UCSIA-KSGV studiedag

Woede, geweld en levensbeschouwing

Corona-update 28-10-2020

Omwille van de coronamaatregelen, werd de capaciteit van de zaal voor deze studiedag drastisch verlaagd. Onder voorbehoud van nieuwe verstrengingen, zal de studiedag nog wel live kunnen doorgaan, maar er zullen slechts 35 deelnemers ter plaatse aanwezig kunnen zijn. Daarnaast zal de studiedag live uitgezonden worden via Blackboard Collaborate.

Voor wie ter plaatse deelneemt, is een mondmasker verplicht gedurende het volledige programma. Uiteraard wordt er ook gevraagd om 1,5 meter afstand te houden en regelmatig de handen te wassen of te ontsmetten.

Heb jij je al ingeschreven voor deze studiedag? Dan zal je binnenkort nog een mailtje ontvangen over deze wijzigingen.

De UCSIA-KSGV studiedag 2020, getiteld ‘Woede, geweld en levensbeschouwing’, vertrekt vanuit de vaststelling dat onze wijze van samenleven en communiceren drastisch veranderd is in de afgelopen decennia. Collectieve culturele en zingevende kaders lijken op hun retour te zijn, het individu vult ondertussen de leemtes.

De spanningen die hierdoor ontstaan tussen generaties, levensstijlen en -beschouwingen komen maar al te vaak onder het vergrootglas van de social media te liggen. Men schrijft daarin bijvoorbeeld zijn woede ongefilterd van zich af en men balanceert hierbij tussen vrije meningsuiting en hatespeech. Of men mobiliseert juist een geëngageerde achterban tegen structureel onrecht, falend beleid, ongelijkheid, etc… Deze constant zichtbare stroom aan emotionele hoogspanning is een voedingsbodem voor on- en offline uitingen van structurele agressie zoals tegen vrouwen en minderheden. Maar, evengoed kan het een motivator worden voor pakweg mensenrechten- of klimaatactivisme.

Tijdens deze studiedag wordt het thema ‘woede, geweld en levensbeschouwing’ cultuurfilosofisch, levensbeschouwelijk en therapeutisch benaderd. Daarbij hebben we oog voor de ambiguïteit van woede (als probleem of als positieve kracht), de impact daarvan op de bredere samenleving en de rol die levensbeschouwingen hierbij kunnen vervullen. Verder is er aandacht voor de manier waarop men met woede en geweld kan omgaan vanuit levensbeschouwelijke optiek, in het bijzonder vanuit het christelijk geloof en de positie van pastores. Ten slotte komt de verhouding tussen schaamte, woede en geweld in een psychiatrische setting aan bod.

Wanneer?

18 december 2020
13.00 – 16.45 uur
*** nieuwe datum ****

Waar?

Universiteit Antwerpen
Stadscampus – de Tassiszaal, Hof van Liere
Prinsstraat 13b, 2000 Antwerpen
+ livestream via Blackboard Collaborate

Inschrijven

Inschrijvingsgeld live deelname: 30 euro.
Inschrijvingsgeld livestream: 20 euro.
Kortingstarief voor KSGV-leden: 20 euro.
Gratis deelname voor studenten.
Online inschrijven kan tot 13 december 2020.

Programma

13.00 uur
Onthaal
13.30 uur
Welkom door Luc Braeckmans, UCSIA
13.35 uur
Inleiding door dagvoorzitter Walter Krikilion, KSGV
13.45 uur

Tussen wraak en ressentiment, verontwaardiging en inleving. Het ambigue statuut van woede.

Guido Vanheeswijck

Woede uit verontwaardiging is soms een onmisbare motor voor echt engagement. Maar hoe kunnen we ervoor zorgen dat die woede niet uitmondt in wraak en ressentiment, maar wordt ingezet als middel tot hernieuwde en meer authentieke contacten tussen mensen? En welke rol kunnen levensbeschouwingen in dat transitieproces spelen?

