U-turn 2021: wegwijzers naar een nieuw sociaal contract

Boekvoorstelling

Twee jaar lang onderzocht UCSIA via de U-turn webinarreeks de impact van de coronapandemie op de lokale en internationale sociale structuren. Verschillende experts uit de academische wereld en het sociale middenveld werden uitgenodigd om stil te staan bij maatschappelijke problemen die door de lens van de coronapandemie werden uitvergroot. Die analyses, ideeën en reflecties van het afgelopen jaar zijn nu gebundeld in U-turn 2021. Wegwijzers naar een nieuw sociaal contract (ASP Editions, 2022).

De centrale vraag in de bundel is ‘hoe realiseren we een meer rechtvaardige samenleving in postcoronatijden?’. In het eerste hoofdstuk wordt er daarom teruggekeerd naar de roots van het sociaal-contractdenken. Vervolgens, in deel twee en drie, proberen de auteurs lessen te trekken uit de recente crisis: hoe kunnen we meer aandacht hebben voor mensen in de marge? Welke strategieën, instrumenten, methodes kunnen we gebruiken in het streven naar meer sociale rechtvaardigheid, dichtbij huis maar ook buiten Europa?

Ter presentatie van U-turn 2021 leggen we de inhoud voor aan drie kritische lezers: Bart Engelen (Assistant Professor Social Philosophy, Tilburg University), Yasmien Naciri (wetenschappelijk medewerker en ondernemer) en Els Hertogen (directeur 11.11.11) staan telkens bij één hoofdstuk stil. Hoe evalueren zij, vanuit hun eigen expertise, deze wegwijzers naar een nieuw sociaal contract?

Wanneer?

23 mei 2022
19.00 – 20.30 uur

Waar?

Universiteit Antwerpen – Hof van Liere
F. de Tassiszaal
Prinsstraat 13, 2000 Antwerpen

Inschrijven

Deelname is gratis
Online inschrijven kan tot 22 mei 2022.
U-turn 2021 wordt ter plaatse te koop aangeboden.

Programma

18.30 uur

Onthaal

19.00 uur

Welkom en inleiding door Bea Cantillon, voorzitter UCSIA

19.15 uur

U-turn 2021 uitgelezen

Panelgesprek met Bart Engelen (Assistant Professor Social Philosophy, Tilburg University), Yasmien Naciri (wetenschappelijk medewerker en ondernemer) en Els Hertogen (directeur 11.11.11), gemodereerd door Martha Claeys (Universiteit Antwerpen)

20.30 uur

Feestelijke receptie

Boekverkoop

Sprekers

Bart Engelen

Bart Engelen

Bart Engelen is als universitair hoofddocent verbonden met TiLPS (Tilburg Centre for Moral Philosophy, Epistemology and Philosophy of Science) van Tilburg University. Zijn onderzoek bevindt zich op het grensgebied tussen ethiek, politieke filosofie en economie en hij publiceerde over rationaliteit en de rol van preferenties in de economie, maar ook over opkomstplicht en tolerantie. Hij houdt zich vooral bezig met conceptuele en ethische kwesties die opduiken met betrekking tot ‘nudges’, waarbij men menselijk gedrag stuurt door keuzeopties op een bepaalde manier te presenteren of ‘framen’. Wanneer zijn zulke nudges manipulatief? En ondermijnen ze onze autonomie of kunnen ze die net versterken?

 

Yasmien Naciri

Yasmien Naciri

Yasmien Naciri is wetenschappelijk medewerker en ondernemer. Zo werkt ze onder andere als adviseur strategische communicatie en beleid. Daarnaast is ze auteur, columniste, oprichter en bezieler van een ontwikkelingshulporganisatie en een jeugdwerking in Deurne. Naciri zetelt ook in de beroepscommissie van Literatuur Vlaanderen en is bestuurder bij verschillende organisaties die zich inzetten rond jeugd, werk, armoede en onderwijs.

 

Els Hertogen

Els Hertogen

Els Hertogen is directeur van 11.11.11, de Koepel van Internationale Solidariteit. Ze studeerde politieke en sociale wetenschappen aan de KU Leuven, met een focus op internationale betrekkingen. Toen ze in 2019 directeur werd, had ze al meer dan tien jaar ervaring in de organisatie. Daarnaast deed ze onderzoek naar ontwikkelingssamenwerking (KU Leuven – HIVA) en naar de rol van het Vlaamse middenveld (Universiteit Antwerpen). Van kindsbeen af is zij als vrijwilliger actief rond onrecht en ongelijkheid en is ze een sterke pleitbezorgster van internationale solidariteit.

