Wat inspireerde Gevaert tot zijn manier van denken en ondernemen? En wat kunnen wij ervan toepassen in het huidige politieke en sociale klimaat? Bea Cantillon, Leen Van Den Neste, Peter Heyrman en Jan van den Nieuwenhuijzen lieten hun licht schijnen over deze bijzondere man o.l.v. moderator Marc Van de Looverbosch.
UCSIA organiseerde dit event samen met AGFA Events, Lieven Gevaertfonds vzw en de Mortselse Heemkundige Kring.
Welkom bij UCSIA
Erik De Bom, Adjunct-directeur bij UCSIA, opende de avond. Hij verwelkomde het publiek en belichtte kort de missie van UCSIA: streven naar een meer rechtvaardige en solidaire samenleving.
Het panel
Daarna stelde politiek journalist en moderator Marc Van De Looverbosch het panel voor:
Bea Cantillon is een sociaalwetenschapper die bekendstaat om haar onderzoek naar armoede, sociale ongelijkheid en de werking van sociale beschermingssystemen. Ze is tevens voorzitter van UCSIA.
Peter Heyrman is het hoofd onderzoek van het Documentatie- en Onderzoekscentrum voor Religie, Cultuur en Samenleving (KADOC-KU Leuven). Hij was de historicus van dienst. Peter had het over een van zijn onderzoeksinteresses: de sociale leer van de Kerk, en dan in het bijzonder hoe die zich vertaalde in een sociaal katholiek ondernemerschap.
Leen Van De Neste is de voorzitter van het directiecomité van vdk bank, een onafhankelijke bank met hoge ethische standaarden. Zij gelooft dat sociaal ondernemen de enige duurzame vorm van ondernemen is.
Jan van den Nieuwenhuijzen is momenteel voorzitter van de Associatie Universiteit & Hogescholen Antwerpen. Voorheen was hij 28 jaar lang CEO bij SD Worx. Hij was betrokken bij verschillende projecten rond sociaal ondernemerschap, zoals bijvoorbeeld de Sociale InnovatieFabriek.
Lieven Gevaert: witte raaf of kind van zijn tijd?
De impact van Lieven Gevaert als sociaal ondernemer is onmiskenbaar en zijn principes blijven relevant in de hedendaagse arbeidswereld. Gevaert, oprichter van het fotobedrijf Agfa-Gevaert, was niet alleen een innovatief industrieel, maar ook een pionier op het vlak van sociale verantwoordelijkheid binnen het bedrijfsleven.
Geïnspireerd door de sociale leer van de Kerk en pauselijke encyclieken zoals Rerum Novarum (1891), zag hij het als zijn plicht om bij te dragen aan het welzijn van zijn werknemers.
In een periode waarin de “sociale kwestie” – de scherpe tegenstelling tussen arbeiders en ondernemers – dreigde te escaleren, zette Gevaert zich in om sociale onrust te temperen door betere arbeidsomstandigheden, winstdeelname en sociale zekerheid aan te bieden.
Een nieuw sociaal pact?
Hoe kunnen ondernemerschap en sociale impact hand in hand gaan? Het panel reflecteerde over de lessen die moderne bedrijven kunnen trekken uit Gevaerts visie, vooral in tijden van groeiende ongelijkheid en economische onzekerheid.
In deze context werd het idee van een “nieuw sociaal pact” besproken: hoe kunnen bedrijven, overheid en vakbonden samenwerken om opnieuw een evenwicht te vinden tussen economische groei en sociale rechtvaardigheid?
Er werd gepleit voor een hernieuwd engagement waarbij ondernemingen niet alleen naar winst streven, maar ook een actieve rol spelen in het welzijn van werknemers en de bredere samenleving.