Guido Vanheeswijck (1955) is germanist en filosoof. Hij is hoogleraar aan de Universiteit Antwerpen en de Katholieke Universiteit Leuven. Hij schreef talloze boeken, waaronder het in 2019 gepubliceerde Onbeminde gelovigen. Momenteel bekleedt hij de Breughelleerstoel aan UPenn (Philadelphia).

14.30 uur

De mantel der liefde

Tine Van Belle

Woede en christelijk geloof, het is een ongelukkige combinatie. Vanuit enkele casussen zal geschetst worden hoe pastores tot een evenwichtiger houding kunnen komen tegenover de affecten woede, kwaadheid, frustratie, … en dit gebaseerd op de christelijke levensbeschouwing én een therapeutisch kader.

Tine Van Belle (1964) studeerde godsdienstwetenschappen en is psychoanalytica met eigen praktijk in Harelbeke. Daarnaast werkt ze halftijds voor het Zorgteam bisdom Brugge en is ze coördinator van het Initiatief Ondersteund Wonen De Achthoek in Harelbeke.

15.15 uur

Koffiepauze

15.30 uur

Schaamte, woede en geweld in de (forensische) psychiatrie

Marion Verkade

Zowel in de reguliere als forensische psychiatrie is veel problematiek gerelateerd aan (hechtings)trauma. We zien bij zowel slachtoffers als daders vergelijkbare geschiedenissen en processen, al hebben deze vaak een gespiegelde uitingsvorm. In deze verkennende en allerminst uitputtende lezing onderzoeken we de overeenkomsten en enkele verschillen, waarbij affectregulatie, (verticale integratie), schaamte en de omgang daarmee een belangrijke factor lijken te zijn.

Marion Verkade (1976), klinisch psycholoog/ psychotherapeut, is van 1998 tot en met 2019 als psycholoog werkzaam geweest in de forensische psychiatrie. Zij werkte als behandelaar op een psychiatrische afdeling in de PI, later in de forensische (psycho)therapie op forensische polikliniek (AFPn) en ten slotte in de forensisch psychiatrische kliniek (FPK) in Assen. Daarnaast werkte zij gedurende 20 jaar als onderzoeker en vast gerechtelijk deskundige Pro Justitia. Ze doceerde ongeveer 10 jaar psychotherapie aan de GZ-opleiding en sinds 2 jaar forensische diagnostiek en indicatiestelling aan de KP-opleiding in Groningen. Ze schreef enkele artikelen en hoofdstukken over de psychotherapeutische behandeling van (forensisch) psychiatrische patiënten. Daarbij verricht zij nu enkele jaren wetenschappelijk onderzoek naar de operationalisatie van het geweten en heeft ze een praktijk voor supervisies en leertherapieën.

16.15 uur

Panelgesprek met Guido Vanheeswijck, Tine Van Belle en Marion Verkade

Moderator: Marc Calmeyn

16.45 uur

Receptie

Organisatoren

UCSIA vzw

Universitair Centrum Sint-Ignatius Antwerpen

KSGV

Kenniscentrum voor levensbeschouwing en geestelijke volksgezondheid

Universiteit Antwerpen – Hof van Liere

Locatie

Universiteit Antwerpen
Stadscampus – de Tassiszaal, Hof van Liere
Prinsstraat 13b, 2000 Antwerpen
+ livestream via Blackboard Collaborate

Universiteit Antwerpen - Hof van Liere

Met de fiets

Fietsostrade naar Antwerpen

Antwerpen heeft geïnvesteerd in veilige lange-afstandsfietsroutes naar het centrum van Antwerpen. Meer info op de website Slim naar Antwerpen.

Fietsenstalling

Op de campus is in totaal fietsenstalling voor bijna 1000 fietsen voorzien, verspreid over de verschillende gebouwen. Vind de dichtstbijzijnde fietsenstalling op de plattegrond van de stadscampus.

