UCSIA creëerde een lessenpakket burgerschapsvorming voor leerlingen in het 5e en 6e jaar van het secundair onderwijs in Nederland en België. De inhoud van deze lessen is geïnspireerd door de gratis online U-turnlezingenreeks in het najaar 2020.  

Is de coronacrisis een keerpunt voor mens en samenleving? Kan dat keerpunt in sommige opzichten ook een terugkeerpunt zijn, naar fundamentele waarden en verhalen die we te lang uit het oog verloren? Wat doet de nasleep van deze crisis, deze U-bocht, met ons, met U, met jou? 

UCSIA begon in maart 2020 het U-turnproject. Het is tijd om het platgetreden pad van business as usual te verlaten en een U-turn te maken richting een meer duurzame wereld. In ons U-turnprogramma komen veel thema’s aan bod. Want een wereld #beternacorona moet holistisch bekeken worden. Niet alleen de wetenschappelijke stem doet ertoe: ook filosofische, geestelijke, economische, psychologische, sociologische, politieke, juridische, linguïstische, filosofische… perspectieven zijn essentieel. Het lessenpakket benadrukt het belang van verschillende maatschappelijke perspectieven op de coronacrisis. 

Met deze lessen burgerschap wil UCSIA bijdragen tot brede solidariteit. Brede vormen van solidariteit zijn meer dan ooit nodig. De inzet voor mensen die je niet kent, mensen voor wie je niet eens empathie voelt, vreemden. De lessen zetten daarom sterk in op interdisciplinaire kennis en burgerschapsattituden en -vaardigheden.

UCSIA wil met dit lessenpakket bijdragen aan de van leerlingen in het 5de en 6de jaar van het secundair onderwijs in Nederland en België. De meeste lessen zijn geschikt voor het aso en tso – of het vwo en de havo. Met aanpassingen zijn ze ook zeker bruikbaar in het bso. Per les staat aangegeven bij welke vakken de lesinhoud past. De lessen kunnen gerust naar uw klas gevormd worden. U kan de lessen allemaal geven, of u pikt er eentje uit; u kan ze op volgorde geven of gehusseld. Mix ‘n match, wat past bij uw leerlingen.

De inhoud van deze lessen is geïnspireerd door de gratis online lezingenreeks van UCSIA in het najaar 2020. Experten getuigen, reflecteren en gaan met elkaar in debat. We organiseren debatten via e-platformen en plaatsen tekst- en videomateriaal op onze website. Waar mogelijk bundelen we teksten in een mooi cahier op papier. 

Als u vragen of opmerkingen heeft over het lessenpakket, mail dan gerust naar nynke.vanuffelen@ucsia.be

Download de lessenpakketten!

UCSIA

Koningstraat 2
B-2000 Antwerpen
info@ucsia.be
Tel. +32 (0)3 265 49 60

Voorlopige locatie tijdens de renovatiewerken:
Blindestraat 14, 2000 Antwerpen