Lieven Gevaert en de kunst van sociaal ondernemerschap

30 januari 2025
20:00-
22:00
UCSIA - Manresazaal, Koningstraat 2, 2000 Antwerpen

Het is 90 jaar geleden dat Lieven Gevaert overleed. Gevaert was een Vlaamse industrieel en pionier in de fotografie, oprichter van het succesvolle fotobedrijf Gevaert (later Agfa-Gevaert), en een voorstander van Vlaamse economische en culturele emancipatie. We herdenken zijn overlijden met een panelgesprek over de sociale rol van de onderneming als bron van solidariteit en rechtvaardigheid in de wereld van het werk.

UCSIA organiseert dit event samen met AGFA Events, Lieven Gevaertfonds vzw en de Mortselse Heemkundige Kring.

Lieven Gevaert en de kunst van sociaal ondernemerschap
Lieven Gevaert (1868-1935), Vlaams industrieel, Georges Van Raemdonck, FelixArchief, 12 9290 recto

Een pionier in sociaal ondernemerschap

Lieven Gevaert (1868-1935) was meer dan een briljant technicus en zakenman. Zijn ondernemerschap ging hand in hand met een diepgewortelde sociale verantwoordelijkheid. Decennia voor de term ‘Corporate Social Responsibility’ bestond, implementeerde hij initiatieven zoals winstdeelname, ziekteverzekeringen en kinderbijslag voor zijn werknemers.

Gevaerts initiatieven voor werknemerswelzijn en sociale bescherming ontstonden in een tijd waarin dergelijke systemen nog verre toekomstmuziek waren. Zijn progressieve personeelsbeleid was geïnspireerd door het sociaal-christelijke gedachtegoed van de pauselijke encycliek Rerum Novarum (1891).

Gevaert legde de basis voor een nieuw type ondernemerschap waarin solidariteit en rechtvaardigheid centraal staan. Zijn vooruitziende aanpak in het creëren van sociale structuren diende als blauwdruk voor latere sociale wetgeving.

Solidariteit en rechtvaardigheid in de arbeidswereld: een tijdloze inspiratie

Een levendig debat waarin het sociaal-christelijke gedachtegoed van Gevaert verbonden wordt met actuele uitdagingen en kansen binnen sociaal ondernemerschap. Onze sprekers delen diverse perspectieven en reflecteren op de blijvende relevantie van Gevaerts visie voor de wereld van het werk van vandaag.

Wat kunnen we van de sociale ondernemers van toen leren voor de sociale rol van ondernemingen vandaag?

Deelnemers aan het paneldebat:

Bea Cantillon, voorzitter van UCSIA en armoede-experte, gaat dieper in op de initiatieven die Gevaert ontwikkelde om zijn arbeiders sociale bescherming te bieden. Net als andere sociaal betrokken ondernemers legde hij daarmee essentiële bouwstenen voor de latere verzorgingsstaat.

Leen Van Den Neste, voorzitter directiecomité vdk bank – een onafhankelijke bank met hoge ethische standaarden -, zal reflecteren over de rol van sociale ondernemingen voor een sociaal en duurzaam samenleving.

Peter Heyrman, hoofd onderzoek van het Documentatie- en Onderzoekscentrum voor Religie, Cultuur en Samenleving (KADOC-KU Leuven), zal de betekenis van de religieuze achtergrond van Gevaert voor zijn sociaal ondernemerschap belichten. Ook de bredere context van de katholieke sociale leer voor ondernemers komt aan bod.

Jan van den Nieuwenhuijzen, voorzitter Associatie Universiteit & Hogescholen Antwerpen en bestuurder bij sociale en culturele organisaties, reflecteert over de manier waarop ondernemers zoals Gevaert succesvol zakendoen en sociale verantwoordelijkheid combineren. Hij stelt dat sociale ondernemers het zijn die op een baanbrekende manier maatschappelijke noden oplossen met een businessplan.

Moderator: Marc Van de Looverbosch

Het programma