Waarom spiritueel shoppen
in alle hoeken van de wereld een probleem kan zijn

De ethiek van yoga

lezing (in het Engels) door Liz Bucar op woensdag 3 mei 2023 in De Roma

Volgde jij al eens een les yoga? Als je de websites van westerse yogascholen en fitnesscentra mag geloven, heeft het niets dan voordelen: het ontspant lichaam en geest. Het verstevigt je spieren, verbetert je houding, vergroot je lenigheid, …

Maar wist je dat yoga ontstaan is in de hindoeïstische traditie? Niet als sport of als ontspanning na een drukke werkdag, maar als religieuze oefening om dichter bij het goddelijke te komen. Is het wel oké om een religieuze praktijk te ontdoen van zijn spirituele betekenis en te lenen voor ons persoonlijk welzijn?

Religieus ethicus Liz Bucar bekijkt deze vraag door de lens van de culturele toe-eigening. Ze put uit haar eigen ervaring als gecertificeerd Kripalu yogadocent om de morele risico’s van intercultureel lenen te onderzoeken.

Liz Bucar

Liz Bucar is een bekroond auteur en Professor of Religion aan de Northeastern University in de VS. In haar nieuwste boek, ‘Stealing My Religion’, onderzoekt ze de ethische dilemma’s van religieuze toe-eigening, in feite een vorm van culturele toe-eigening, en wat de gevolgen daarvan zijn. Bucar tast de grenzen af van het lenen van kleding, doctrines en rituelen van het christendom, de islam en het hindoeïsme, denkt na over haar eigen misstappen, en ze komt tot een verrassende conclusie: de manier om religieuze toe-eigening te vermijden, is niet om minder te lenen, maar om meer te lenen.

Deze lezing maakt deel uit van de reeks Grote Vragen over de sociale vraagstukken van vroeger en nu. UCSIA ontwikkelde deze reeks voor het Antwerpse stadsfestival Barokke Influencers.

Meer Grote Vragen op het stadsfestival ‘Barokke Influencers’:

dummy-4k

Hoe gevaarlijk is het geloof van de ander?

lezing
Grote vragen van Barokke Influencers
9 mei 2023

Wim Decock

Sociale strijd en solidariteit

lezing
Grote vragen van Barokke Influencers
16 maart 2023

Lea Ipy

Solidariteit, immigratie en sociale klasse

lezing (in het Engels)
Grote vragen van Barokke Influencers
29 maart 2023

Wanneer?

Woensdag 3 mei 2023
20.00 – 21.30 uur

Waar?

De Roma
Turnhoutsebaan 286
2140 Borgerhout

Inschrijven

Ticket kosten 5 euro.
Koop nu je kaartje!

UCSIA

Prinsstraat 14
B-2000 Antwerpen
info@ucsia.be
Tel. +32 (0)3 265 49 60
Fax +32 (0)3 707 09 31