Zwart wit woke. Op zoek naar nuance

Presentatie bijzondere papieren editie van Streven Vrijplaats

Zwart wit woke. Op zoek naar nuance. Zo luidt de titel van de nieuwe essaybundel van Streven Vrijplaats. Deze titel verwijst naar de uitdrukking ‘stay woke’. Wees ‘wakker’; wees aandachtig voor openlijke, verhulde, maar ook onbewuste vormen van racisme, seksisme, homo- of transhaat en andere vormen van onrecht, uitsluiting en discriminatie. ‘Woke’ betekent ook dat allerlei gewoonten afgebroken, afgevoerd en gecanceld moeten worden: standbeelden van bepaalde historische figuren, oeuvres van bepaalde schrijvers, elementen van onze taal. De taal is volgens velen namelijk een groot reservoir van ingesleten vooroordelen en beledigingen jegens minderheden.

Sinds het ontstaan van de woke-beweging zijn er ook tegenstanders opgestaan, mensen die menen dat het voor de bestrijding van onrecht, uitsluiting en discriminatie niet nodig is om zaken af te breken, af te voeren of te cancelen. Het debat tussen beide groepen heeft zich in de loop van de tijd verhard. Het is uitgemond in een strijd om de vraag wie er nog recht van spreken heeft. Wie er überhaupt nog iets mág zeggen.

Boven de loopgraven hangt momenteel de dreiging van fundamenteel onbegrip. Hoe uit deze impasse te geraken? Via vraag en antwoord, woord en wederwoord wil de Leerstoel Rector Dhanis doorstoten tot op het niveau van de basisvooronderstellingen, en daar de confrontatie aangaan. Welkom op dit publieke debat rond een aantal stellingen uit Zwart wit woke.

Wanneer?

10 mei 2022
20.00 – 21.30 uur

Waar?

Universiteit Antwerpen – Hof van Liere
F. de Tassiszaal
Prinsstraat 13, 2000 Antwerpen

Inschrijven

Gratis
Online inschrijven kan tot 9 mei 2022. 

Programma

19.30 uur

Onthaal

20.00 uur

Welkom door Carl Reyns, voorzitter Leerstoel Rector Dhanis

20.05 uur

Inleiding door Herman Simissen, hoofdredacteur Streven Vrijplaats

20.15 uur

Paneldebat met Annalise Nwamaka Delbouille, Guido Vanheeswijck, Ana Van Liedekerke en Walter Weyns, gemodereerd door Nynke van Uffelen

21.30 uur

Receptie

Sprekers

Annalise Nwamaka Delbouille

Annalise Nwamaka Delbouille

Annalise Nwamaka Delbouille behaalde in Leuven een bachelor in de wijsbegeerte en in de psychologie. In Gent behaalde die een master in klinische psychologie. Momenteel werkt die als leefgroepbegeleider in Roeselare en studeert die voor een master in gender en diversiteit en voor een educatieve master in cultuurwetenschappen. Samenvattend zijn zorg en kunst alles wat hen drijft. ‘Nwamaka’ betekent in het Igbo, de Nigeriaanse taal van hun moeder ‘het is goed een kind te hebben’.

Guido Vanheeswijck

Guido Vanheeswijck

Guido Vanheeswijck is emeritus hoogleraar aan de Universiteit Antwerpen en de KU Leuven. Hij is redacteur van Streven Vrijplaats, ondervoorzitter van de School voor Comparatieve Filosofie en columnist bij Tertio.

Ana Van Liedekerke

Ana Van Liedekerke

Ana Van Liedekerke is doctoraatsstudent aan de Faculteit Wijsbegeerte van de KU Leuven, waar ze werkt over de symbolische rol van grondwetten in de vorming van een democratische gemeenschap. Ze studeerde wijsbegeerte en Westerse literatuur aan de KU Leuven. Haar interesses liggen in narratieve theorie, wijsgerige antropologie, rechtsfilosofie en esthetica. Daarnaast beheert ze een literaire website (waaromishetgoed.com) en speelt ze cello in de band van Abel Ghekiere.