Velo

Het publieke fietsdeelsysteem van de stad Antwerpen ‘Velo’ is de oplossing voor je korte verplaatsingen binnen de Singel. De dichtstbijzijnde Velostations bij de campus vind je op het Mutsaardplein, in de Keizerstraat, op de Ossenmarkt, op de Paardenmarkt, in de Lange Nieuwstraat en aan het Hessenhuis.

 

Met het openbaar vervoer

Trein

Het Centraal Station van Antwerpen ligt op ongeveer een kwartier wandelen.

Met een abonnement op de Velo deelfietsen neem je een fiets aan het Centraal Station, en parkeer je 5 minuutjes later de fiets aan de Ossenmarkt, Paardenmarkt, Mutsaardplein, Keizerstraat of Lange Nieuwstraat.

Plan je reis van station tot station met de NMBS routeplanner.

Bus en tram

Bus 17 stopt aan de Paardenmarkt (halte Hessenbrug).

Tram 7 stopt ter hoogte van de Keizerstraat.

Tram 24 en tram 11 stoppen in de Lange Nieuwstraat (halte Sint Jacob).

Rooseveltplaats ligt op ongeveer tien minuten wandelen. Dit is een knooppunt voor zeer veel bus- en tramlijnen.

Plan je route en raadpleeg de dienstregeling op de website van De Lijn.

Park & Rides

Langs de verschillende invalshoeken van de stad liggen P+R-zones waar je je auto de hele dag gratis kan parkeren. Het zijn ideale locaties op een paar kilometer van de campus om over te stappen op de bus of de tram. Je kan ook je (vouw)fiets meenemen in de koffer.

Meer info vind je op de website van Stad Antwerpen.

 

Met de auto

Wegenwerken

Omwille van verschillende wegenwerken is de Antwerpse binnenstad niet vlot bereikbaar met de wagen. Daarom raden we je aan om met de fiets of het openbaar vervoer te komen of gebruik te maken van één van de Park & Rides.

Kom je toch met de wagen? Informeer je dan zeker vooraf op www.slimnaarantwerpen.be.

Bovendien bevindt de stadscampus zich in een rode parkeerzone. Dit wil zeggen dat je aan de kant van de weg maximum drie uur en enkel betalend kunt parkeren. (1ste uur: € 1,60 / 2de uur: + € 2,70 / 3de uur: + € 3,80). Deze tarieven gelden tussen 9.00 en 22.00 uur van maandag tot en met zaterdag.

Er zijn enkele publieke betaalparkings op wandelafstand. Volgende parkings liggen in de buurt van de stadscampus:

Parking Antwerp Shopping
Molenbergstraat 7, 2000 Antwerpen
Wandelafstand:  500 m | 6 min

Parking Sint-Jacob
St-Jacobsmarkt 81-83, 2000 Antwerpen
Wandelafstand:  550 m | 7 min

Parking ‘t Stad
Eikenstraat 9, 2000 Antwerpen
Wandelafstand:  600 m |7 min

Parking Shopping Meir
Korte Klarenstraat 10, 2000 Antwerpen
Wandelafstand:  550 m |  7 min

Parking Meir
Eiermarkt 33-35, 2000 Antwerpen
Wandelafstand: 750 m | 10 min

Wil je er graag bij zijn?

Inschrijvingsgeld live deelname: 30 euro.
Inschrijvingsgeld livestream: 20 euro
Kortingstarief voor KSGV-leden: 20 euro
Gratis deelname voor studenten.
Online inschrijven kan tot 13 december 2020.

De inschrijvingen lopen nog

Day(s)

:

Hour(s)

:

Minute(s)

:

Second(s)

UCSIA

Prinsstraat 14
B-2000 Antwerpen
info@ucsia.be
Tel. +32 (0)3 265 49 60
Fax +32 (0)3 707 09 31