Security

Veiligheidssamenwerking in de regio Azië / Stille Oceaan

webinar (in het Engels) op 3 juni 2021

Deze tweede online lezing met focus op de regio Azië / Stille Oceaan volgt op een eerste sessie over de veiligheidssamenwerking tussen Europa en de Verenigde Staten (de opname kan u hier herbekijken). Beide sessies komen voort uit het programma van de (uitgestelde) internationale workshop The Broken Umbrella: Shifting Security Architecture in Europe and the Asia-Pacific, nu gepland voor 21-22 oktober 2021.

In deze sessie zal Yoichiro Sato van het College of Asia Pacific Studies van de Ritsumeikan Asia Pacific University, Beppu, Japan, de toekomst van de veiligheidsarchitectuur van de regio bespreken. Om nieuwe veiligheidsdreigingen in de regio het hoofd te kunnen bieden zijn de Verenigde Staten na de Koude Oorlog een trilateraal samenwerkingsverband aangegaan met Japan en Australia. Vandaag worden zij geconfronteerd met de rijzende macht van China. De lopende onderhandelingen in het kader van de Quadrilateral Security Dialogue (QUAD) betrekt ook Indië in de regionale veiligheidssamenwerking. De QUAD interfereert met de bilaterale partnerschappen van de VS met de ASEAN landen, wat de puzzel nog complexer maakt.

Bryce Wakefield, National Executive Director van het Australian Institute of International Affairs en gastprofessor aan de Australian National University, zal een respons geven.

Bekijk het webinar!

Alle events over veiligheid

UCSIA

Koningstraat 2
B-2000 Antwerpen
info@ucsia.be
Tel. +32 (0)3 265 49 60

Voorlopige locatie tijdens de renovatiewerken:
Blindestraat 14, 2000 Antwerpen