Nynke van Uffelen - moderator

Nynke van Uffelen - moderator

Nynke van Uffelen studeerde wijsbegeerte en politieke wetenschappen aan de KU Leuven. Ze is gepassioneerd over politieke filosofie en filosofie van de opvoeding en het onderwijs. Favoriete thema’s zijn burgerschap, het syndroom van Down en sociale rechtvaardigheid. Momenteel werkt ze aan een doctoraat bij de TU Delft.

Walter Weyns

Walter Weyns

Walter Weyns doceert theoretische sociologie en cultuurkritiek aan de Universiteit Antwerpen. Hij beoefent een essayistische vorm van sociologie, schreef een dissertatie over Jürgen Habermas en publiceerde onder meer Klassieke sociologen en hun erfenis, Het geval Canetti, Het tijdperk van de maatschappij, en recentelijk Wie wat woke? Een cultuurkritische benadering van wat we (on)rechtvaardig vinden.

Verder lezen

Zwart Wit Woke. Op zoek naar nuance

Zwart Wit Woke. Op zoek naar nuance

Zwart wit woke. Op zoek naar nuance. De titel van deze essaybundel verwijst naar de uitdrukking ‘stay woke’: blijf wakker, wees op je hoede voor onrecht, uitsluiting en discriminatie, en vervang de gevestigde orde, die van discriminerende vooroordelen jegens minderheden aan elkaar hangt, door een nieuwe. De woke-beweging wekte de laatste jaren ook een tegenbeweging op, waar vanuit betoogd wordt dat de bestrijding van onrecht, uitsluiting en discriminatie bij een radicaal opgeruimde orde juist niet gebaat is. Het debat tussen beide groepen heeft zich intussen verhard. Het is uitgemond in een strijd om de vraag wie er nog recht van spreken heeft. Fundamenteel onbegrip dreigt. Hoe uit deze impasse te geraken? De auteurs in deze essaybundel doen elk een eigen voorstel, wanneer zij spreken over het debat zelf, over het onderliggende mensbeeld, over geschiedenis, taal, of kunst.

Deze bijzondere papieren editie is een uitgave van Streven Vrijplaats (maart 2022), in samenwerking met Leerstoel Rector Dhanis (Universiteit Antwerpen) en UCSIA. Ze werd samengesteld door Streven Vrijplaats-redactieleden Ludo Abicht, Annemarie Estor, Gilke Gunst, Stefaan Marysse, Herman Simissen, Ana Van Liedekerke en Guido Vanheeswijck. De bijdragen in het nummer zijn van de hand van Ludo Abicht, Basil Claeys, Martha Claeys, Raf Debaene, Annalise Nwamaka Delbouille, Annemarie Estor, Pascal Gielen, Stefaan Marysse, Frank Saenen, Herman Simissen, Maarten Van Alstein, Ana Van Liedekerke en Guido Vanheeswijck.

De essaybundel is gratis voor bezoekers van de presentatie op 10 mei 2022.

Partners

Leerstoel Rector Dhanis

Leerstoel Rector Dhanis

Streven Vrijplaats

Streven Vrijplaats

Universiteit Antwerpen – Hof van Liere

Locatie

Universiteit Antwerpen
Stadscampus – Hof van Liere
Prinsstraat 13, 2000 Antwerpen

Universiteit Antwerpen - Hof van Liere

Om de F. de Tassiszaal te bereiken, ga je de gebouwen van de stadscampus binnen via de hoofdingang in de Prinsstraat 13. Vervolgens steek je het kleine binnenplein over. In de doorgang naar de grote binnentuin, neem je de deur op de linkerkant en ga je vervolgens de trap op. De zaal bevindt zich op de tweede verdieping.

Mensen die wat moeilijker te been zijn, kunnen de lift nemen. In de doorgang naar de grote binnentuin, neem je dan de rechtse deur in plaats van de linkse, de lift bevindt zich een eindje verderop op uw rechterkant.

