Global South Fellowship
Het Universitair Centrum Sint-Ignatius Antwerpen (UCSIA) en de Universitaire Stichting voor Ontwikkelingssamenwerking (USOS) bieden een Global South Fellowship aan in samenwerking met het European Leadership Programme (ELP). De stage wordt gelopen bij de twee organisaties in opeenvolgende semesters, terwijl de Fellow tegelijkertijd het European Leadership Programme volgt.
UCSIA & USOS
UCSIA en USOS zijn twee non-profitorganisaties die zich richten op vraagstukken rond sociale rechtvaardigheid.
Ze willen allebei bijdragen aan een rechtvaardigere samenleving door onderwijs, samenwerking met maatschappelijke organisaties en academische instellingen in het wereldwijde Zuiden en academisch onderzoek.
Hiervoor werken UCSIA en USOS nauw samen met de Universiteit Antwerpen en zijn ze op zoek naar een gemotiveerde kandidaat voor hun Global South Fellowship.
De geselecteerde kandidaat start vanaf 1 oktober 2025 voor een opdracht van 10 maanden en wordt tegelijkertijd Fellow van het European Leadership Programme (ELP) in Brussel.
European Leadership Programme
Het ELP-programma is een 5+5 maanden durende vorming waarbij de Fellows leiderschapstraining krijgen en ondersteuning bij hun onderscheiding van roeping tijdens hun verblijf in Brussel.
De Fellows wonen en werken in het hart van Europa, krijgen een introductie in jezuïtische spiritualiteit, helpen gemeenschappen in de marge en volgen spirituele coaching en professionele mentorsessies.
De deelnemers krijgen de gelegenheid om huidige en voormalige leiders uit het ecosysteem van de EU te ontmoeten, wat informele discussies en getuigenissen over hun carrière en ethische uitdagingen mogelijk maakt.
ELP is een residentiële opleiding met 20 plaatsen per semester. De gekozen kandidaat zal dus in een van de ELP-huizen wonen. De opleidingsuren zijn ’s avonds en in het weekend en hebben geen invloed op de werktijden bij de bovengenoemde organisaties. De ELP-kamerkosten liggen tussen EUR/maand en moeten door de kandidaat worden betaald.
Stel je kandidaat
- Vul het inschrijvingsformulier in
- Deadline: 21 april 2025
-
Vergoeding: 1300 EUR/maand
(zonder sociale zekerheid, belastingskwesties worden uitgezocht door de kandidaat) - Locatie: Antwerpen & Brussel (België)
Vragen over het European Leadership Programme?
Vragen over het Global South Fellowship?
Profiel
- Behaalde een Masterdiploma.
- Onderzoeksvaardigheden in een academische context.
- Goede organisatie- en communicatievaardigheden.
- Proactieve houding.
- Ervaring in internationale samenwerking en project management is een pluspunt.
Vereiste documenten en bewijsstukken
- Standaard Inschrijvingsformulier
- Een CV in het Engels
- Motivatiebrief met de klemtoon op sociale betrokkenheid (maximum 2 A4-pagina's)
- Certificaat van de Engelse taal of bewijs van minstens 1 semester studie in het Engels
- Kopie van Bachelor- en Masterdiploma
- Aanbevelingsbrief: de kandidaten voegen twee aanbevelingsbrieven toe met de contactgegevens van de referenten.
Takenpakket
- USOS ondersteuning in het faciliteren van het multilaterale netwerk van partners in DR Congo, India, Marokko, Nicaragua, Suriname en Brazilië door:
- de partners mee te ontvangen in Antwerpen eind november 2025, als deel van de publicatie van het USOS-boek ‘Caring for our common home’. Tijdens dit programma, zal je mee ondersteuning bieden bij de gesprekken tussen de partners over verdere samenwerkingen en zal je betrokken worden in de festiviteiten naar aanleiding van de veertigste verjaardag van USOS.
- Na november, zal je de actiepunten die uit het partneroverleg kwamen verder opvolgen.
- Lid worden van het USOS-team. We bekijken op basis van jouw interesses en talenten waar je kan meedraaien in het werk op de campus, ter promotie van globaal burgesrschap tussen de studenten van de Universiteit Antwerpen, global citizenship among students of University of Antwerp. Hieronder vallen onder meer studentenuitwisselingen met de partner uit het Globale Zuiden.
- Samenwerken met het UCSIA-team aan de geplande events in de themalijn ‘Europa en solidariteit’ en de UCSIA-solidariteitsacademie.
- Je eigen project ontwikkelen voor UCSIA, bij voorkeur over rechtvaardige transitie (klimaatdoelen en sociale uitdagingen) of migratie en vluchtelingen. Ander projecten in het gebied van sociale economie, ecology en sociale rechtvaardigheid van het Europese beleid kunnen ook overwogen worden. Je zal over het gekozen onderwerp een publieksevent uitwerken.
De fellow kan rekenen op beperkte financiële steun van UCSIA/USOS bij het aanvragen van een visum en internationale reizen.
Vorige ELP Fellows bij UCSIA & USOS
Divin-Luc Bikubanya
In 2023 mochten we Divin-Luc Bikubanya verwelkomen in ons team. Divin-Luc komt uit de Democratische Republiek Congo. Hij heeft een achtergrond in Plattelandseconomie (Katholieke Universiteit van Bukavu) en Globalisering en Ontwikkelingsstudies, met onderzoek gericht op de informele goud en 3T (tin, tantalum, wolfraam) mineralen sector in Oost Democratische Republiek Congo (DRC).
Hij ontwikkelde een uitstekend conferentieprogramma over het EU-beleid voor verantwoorde handel in mineralen.
Divin-Luc is momenteel onderwijsassistent en doctoraatsonderzoeker aan het Instituut voor Ontwikkelingsbeleid van de Universiteit Antwerpen. Zijn werk onderzoekt de regionale toeleveringsketens van bouwmaterialen in het Grote Merengebied in Afrika.

Maria Cordero-Fernández
Maria Jose Cordero-Fernandez is een Nicaraguaanse milieu-ingenieur gespecialiseerd in agrobiodiversiteit en voedselsystemen. Ze behaalde haar internationale Master of Science in Plattelandsontwikkeling aan de Universiteit Gent, waar haar thesis focuste op collaboratief agrobiodiversiteitsbestuur onder inheemse aardappelboeren in Paucartambo, Cuzco, Peru. Haar onderzoek benadrukte het belang van sociale netwerken en samenwerking tussen gemeenschappen voor het behoud van biocultureel erfgoed en het verbeteren van de voedselzekerheid.
Bij UCSIA organiseerde Maria met succes een conferentie over hoe te evolueren naar een sociaal en ecologisch rechtvaardig voedselsysteem. Ze slaagde erin alle spelers in het veld samen te brengen en bood een platform aan zowel lokale innovatieve projecten als internationale netwerken die betrokken zijn bij de voedselketen.
Maria werkt momenteel aan haar doctoraat aan het Instituut voor Ontwikkelingsbeleid (IOB) van de Universiteit Antwerpen. Haar onderzoeksproject verkent sociale mechanismen aan de basis die de circulatie van Traditionele Ecologische Kennis (TEK) en AgroEcologische Kennis (AEK) vergemakkelijken door agroecologische praktijken in Vlaanderen te vergelijken met inheemse gemeenschappen in de Peruaanse Andes.
