Wat ons bindt? Wat de godsdienstleerkracht versterkt.

18 maart 2025
09:30-
16:00
Universiteit Antwerpen - Stadscampus, Prinsstraat 13, 2000 Antwerpen

Ben jij een leerkracht rooms-katholieke godsdienst in het secundaire onderwijs? Schrijf dan in voor onze jaarlijkse studiedag RKG!

Inschrijvingsgeld: € 35,00
Inschrijven kan van 13 januari tot en met 10 maart 2025

Wat ons bindt? Wat de godsdienstleerkracht versterkt.

Godsdienstleerkracht vandaag?

Geen evident, maar wel een mooi beroep voor wie erin slaagt om een sterke professionele identiteit te ontwikkelen.

Durf jij na te denken over jezelf als gelovig christen in denken, voelen en doen?

UCSIA zet dit jaar in zijn jaarlijkse studiedag voor leerkrachten RKG secundair onderwijs volgende vragen centraal:

Kortom een dag om nog authentieker leerkracht te worden dan jij al was.

Programma

9.00 uur

9.30 uur

9.35 uur

Hoe kan leraarschap authentiek en geloofwaardig zijn in onze snel veranderende samenleving?

Het bouwen aan een narratieve identiteit speelt hierin een cruciale rol, zoals blijkt uit enkele levensechte voorbeelden. Authenticiteit en een narratieve identiteit zijn immers onmisbare elementen voor een betekenisvolle hercontextualisering van geloof.

Het idee van authenticiteit, zoals beschreven door Charles Taylor, benadrukt het belang van trouw zijn aan jezelf in dialoog met gedeelde kaders en betekenishorizonten. Een narratieve identiteit biedt daarbij niet alleen een kader voor zelfreflectie en verbinding, maar is ook een teken van kwaliteitszorg. Het stelt leraren in staat om een diepgaande verbinding aan te gaan met hun eigen overtuigingen, de mensen met wie ze werken en de context waarin ze dit doen.  

Bart Willemen

Over Bart Willemen

Bart Willemen (°1985) woont met zijn echtgenote en kinderen in Oud-Heverlee en is master taal- en letterkunde, master theologie en bachelor rechten. Hij is deeltijds leraar in het secundair onderwijs, stafmedewerker voor catechese in het bisdom Antwerpen en secretaris van de Interdiocesane Commissie voor Catechese (ICC) van de Belgische bisschoppenconferentie in Brussel. Hij publiceerde in 2013 het boek The Lord of Tolkien over de spiritualiteit van de schrijver van The Lord of the Rings.

10.15 uur

10.55 uur

11.15 uur

Jullie gaan samen in gesprek op basis van enkele getuigenissen van godsdienstleerkrachten over hoe zij hun getuigenfunctie beleven en hoe zij dit vertolken in de klas.

In een bibliodrama gaat het om het in beweging brengen van een (bijbel)tekst(fragment). Het uitspelen, het dramatiseren gebeurt door inleving, uitbeelding, spel, dialoog, rolverkenning, groepsinteractie-spel. Er komt een wisselwerking tot stand tussen en de persoonlijke actuele levenservaringen van de speler en de intenties en handelingen van figuren uit de tekst. Zo kunnen levenservaring en (Bijbel)tekst elkaar wederzijds verrijken.

12.00 uur

13.00 uur

14.00 uur

15.00 uur

15.30 uur