Met de fiets

Fietsostrade naar Antwerpen

Antwerpen heeft geïnvesteerd in veilige lange-afstandsfietsroutes naar het centrum van Antwerpen. Meer info op de website Slim naar Antwerpen.

Fietsenstalling

Op de campus is in totaal fietsenstalling voor bijna 1000 fietsen voorzien, verspreid over de verschillende gebouwen. Vind de dichtstbijzijnde fietsenstalling op de plattegrond van de stadscampus.

Velo

Het publieke fietsdeelsysteem van de stad Antwerpen ‘Velo’ is de oplossing voor je korte verplaatsingen binnen de Singel. De dichtstbijzijnde Velostations bij de campus vind je op het Mutsaardplein, in de Keizerstraat, op de Ossenmarkt, op de Paardenmarkt, in de Lange Nieuwstraat en aan het Hessenhuis.

 

Met het openbaar vervoer

Trein

Het Centraal Station van Antwerpen ligt op ongeveer een kwartier wandelen.

Met een abonnement op de Velo deelfietsen neem je een fiets aan het Centraal Station, en parkeer je 5 minuutjes later de fiets aan de Ossenmarkt, Paardenmarkt, Mutsaardplein, Keizerstraat of Lange Nieuwstraat.

Plan je reis van station tot station met de NMBS routeplanner.

Bus en tram

Bus 17 stopt aan de Paardenmarkt (halte Hessenbrug).

Tram 7 stopt ter hoogte van de Keizerstraat.

Tram 24 en tram 11 stoppen in de Lange Nieuwstraat (halte Sint Jacob).

Rooseveltplaats ligt op ongeveer tien minuten wandelen. Dit is een knooppunt voor zeer veel bus- en tramlijnen.

Plan je route en raadpleeg de dienstregeling op de website van De Lijn.

Park & Rides

Langs de verschillende invalshoeken van de stad liggen P+R-zones waar je je auto de hele dag gratis kan parkeren. Het zijn ideale locaties op een paar kilometer van de campus om over te stappen op de bus of de tram. Je kan ook je (vouw)fiets meenemen in de koffer.

Meer info vind je op de website van Stad Antwerpen.

 

Met de auto

Wegenwerken

Omwille van verschillende wegenwerken is de Antwerpse binnenstad niet vlot bereikbaar met de wagen. Daarom raden we je aan om met de fiets of het openbaar vervoer te komen of gebruik te maken van één van de Park & Rides.

Kom je toch met de wagen? Informeer je dan zeker vooraf op www.slimnaarantwerpen.be.

Bovendien bevindt de stadscampus zich in een rode parkeerzone. Dit wil zeggen dat je aan de kant van de weg maximum drie uur en enkel betalend kunt parkeren. (1ste uur: € 1,60 / 2de uur: + € 2,70 / 3de uur: + € 3,80). Deze tarieven gelden tussen 9.00 en 22.00 uur van maandag tot en met zaterdag.

Er zijn enkele publieke betaalparkings op wandelafstand. Volgende parkings liggen in de buurt van de stadscampus:

Parking Antwerp Shopping
Molenbergstraat 7, 2000 Antwerpen
Wandelafstand:  500 m | 6 min

Parking Sint-Jacob
St-Jacobsmarkt 81-83, 2000 Antwerpen
Wandelafstand:  550 m | 7 min

Parking ‘t Stad
Eikenstraat 9, 2000 Antwerpen
Wandelafstand:  600 m |7 min

Parking Shopping Meir
Korte Klarenstraat 10, 2000 Antwerpen
Wandelafstand:  550 m |  7 min

Parking Meir
Eiermarkt 33-35, 2000 Antwerpen
Wandelafstand: 750 m | 10 min

Wil je er graag bij zijn?

UCSIA

Koningstraat 2
B-2000 Antwerpen
info@ucsia.be
Tel. +32 (0)3 265 49 60

Voorlopige locatie tijdens de renovatiewerken:
Blindestraat 14, 2000 Antwerpen