 

Verder lezen

U-turn 2021: wegwijzers naar een nieuw sociaal contract

U-turn 2021: wegwijzers naar een nieuw sociaal contract

Bea Cantillon en Stijn Latré, red.

Hoe realiseren we een meer rechtvaardige samenleving in postcoronatijden? Heeft de maatschappij geen nieuw sociaal contract nodig? Hoe kan Europa het sociaal beleid versterken en welke mechanismen kunnen bijdragen tot een meer rechtvaardige koers op mondiaal vlak?

U-turn 2021 neemt de lezer mee in de voorliggende denkoefening, zet wegwijzers uit en introduceert nieuwe pistes. Daartoe zoeken de auteurs van deze bundel inspiratie bij de grondleggers van het sociaal contract en meer hedendaagse protagonisten, en gaan ze in op intergenerationele solidariteit, stedelijke ruimtelijke ordening, schuldbemiddeling, microfinanciering en het Europees sociaal beleid.

Deze publicatie is de neerslag van een tweede reeks webinars uit 2021 en bevat bijdragen van Maurice Adams, Johan Bastiaensen, Luce Beeckmans, Koen Decancq, Loïc De Cannière, Benjamin De Mesel, Frédéric Huybrechs, Sarah Kuypers, Willem Lemmens, Sarah Marchal, Stijn Oosterlynck, An Rekkers, Alexander Rosenthal, Barbara Segaert, Matthias Somers, Elias Storms, Esma Uçan, Geert van Istendael, Antoon Vandevelde en Anne Van Lancker.

U-turn 2021 is reeds beschikbaar in de boekhandel en zal te koop aangeboden worden tijdens de boekvoorstelling.

U-turn 2020: naar een nieuw sociaal contract

U-turn 2020: naar een nieuw sociaal contract

UCSIA, red.

Uitzonderlijke tijden doen ons stilstaan bij de koers die we varen. De plotselinge crisis in 2020 fungeerde als pauzeknop voor onze economie, ons sociale leven, onze fysieke bewegingsruimte. Die stilstand daagde ons uit tot reflectie. Moeten we het roer niet radicaal omgooien? Moeten we terugkeren op onze passen om na te gaan waar we uit de bocht zijn gegaan? Welke afslag hebben we gemist? Waar willen we eigenlijk heen, wat is onze bestemming? En wat is de beste route daarheen? Kortom: is het geen tijd voor een U-bocht?

In de webinarreeks U-turn bracht UCSIA in 2020 vernieuwende stemmen samen uit allerlei maatschappelijke velden en academische disciplines om na te denken over de impact van de pandemie op onze samenleving. Want de virologie biedt niet het enige relevante perspectief op een gezondheidscrisis. Wat met de cultuursector en de financiële industrie? Volstaat de geïnstitutionaliseerde ‘koude’ solidariteit, of is er bijkomende ‘warme’ solidariteit nodig? Welke lessen kunnen we uit deze crisis leren voor de volgende crisis, namelijk de ecologische? Kunnen filosofische stromingen, zoals het personalisme, ons inspireren om een nieuwe koers in te zetten? De bijdragen aan dit programma werden gebundeld in het boek U-turn 2020: naar een nieuw sociaal contract.

Download of bestel U-turn 2020 via deze link of koop een exemplaar aan tijdens de boekvoorstelling.

Partner

ASP Editions

ASP Editions

Academic and Scientific Publishers

Universiteit Antwerpen – Hof van Liere

Locatie

Universiteit Antwerpen
Stadscampus – Hof van Liere
Prinsstraat 13, 2000 Antwerpen

Universiteit Antwerpen - Hof van Liere

Om zalen de Tassis, Dürer en Prentenkabinet te bereiken, ga je de gebouwen van de stadscampus binnen via de hoofdingang in de Prinsstraat 13. Vervolgens steek je het kleine binnenplein over. In de doorgang naar de grote binnentuin, neem je de deur op de linkerkant en ga je vervolgens de trap op. De zalen “de Tassis” en “Dürer” bevinden zich op de tweede verdieping. Het “Prentenkabinet” vind je op de eerste verdieping.

Mensen die wat moeilijker te been zijn, kunnen de lift nemen. In de doorgang naar de grote binnentuin, neem je dan de rechtse deur in plaats van de linkse, de lift bevindt zich een eindje verderop op uw rechterkant.

