal of niet? en aanspreekpunt radicalisering en polarisering voor het beleidsdomein onderwijs bij het Departement Onderwijs en Vorming

Maarten Van Alstein
Senior onderzoeker bij het Vlaams Vredesinstituut

Chatouani Mohamed
Dialoogcoach bij Democratische Dialoog en leerkracht islam in het secundair onderwijs

Ronald Sledsens
Voormalig inspecteur-adviseur r.-k. godsdienst in het secundair en pedagogisch hoger onderwijs

Luc Braeckmans
Emeritus filosofieprofessor aan de Universiteit Antwerpen en adviseur bij UCSIA

Jos Van Rompay
Inspecteur-adviseur r.-k. godsdienst Mechelen-Brussel

Kristof Van Rossem
Expert in de kunst van het vragen stellen en de socratische gespreksvorming