Om zalen Elsschot en Gresham te bereiken, neemt u de ingang in Prinsstraat 13B (dezelfde ingang als Restaurant Universiteitsclub). Neem de trap tot aan de tweede verdieping.

Met de fiets

Fietsostrade naar Antwerpen

Antwerpen heeft geïnvesteerd in veilige lange-afstandsfietsroutes naar het centrum van Antwerpen. Meer info op de website Slim naar Antwerpen.

Fietsenstalling

Op de campus is in totaal fietsenstalling voor bijna 1000 fietsen voorzien, verspreid over de verschillende gebouwen. Vind de dichtstbijzijnde fietsenstalling op de plattegrond van de stadscampus.

Velo

Het publieke fietsdeelsysteem van de stad Antwerpen ‘Velo’ is de oplossing voor je korte verplaatsingen binnen de Singel. De dichtstbijzijnde Velostations bij de campus vind je op het Mutsaardplein, in de Keizerstraat, op de Ossenmarkt, op de Paardenmarkt, in de Lange Nieuwstraat en aan het Hessenhuis.

 

Met het openbaar vervoer

Trein

Het Centraal Station van Antwerpen ligt op ongeveer een kwartier wandelen.

Met een abonnement op de Velo deelfietsen neem je een fiets aan het Centraal Station, en parkeer je 5 minuutjes later de fiets aan de Ossenmarkt, Paardenmarkt, Mutsaardplein, Keizerstraat of Lange Nieuwstraat.

Plan je reis van station tot station met de NMBS routeplanner.

Bus en tram

Bus 17 stopt aan de Paardenmarkt (halte Hessenbrug).

Tram 7 stopt ter hoogte van de Keizerstraat.

Tram 24 en tram 11 stoppen in de Lange Nieuwstraat (halte Sint Jacob).

Rooseveltplaats ligt op ongeveer tien minuten wandelen. Dit is een knooppunt voor zeer veel bus- en tramlijnen.

Plan je route en raadpleeg de dienstregeling op de website van De Lijn.

Park & Rides

Langs de verschillende invalshoeken van de stad liggen P+R-zones waar je je auto de hele dag gratis kan parkeren. Het zijn ideale locaties op een paar kilometer van de campus om over te stappen op de bus of de tram. Je kan ook je (vouw)fiets meenemen in de koffer.

Meer info vind je op de website van Stad Antwerpen.

 

Met de auto

Wegenwerken

Omwille van verschillende wegenwerken is de Antwerpse binnenstad niet vlot bereikbaar met de wagen. Daarom raden we je aan om met de fiets of het openbaar vervoer te komen of gebruik te maken van één van de Park & Rides.

Kom je toch met de wagen? Informeer je dan zeker vooraf op www.slimnaarantwerpen.be.

Bovendien bevindt de stadscampus zich in een rode parkeerzone. Dit wil zeggen dat je aan de kant van de weg maximum drie uur en enkel betalend kunt parkeren. (1ste uur: € 1,60 / 2de uur: + € 2,70 / 3de uur: + € 3,80). Deze tarieven gelden tussen 9.00 en 22.00 uur van maandag tot en met zaterdag.

Er zijn enkele publieke betaalparkings op wandelafstand. Volgende parkings liggen in de buurt van de stadscampus:

Parking Antwerp Shopping
Molenbergstraat 7, 2000 Antwerpen
Wandelafstand:  500 m | 6 min

Parking Sint-Jacob
St-Jacobsmarkt 81-83, 2000 Antwerpen
Wandelafstand:  550 m | 7 min

Parking ‘t Stad
Eikenstraat 9, 2000 Antwerpen
Wandelafstand:  600 m |7 min

Parking Shopping Meir
Korte Klarenstraat 10, 2000 Antwerpen
Wandelafstand:  550 m |  7 min

Parking Meir
Eiermarkt 33-35, 2000 Antwerpen
Wandelafstand: 750 m | 10 min

Wil je er graag bij zijn?

Je kan nog tot 22 mei online inschrijven met het formulier hieronder.

De inschrijvingen lopen nog

Day(s)

:

Hour(s)

:

Minute(s)

:

Second(s)

De inschrijvingen werden afgesloten op 22 mei, het is niet meer mogelijk om nog deel te nemen.

UCSIA

Prinsstraat 14
B-2000 Antwerpen
info@ucsia.be
Tel. +32 (0)3 265 49 60
Fax +32 (0)3 707 09 31